Amming gir mor bedre helse

Mødre som ikke ammer har tre ganger så stor risiko for å dø av hjerte- og karlidelser.

Inne på Kafé au lek i Trondheim putrer det av liv. Pupper løftes ut i det fri, unger suger i seg den livsviktige morsmelken.

Det klirrer i kaffekopper inne på den formiddagstravle kafeen. Og snart skal mødrene bli fortalt at også de drar store fordeler av ammingen.

Amming sunt for mors hjerte

– Vi fant ut at de som ammer får noen overraskende store fordeler, og som forsker ble jeg overrasket over dette klare funnet, sier ernæringsfysiolog Tone Natland Fagerhaug til TV 2.

Forskeren ved institutt for samfunnsmedisin på NTNU fulgte 20.000 kvinner gjennom den store helsestudien Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

Større risiko når man ikke ammer

Natland Fagerhaug, som nettopp har skrevet en doktogradsavhandling om emnet, forteller om mange markører som viser at mødre som ammer vinner på å gjøre det.

– Vi så blant annet at kvinnene hadde lavere blodtrykk og lavere BMI enn de som ikke ammer. Og de som ikke ammer har tre ganger så høy risiko for å dø av hjerte- og karlidelser.

VINN-VINN: Ernæringsfysiolog Tone Natlang Fagerhaug mener amming gir store helsefordeler for mor.
VINN-VINN: Ernæringsfysiolog Tone Natlang Fagerhaug mener amming gir store helsefordeler for mor.

Kvinnene i Nord-Trøndelag har både svart på spørreskjema og avgitt blodprøver. Den massive deltagelsen gir et unikt materiale for ulike forskere, deriblant ernæringsfysiologen ved universitetet i Trondheim.

– Tilgangen til dette brede materialet gjør at vår undersøkelse blir helt spesiell med tanke på amming i den vestlige verden, understreker Natland Fagerhaug.

Norge utmerker seg

99 prosent av alle babyer får morsmelk. For en kortere eller lengre periode.

Og for de som ammer i en kort periode kan det være en trøst at selv dette påvirker mors helse i noen grad.

Inne på Kafe au lek blir smilene bredere når vi presenterer den nye undersøkelsen fra NTNU.

– Ja, jeg vet jo fra før at babyen min profiterer på dette, nikker Ingunn Dåvøy, mamma til halvt år gamle Runa. Så nå er det bare å fortsette, når også vi kan dra fordeler av ammingen.

Norge og de skandinaviske landene ligger i teten blant de industrielle landene. Her oppe, øverst i Europa, er amming både akseptert og forventet.

Og de som ikke ammer?

En av de mange kvinnene rundt bordene på Kafe au lek ammer ikke. Hun prøvde, men lyktes ikke.

Vil de som ammer anbefale medsøstre å gjøre det?

– Nei, dette må kvinner finne utav selv, sier Ingunn Dåvøy, det er viktig å velge sin egen retning ut fra hva som stemmer for en selv, sier trebarnsmoren.

Hun har ammet alle sine tre barn. 

– Jeg vil overhode ikke gi noen pekefingre eller retningsvisere, sier forskeren ved NTNU. Amming er en personlig sak. Men det er også interessant å få vite at forskningen vår viser at den gode effekten av å amme varer til langt over oppe i årene, til over fylte 50 år.