RYSTER ITALIA: Nyheten om Nadias (14) selvmord har rystet Italia - nå ber politikere i landet om strengere lover som kan forhindre nettmobbing. Foto: ITRAI / EBU
RYSTER ITALIA: Nyheten om Nadias (14) selvmord har rystet Italia - nå ber politikere i landet om strengere lover som kan forhindre nettmobbing. Foto: ITRAI / EBU

Nadia (14) begikk selvmord etter nettmobbing

«Ingen vil ha deg», «du er ikke normal» fikk jenta høre på den omstridte nettsiden Ask.fm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nadia (14) fra Padua nordøst i Italia lagde seg en profil på Ask.fm da kjæresten gjorde det slutt med henne.

Under navnet Amnesia søkte hun sympati, men 14-åringen mottok svar som «ingen vil ha deg», «du er ikke normal» og «ta selvmord».

Søndag endte det med at Nadia begikk selvmord søndag ved å hoppe fra et en bygning – et nedlagt hotell.

Hva som drev 14-åringen til å hoppe er foreløpig uklart, men ifølge den italienske avisen Il Mattino di Padova fantes det en egen tråd på Ask.fm som inneholdt utelukkende fornærmelser mot jenta.

Ordføreren i byen, Marcello Mezzasalma, skylder på nettverket, og uttaler: – La oss stenge dette fordømte Ask.

Har du erfaringer med nettmobbing? Tips TV 2s reportere her!

Omstridt nettside

TV 2 har i en rekke saker omtalt den kontroversielle appen Ask.fm og den tilhørende nettsiden. Den såkalte «mobbe-siden» har blitt populær også blant norske barn

Den er utskjelt for å være en utsatt mobbearena fordi den tillater brukerne å sende anonyme meldinger til hverandre. 

I oktober gikk Tanja (16) fra Sarpsborg til anmeldelse etter at hun hadde blitt sjikanert og trakassert på siden.

Mange lot seg også engasjere av Rebecca (12) fra Florida som tok selvmord etter å ha blitt mobbet på nettet, blant annet via Ask.fm.

Selskapet lovet i fjor å ta grep etter at Ask.fm skapte overskrifter både i Norge og internasjonalt.

–Vi vil uten forbehold samarbeide med med italienske myndigheter i denne tragiske saken, sier talskvinne for Ask.fm Liva Biseniece til BBC.

– Vi ber innstendig om at medlemmene våre benytter seg av muligheten til å rapportere, slette og blokkere.

Ønsker nettmobbing-lov

Den italienske 14-åringen etterlot seg fem brev til familie og venner, og hun hadde tilsynelatende planlagt selvmordet over lengre tid.

Micaela Campana, representant for det Demokratiske partiet i det italienske parlamentet, sier at de ikke lenger kan godta at unge mennesker tar selvmord på grunn av trusler og psykisk press.

VIL SPORE OPP MOBBERNE: Advokat Maria Pia Rizzo mener det er mulig å finne ut hvem som skrev de hatefulle meldingene. Foto: ITRAI / EBU
VIL SPORE OPP MOBBERNE: Advokat Maria Pia Rizzo mener det er mulig å finne ut hvem som skrev de hatefulle meldingene. Foto: ITRAI / EBU

– Det er derfor jeg mener det haster at parlamentet diskuterer en lov knyttet til mobbing og nettmobbing snarest, sier Campana i en uttalelse.

Samtidig vurderer nå påtalemyndighetene i Padua om de kan reise tiltale basert på kommentarene på siden.

– Vi kan finne ut hvem som brukte disse profilene, uansett hvor godt skjult de er, sier advokat og ekspert på trakassering av mindreårige, Maria Pia Rizzo til italiensk TV.