Pedersen slår tilbake mot Koss' kritikk: – Jeg synes det blir dumt

Ingen nordmenn går 10.000 meteren i OL. Det har skapt debatt.

Sotsji/Bergen (TV 2): For første gang i historien vil en 10.000 meter i OL gå uten norsk deltakelse. Det har fått flere til å reagere.

Skøytelegende og OL-gullvinner på distansen, Johann Olav Koss, er en av dem. Han tok til Twitter for å lufte sine meninger om saken:

«Start folkeaksjonen for at Fredrik van der Horst kan få gå 10.000! Vi trenger ihvertfall en norsk til å delta».

Overfor TV 2 utdyper han kritikken.

– Det er uforståelig og pinlig at det ikke er noen norske til start på 10.000 meteren. Jeg forstår ikke denne prioriteringen med å spare dem til lagtempoen, sier Koss til TV 2.

TV 2 konfronterte landslagssjef Jarle Pedersen med Koss' utspill mandag.

– Jeg synes det blir litt dumt. Kravet for å gå 10.000 meter her er at du må gå fortere enn 6.28 eller 13.30 før 13. januar. Det gjorde ikke Fredrik, sier Pedersen til TV 2.

– Burde ikke Koss visst om disse premissene før han uttalte seg?

– Ja, det er det jeg synes. Derfor synes jeg det blir så dumt.

– Jeg synes det er litt skuffende. Reglene er klare. Du må ha klart kravene for i hele tatt ha lov til å gå 10.000 meter i OL. Sånn er saken.

Koss sier han var klar over regelverket før han oppfordret til folkeopprør.

– De har visst om at 10.000 meteren skulle gå den 18. februar i mange år allerede. Planleggingen og prioriteringen er helt feil. Jeg er utrolig skuffet over at van der Horst ikke er tatt ut. Han tok NM-gull på distansen og har gått sterke 10.000-metere etter at fristen av ute, sier Koss.

Norge satser tungt på medalje i lagtempo, derfor stiller ingen norske utøvere til start på tirsdagens 10.000 meter.

– Dersom man ser på hva OL er blitt, så er det snakk om medaljer. Vi blir målt på medaljer. Det er på lagtempoen vi har medaljesjanser sammenlignet med 10.000 meter. Derfor prioriterer vi som vi gjør, sier Pedersen.  

Koss er igjen uenig og mener uttalelser fra Pedersen tidligere har indikert at de ikke har valgt å satse på lagtempo.

Han utdyper sin mening på Twitter mandag formiddag.

«Min kritikk er ikke til Håvard Bøkko eller Sverre Lunde Pedersen fordi de ikke går, men til skøyteledelsen for at de ikke har løpere som går».