– For mange barn dør av kreft

Flere titalls norske barn dør årlig av kreft. – Det kan vi gjøre noe med, mener overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Einar Stensvold ved barneklinikken på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet etterlyser mer ressurser til barnekreft. 

– Det er mange som kniver om den samme kaka. Barna kan ikke uttale seg slik voksne pasienter kan. Foreldrene har mer enn nok med å holde hodet over vann, sier overlegen. 

Ensomt

På den internasjonale barnekreftdagen i går var han med på å dele ut kake til barna som behandles for kreft på Rikshospitalet. 

Han har fått hjelp av en hans tidligere pasienter, 17 år gamle Victoria. Hun har en har en lang og tøff behandling bak seg. 8 år gammel fikk hun lymfekreft.

– Jeg vet hvor ensomt det er å sitte der inne på sykehusrommet mens vennene er ute og leker, sier Victoria. 

I mars skal hun inn til sin siste undersøkelse. 

– Det skal bli godt å legge det hele bak seg men det er litt skummelt også. Det er en trygghet i å få komme til kontroller, sier Victoria. 

Hun føler seg heldig som nå er kreftfri, for hun har vært i flere begravelser til venner hun fikk da hun ble behandlet på sykehuset.

MØTE: Victoria (17) fikk lymfekreft da hun var 8 år. Her møter hun Sara (8) som har bodd et år på Rikshospitalet fordi hun har leukemi.
MØTE: Victoria (17) fikk lymfekreft da hun var 8 år. Her møter hun Sara (8) som har bodd et år på Rikshospitalet fordi hun har leukemi.

Men i går var hun til stor inspirasjon for barna som nå kjemper den samme kampen hun gjorde. 

– Det er så fint å se at andre har blitt friske og fått tilbake håret. Det hjelper meg, sier åtte år gamle Sara. 

Hun har bodd over et år på Rikshospitalet og behandles for leukemi. 

– Det er litt morsomt her men mest kjedelig at jeg får være så lite hjemme, sier Sara. 

Fra Victoria får hun følgende oppmuntrende beskjed:

– Hold ut og kjemp videre. En dag er det du som er frisk og går rundt her og snakker med de barna som er syke, sier Victoria. 

For mange liv går tapt 

150 norske barn får årlig påvist kreft. Mange av dem vil slite med alvorlige senskader og flere titalls barneliv klarer ikke legene å redde.

– 80 prosent overlever. Men 20 prosent gjør det ikke. Denne andelen har stått stille i mange år. Det må vi gjøre noe med, sier overlegen. 

Han mener det er mulig å øke overlevelsesraten. 

– Det kreves flere stillinger, både av sykepleiere og leger, flere sengeposter, men også ressurser til forskning. Vi som er leger i dag klarer ikke både å behandle pasientene og drive med full forskning, sier han. 

Han forteller at kapasiteten ved barneklinikken på sykehuset de siste to årene har vært alt for liten.

– Vi må ofte avvise pasienter og utsette diagnostisering og behandling. Det er frustrerende, sier han. 

Norge – en sinke

Leger over hele verden går nå ut med samme beskjed om å øke ressursene til barnekreft. Stensvold mener Norge bør gi et ekstra kraftig løft.

Barncancerfonden i Sverige gir ut over 150 millioner kroner til forskning årlig. I Norge har Barnekreftforeningen kun i underkant av et par millioner kroner de kan bistå med. 

Her har vi mye å jobbe med. Norge er en sinke, sier Stensvold. 

Han frykter også for rekrutteringen til yrket. 

– Nesten halvparten av barnelegene som jobber med kreftpasienter er i ferd med å bli pensjonister. Vi andre er ikke mange nok til å ta over. Dessuten trenger vi mange flere spesialsykepleiere. 

– De fleste barna blir syke når de er veldig små. De skal leve et langt liv etterpå. Mitt største ønske er å få ned andelen senskader og øke overlevelsesraten fra 80 prosent og opp til 90 prosent, og det i løpet av kort tid. For det er mulig.