– Slikt skjer når amatører møter proffer

Curling-gutta ser seg selv i speilet etter OL-tapet mot heltidsspillerne fra Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2
Registrer deg nå: Se hele OL gratis på tv2.no

Sotsji/Bergen (TV 2): Curling-gutta gikk på sitt tredje strake OL-tap da det ble Kina vant 7-5 fredag. Men vinner Norge sine tre siste kamper i innledende runde, vil det trolig holde til semifinale.

Mer bekymringsfullt var det å konstatere at tiden er i ferd med å løpe fra de glade, norske curling-amatørene.

– Nå ser man hva som skjer når amatører møter proffer. I dag fikk vi juling, rett og slett. Men du har ikke lov til å være skuffa hvis du taper for noen som trener mer enn deg. Det er ikke umulig å vinne, men dette viser at det bare er begrenset hvor lenge det går, sier Thomas Ulsrud til TV 2.

– Hvorfor trener dere ikke mer da?

– Det er dessverre et økonomispørsmål. Vi må drive med litt annet ved siden av, familie og jobber og sånt, svarer Ulsrud.

Siste generasjon amatører

Norges skip er den eneste som er i nærheten av å være en heltidsutøver av de norske. Alle på det kinesiske laget er fulltidsspillere.

AMATØR: Thomas Ulsrud under kampen mot Kina. Foto: REUTERS/Ints Kalnins
AMATØR: Thomas Ulsrud under kampen mot Kina. Foto: REUTERS/Ints Kalnins

– For fire år siden (i Vancouver-OL, journ. anm) var det fire profflag. Nærmer det seg sju eller åtte. Så det går mot at alle blir heltidsutøvere som lønnes av staten. Vi spiller fordi det er gøy, men vi nærmer oss nok siste generasjon hvor det er mulig. Skal vi henge med i fire år til, så må vi får oss noen samarbeidspartnere så vi kan trene 10 timer om dagen sånn som kineserne, sier Christoffer Svae til TV 2.

– Umulig med gull om fire år

TV 2s curlingekspert Sander Rølvåg som er kommentator under Sotsji-lekene er enig.

GOD STØTTE: Thomas Ulsrud vinker til superfan Rune Eikeland under kampen mot Kina. FOTO: AP Photo/Robert F. Bukaty
GOD STØTTE: Thomas Ulsrud vinker til superfan Rune Eikeland under kampen mot Kina. FOTO: AP Photo/Robert F. Bukaty

– Kanskje er det fortsatt mulig her, men om fire år vil ingen amatørlag vinne OL-gull. Kina spilte fantastisk bra, kanskje et det også bra nok til gull her slik de holdt på, sier Sander Rølvåg til TV 2.

Norge gode - Kina bedre

Anført av skip Thomas Ulsrud spilte de norske herrene godt mot, men de maktet ikke å stå i mot det kinesiske storspillet.

Gull-påstanden til Rølvåg gjelder neppe for Norge etter fredagens prestasjon, selv om de på ingen måte var dårlige i denne kampen. Kina var rett og slett bedre.

KNYTTET NEVEN: Kina-skip jubler over sin gode stein i den sjette omgangen mot Norge under OL-turneringen i curling i Sotsji. FOTO: AP Photo/Robert F. Bukaty
KNYTTET NEVEN: Kina-skip jubler over sin gode stein i den sjette omgangen mot Norge under OL-turneringen i curling i Sotsji. FOTO: AP Photo/Robert F. Bukaty

Helt fra skip Rui Lius strålende sistestein på stillingen 3-3 i sjette omgang (som du kan se øverst) til kampen var over lykkes kineserne med det meste.

Overlegen treffprosent

Statistikken taler også sitt tydelige språk.

Kineserne hadde treffprosenter på 89 (Zhang), 84 (Ba), 91 (Xu) og 91 (Liu) mot Norges 96 (Petersson), 71 (Svae), 85 (Nergård) og 85 (Ulsrud). Det er ganske mange flere perfekte steiner enn nordmennene vartet opp med.

Tapet betyr at Norge ligger på femteplass i gruppespillet, med tre seire og tre tap. De fire beste lagene går videre til semifinalen, og nordmennene tåler neppe flere tap om det skal bli avansement.

Norge møter Storbritannia og Sveits på lørdag, før de avslutter gruppespillet mot Danmark mandag. 

Se stillingen på livesenterets resultatsider

Kontrollert og god norsk start

De norske gutta startet kontrollert, og tvang kineserene til å gå for ett poeng i den første omgangen, slik at de selv kunne ta initiativet med siste stein i den andre.

Den endte uten poeng, men i den tredje omgangen slo Norge til med to poeng. Etter en liten feil av Kinas skip Liu Rui hadde Thomas Ulsrud muligheten til å sikre Norge to poeng, dersom han slo vekk Kinas stein og fikk sin til å bli liggende nærmere enn den nest beste til kineserne.

KOSTET PÅ: De norske curlingamatørene gjorde så godt de kunne i kampen mot Kina. FOTO: REUTERS/Ints Kalnins
KOSTET PÅ: De norske curlingamatørene gjorde så godt de kunne i kampen mot Kina. FOTO: REUTERS/Ints Kalnins

Det gikk med et nødskrik, ettersom det måtte måling til for å sjekke om Norge tok ett eller to poeng. Konklusjonen til måleapparatet var at Norges to, for anledningen gule steiner, var nærmest.

I den fjerde omgangen la Kina press på Norge og lå med mange steiner i boet. Før Ulsrud sistestein var guttene i klovnebuksene avhengig av at Ulsrud slo en god stein, ellers risikerte det å tape med tre. Ulsrud leverte varene, men Kina ble liggende med bestestein før de avsluttet omgangen med en dragning for to poeng.

Ved halvspilt kamp var det uavgjort etter at kineserne presset Norge til å kun ta ett poeng i den femte omgangen.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

Perfekt stein

Anført av en strålende opplagt Liu Rui fortsatt Kina storspillet og med fire omganger igjen var Kina to poeng foran. En liten bom av Thomas Ulsrud ga Kina muligheten til to poeng, men det krevde noe spesielt for å klare det. Rui sendte steinen i en guard på utsiden av boet, og med perfekt fart inn i midten av boet ved siden av den andre kinesiske steinen.

Se kjempesteinen i videovinduet øverst.

Norge måtte slå tilbake med sistestein i den sjuende omgangen, men etter en nær feilfri omgang ble Norge igjen begrenset til bare ett poeng.

Med to omganger igjen lå Norge under med 4-6, etter at Thomas Ulsrud og co. hadde satt press på Kina i den åttende omgangen. Liu Rui fortsatte imidlertid med å gjøre jobben sin, og i og med at de rød- og gulkledde ledet fra før var det tilfreds med ett poeng.

Tabber i siste omgang

Det var ikke Norge som reduserte til 5-6 i den niende omgang. Det betydde at de var avhengig av å stjele et poeng i den siste ettersom Kina hadde sistestein.

Tiende omgang startet dramatisk ved at Kina slo bort den norske guarden, før de hadde lov til det. Dermed forsvant en kinesisk stein ut av spill, mens den norske ble plassert tilbake der den lå. Det var i teorien en kjempefordel på Norge, men da Christoffer Svae sendte en ny stein for kort var man like langt.

– Med den steinen er jeg redd omgangen ryker, sa TV 2s curlingekspert Sander Rølvaag og historien viser at han fikk rett.

Resten av omgangen spilte Norge bra og før Liu Rui skulle spille den siste steinen lå Norge med de to beste steinene. I den formen Rui var i var det aldri tvil om at den enkle dragningen skulle gå uproblematisk, og Kina vant 7-5.