Norsk skuffelse i Sotsji: – Det gikk rævva

Ingen norske medaljer på 15 kilometeren i Sotsji.

Sotsji/Bergen (TV 2): Det er stor skuffelse å spore blant de norske løperne etter fredagens 15 kilometer i Sotsji. Chris Jespersen ble beste norske på sjetteplass - verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby endte på en 13. plass.

Enorm skuffelse
– Det gikk rævva. Det er ikke noe mer å si om det. Det er bare dritdårlig, sier en frustrert Sundby til TV 2.

– Har du noen forklaring på hvorfor?

– Nei, kroppen var ikke bra og mannen oppå skiene var dårlig. Det var ingenting som stemte. Med det føret og den løypa her så blir man utklasset.

– Veldig skuffet eller?

– Ja, det er klart. Jeg er dritskuffet. Dette var et av de store målene. Nå er det bare å innse at det gikk til - unnskyld - helvete. Jeg var bare rævva i dag.

Nådeløs Nystad
Landslagstrener Trond Nystad oppsummerer fredagens prestasjoner som «for dårlig»:

– Vi kommer ikke her for å fylle opp listen mellom 10 og 20. Det er altfor dårlig, sier Nystad til TV 2.

– Hvorfor går det så dårlig?

– Det er vanskelig å si. Nå sto jeg i løypa og så bare at de gikk for sakte, årsaken får vi komme tilbake til senere.

Han mener det er mulig at de norske løperne har bommet i forkant av mesterskapet.

– Vi vet at Dario er veldig god fordi han bor og trener i denne høyden og er vant med det elementet. Det er ikke vi vi. Det er mulig vi bommet med løpsopplegget, mulig vi bommet med forskjellige ting, men det er veldig vanskelig å si akkurat nå.

Nystad vil imidlertid ikke gå med på at vrakingen av Petter Northug jr. var en gal avgjørelse.

– Jeg mener fremdeles det var rett avgjørelse. Vi må få ham klar til stafetten. Før vi begynner å grave ned hele laget, så må vi forsøke å finne årsaken til det. Jeg er fortsatt optimistisk på vegne av det norske laget. Vi skal være med og kjempe om gullet, det er det som er målet og det skal vi gjøre, sier Nystad.

Melder Norge som «outsider»
Johnsrud Sundby er ikke nådig i sin oppsummering av den norske innsatsen. Nå omtaler han Norge som en «outsider» på søndagens stafett.

– Vi kan nesten ikke kalle oss noe annet enn outsidere nå. Vi presterer elendig som lag. Vi må vise oss fra en annen side på søndag skal vi ha en sjanse mot svensker og russere og alt som stiller til start der, sier Johnsrud Sundby.

– Vi er ikke sterke nok, så enkelt er det. Idrett er ganske brutalt - enten er du god nok eller så er du ikke det, sier Sundby.

– Dette er en norsk øvelse
Fredrik Aukland hadde forventet bedre resultater av de norske. 

– Vi skal ha forventninger. Dette er en norsk øvelse. Her skal vi være med og kjempe om flere medaljer. Med de resultatene vi har hatt tidligere i år, så skal vi absolutt forvente det, sier TV 2-eksperten.

Han får støtte av Odd-Bjørn Hjelmeset.

–  Du må huske på at vi har hatt seks løpere på pallen på 15 km før i år. Dette var parademarsjen vår, det var her i vi skulle tapetsere pallen. Det greier vi ikke. Det Martin sier er harde ord for pengene, sier Hjelmeset.

Aukland stiller spørsmål ved om de norske løperne har brent for mye krutt på Tour de Ski.

– Det har vært mye bedre norske prestasjoner tidligere i år. Det er klart at herrelaget ikke har prestert godt nok i dag. Da kan man stille seg det spørsmålet, sier Aukland.