Norge fikk hockeyleksjon av Finland

Svakt keeperspill, manglende innsats og god motstand ga stortap, til tross for Per-Åge Skrøders trøstemål.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Norge-Finland 1-6

Sotsji/Bergen (TV 2): Etter seks minutter og 51 sekunder var drømmen om et godt norsk resultat mot ishockeystormakten Finland knust.

Da stod det allerede 2-0 til de hvite og blå etter scoringer av NHL-stjernene Teemu Selänne og Laura Korpiskoki.

– Det var verst tenkelige start det for det norske laget, sa TV 2s ishockeyekspert Bjørn Erevik, og hadde nok rett i det.

– Vi møter et bedre lag, og når vi gir bort fire billige mål, så er det slik som skjer. Vi kjemper, men vi er ikke gode nok rett og slett, sa Mats Zuccarello Aasen til TV 2 etter kampen.

– Vi var ikke klare fra start, og da vinner vi ikke hockeykamper. Det er absolutt ikke bra nok.

Svak Haugen byttet ut

Fortsettelsen ble ikke stort bedre, for et Norge preget av et noe svakt målvaktsspill, ble i perioder rundspilt av nabolandet i øst.

– Var keeperspillet strålende i går, så er det slepphendt i kveld av Lars Haugen. Når de der går inn, da er det lang vei hjem, sa kommentator Morten Langli etter Canadas 3-0-scoring. 

Heller ikke 1-0-scoringen til finnene var særlig patent av Haugen, men det forklarer ikke forskjellen på disse to lagene i denne kampen. Haugen ble byttet ut etter første periode, og Lars Volden stod resten av kampen.

– Følelsen er ikke bra. Perioden var tung, jeg slet egentlig hele perioden, så det var kjipt, sa en skuffet Haugen til TV 2 etter kampen.

– Hvordan tenker du nå foran resten av mesterskapet?

– Det er bare å ta hevn. Vi har vist at vi kan gjøre det bra. Det kan ikke bli verre enn det her, så det er bare å skjerpe seg. 

– Hvordan skal du gjenvinne selvtilliten?

– Selvtilliten er ikke problemet, det er mer andre ting som jeg kan gjøre noe med. Jeg er ikke bekymret sånn sett, det er bare irriterende akkurat nå.

KEEPERTABBE: Finland jubler etter Jori Lehteras 3-0-scoring mot Norge. FOTO: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
KEEPERTABBE: Finland jubler etter Jori Lehteras 3-0-scoring mot Norge. FOTO: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

– Håpet på en bedre forestilling

Landslagssjef Roy Johansen la ikke skjul på at han var skuffet over målvaktens innsats etter kampen.

– Vi slipper inn altfor enkle mål og får det vanskelig etter 0-3 tidlig. Vi hever oss i de første ti minuttene i andre periode, men synker ned på et dårlig nivå igjen etter at de scorer sitt fjerde, sa Johansen.

– Du sier enkle mål, hvem sin feil var det?

– Vi nøyer oss med å si at vi slapp inn enkle mål og det kan vi ikke tillate oss på dette nivået.

– Hva var vurderingen bak å bytte ut Haugen?

– Vi byttet ut Lars fordi han ikke hadde en god periode. Vi håpet på en bedre forestilling fra ham, men det kan hende at de to kampene kom for tett siden han ikke spilte bra i dag.

Manglet kampvilje

Der de norske iskrigerne ble hyllet for moral og stå-på-vilje mot Canada i 1-3-tapet på torsdag, var det et noe mer passivt norsk mannskap som møtte laget ranket som nummer to i verden av det internasjonale hockeyforbundet fredag.

– Vi jobber rett og slett ikke hardt nok, var kaptein Ole Kristian Tollefsens kommentar til TV 2 etter to perioder.

Da var stillingen 0-5 etter at Korpikoski hadde scoret sitt andre, samt at Jori Lehtera og Olli Jokinen hadde tegnet seg på scoringslista for Leijonat (Løvene).

Scoret trøstemål

Et lyspunkt for Norge var Per-Åge Skrøders trøstemål kort tid ut i siste periode. Reduseringen var selvsagt til liten nytte, spesielt ettersom Olli Määttä satte inn 6-1 til Finland mot slutten av kampen.  

Det å spille uavgjort i den siste perioden kan ha gitt verdifull selvtillit før kampen mot Østerrike på søndag.

– Vi var enige om at vi måtte gjøre en bra sisteperiode for å ta med oss litt positive saker. Nå har vi gjort to mål i overtall, og der må vi være gode mot Østerrike også, sa den norske målscoreren.

Den blir viktig for Norge å vinne for å skaffe seg et så godt som mulig utgangspunkt for play-off-runden, og muligheten til å avansere til kvartfinalen. De tre gruppevinnerne pluss den beste toeren går direkte dit. De andre lagene må spille play-off.

Østerrike tapte fredag 0-6 for Canada og tidligere i turneringen 4-8 mot Finland.

Finland har aldri vunnet OL-gull i ishockey, men har tatt medalje i fem av de sju siste lekene siden de for første gang tok medalje i Calgary, 1998. Skal man dømme ut fra kampen mot Norge har de skumle hensikter denne gangen.