STØTTER HVERANDRE: Kari Hilde French bruker mye energi på sønnens situasjon, og sier hun blir her så lenge det trengs. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK
STØTTER HVERANDRE: Kari Hilde French bruker mye energi på sønnens situasjon, og sier hun blir her så lenge det trengs. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK

Kari Hilde French til TV 2:

- Jeg har ingen spesielle forhåpninger

Kinshasa, Kongo (TV 2): Joshua Frenchs mor har snart vært i Kongo i to måneder og er forberedt på å bli her lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag settes retten nok en gang i Kinshasa. Domsavsigelsen i saken der Joshua French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland har allerede blitt utsatt to ganger. 

Kari Hilde French synes det er vanskelig å mene noe om både rettsprosessen eller mulighetene til å få sønnen på sykehus.

– Jeg må forholde meg til det som skjer dag for dag. Det er vanskelig å forutse hva som kan skje, sier French til TV 2 søndag.

Glad for støtten

Hun har også i helgen besøkt sønnen i fengselet. Også UDs representanter og to norske leger har fått treffe nordmannen de siste dagene.

– Det er en veldig påkjenning for ham hver gang rettssaken utsettes, men han er glad for alle de som er her og støtter ham, forteller French.

Joshua French kom forrige helg i konflikt med medfanger, og moren forteller at han fremdeles er forvist til en madrass på korridoren i den såkalte VIP-avdelingen i Ndolofengselet.

Tror flere sykehus vegrer seg

Lørdag fortalte NRK at sykehuset som Frenchs forsvarer, Marie-André Mwila ønsket å få sin klient overført til, ikke vil ta i mot nordmannen. Kari Hilde French mener det samme gjelder flere sykehus i Kinshasa.

– Det er fordi de er redde for å bli stilt ansvarlige dersom han skulle forsøke å rømme eller bli ytterligere syk, mener Joshua Frenchs mor.

I retten fredag besluttet dommer og president for militærtribunalet Serge Kabondo at de to norske legene som undersøkte Joshua French i januar skulle møte i retten. 

Dette skjedde i retten fredag: Les referatet her.

Forberedt på å bli værende

De to står bak rapporten som sjefen for påtalemyndighetene leverte til militærtribunalet mandag. Rapporten konkluderer med at Joshua French har utviklet posttraumatisk stresslidelse og trenger legehjelp utenfor sykehuset.

– Det er bra at det er de to som kommer ned, siden de har skrevet rapporten, men jeg har ingen spesielle forhåpninger, siden alle rettsdagene har endt annerledes enn hva vi har trodd, sier Kari Hilde French.

Har utsatt hjemreise

Joshua Frenchs mor har vært i Kongo siden før jul. Hun vært sin sønns nærmeste hjelper i fengselet i nærmere to måneder. Returen til Norge er nok en gang utsatt for den snart 65 år gamle kvinnen.

– Jeg er forberedt på å være her så lenge Joshua trenger meg, sier Kari Hilde French før hun igjen setter kursen mot Ndolo-fengselet for å overbringe både mat og oppmuntrende ord til sin sønn.