PÅGREP NORDMENNENE: General Jean-Claude Kifwa sørget for at Moland og French ble stilt for en militærdomstol. Foto: FN/Scanpix
PÅGREP NORDMENNENE: General Jean-Claude Kifwa sørget for at Moland og French ble stilt for en militærdomstol. Foto: FN/Scanpix

Pågrep Moland og French, anklages av FN for gullsmugling

FN-rapport hevder general Kifwa er innblandet i ulovlig handel med gull og elfenben, og får gull for å beskytte en beryktet milits som raner, voldtar og dreper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 27. april 2009 krysset de to norske eks-soldatene Tjostolv Moland og Joshua French grensen mellom Uganda og den Demokratiske Republikken Kongo på en motorsykkel ved grenseovergangen Kasindi. Målet for turen var diamantbyen Kisangani. 

I løpet av de tre dagene de oppholdt seg der introduserte de seg flere ganger med ID-kort fra det norske forsvaret. 

Den 5. mai 2009 ble deres sjåfør, Abedi Kasongo, funnet skutt og drept utenfor Kisangani. To vitner hevdet at de to nordmennene sto bak.

Pågrepet av presidentens fetter

Det var brigadegeneral Jean-Claude Kifwa som sørget for at Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet og stilt for en militærdomstol i Kisangani. Kifwa, også kjent som Tango Tango, er øverste kommandant for de kongolesiske styrkene i  hele den nordøstelige delen av landet.

Kifwa ble i 2007 flyttet fra jobben som sjef for presidentgarden til toppstillingen i provinsen. 

I en fersk rapport anklages Kifwa av FN-eksperter for å være innblandet i ulovlig handel med gull og elfenben, samt at han får betalt i gull for å «beskytte» en beryktet væpnet milits som raner, voldtar og dreper.

I rapporten til FNs sikkerhetsråd skriver ekspertene at de er blitt fortalt at «Kifwa ikke blir straffeforfulgt fordi han er fetteren til president Kabila».

Bistandsaktuelt, som er de første i Norge som omtaler saken, erfarer at Kifwa i tillegg skal hatt kontakt med den beryktede ugandiske opprørslederen Joseph Kony og hans Herrens Motstandshær (LRA).

General Kifwa sa, ifølge Aftenposten , at han møtte French og Moland to ganger før drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Sist gang kun timer før drapet på sjåføren.

Banket opp militære dommere

MILITS: Den væpnede gruppen Mai Mai Morgan ledes av Paul Sadala (innringet). Foto: FN
MILITS: Den væpnede gruppen Mai Mai Morgan ledes av Paul Sadala (innringet). Foto: FN

FN-ekspertene skriver at Kifwa beskytter den væpnede gruppen Mai Mai Morgan, som ledes av Paul Sadala aka Morgan. Militsgruppen er beryktet for snikskyting av elefanter, men i 2013 angrep de flere gullgruver. Så sent som 22. oktober i fjor i Sohuma ble seks kvinner voldtatt og 50 personer tatt som gisler. De ble først løslatt etter å ha forhandlet om penger og gull.

FN-ekspertene opplevde at få ville snakke om brigadegeneral Kifwa «på grunn av hans metoder». I 2010 skal hans sikkerhetsvakter pågrepet og kledd av to militære dommere og banket dem opp foran deres familier før de ble tatt med til den lokale militærbasen der de igjen ble slått. Angivelig fordi dommerne mente at to saker burde ha gått for en sivil og ikke en militær domstol.

Bytter våpen mot gull

ELFENBEN OG GULL: FN-ekspertene fant at Mai Mai-gruppen har stått bak massakrer av elefanter og finansierer militsgruppen med gullsmugling. Foto: FN
ELFENBEN OG GULL: FN-ekspertene fant at Mai Mai-gruppen har stått bak massakrer av elefanter og finansierer militsgruppen med gullsmugling. Foto: FN

FN-ekspertene har fått bekreftet fra flere kilder at Kifwa gir Morgan beskyttelse. Samtidig gir Kifwas soldater Mai Mai-gruppen våpen og ammunisjon i bytte mot gull. Tidligere skal de ha handlet elfenben. Den ulovlige elfenbenhandelen skal ha foregått gjennom Kisangani.

I januar 2013 ransaket kongolesisk politi, hær og etterretningstjeneste Morgans hus i Kisangani og arresterte flere medlemmer av familien. Neste dag sørget offiserer fra hæren for at de ble sluppet fri.

Milliardverdier smugles ut

98 prosent av alt gull som er produsert i Kongo blir smuglet ut av landet. Gullet har en verdi på vel 2,4 milliarder kroner. 

FN mener gullsmugling er en av de viktigste finansieringskildene til væpnede grupper i området, også regjeringssoldater som står i ledtog med disse.

Det meste av gullet blir smeltet ned og videreforedlet i Uganda. Det meste av det kongolesiske gullet havner til slutt i De forente arabiske emirater eller i Libanon.