REDUSERTE: Per Åge Skrøder og Patrick Thoresen feirer Olimbs redusering.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
REDUSERTE: Per Åge Skrøder og Patrick Thoresen feirer Olimbs redusering.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Slapp unna med tomålstap mot de regjerende olympiske mestrene

En god Mathis Olimb reduserte via Patrick Thoresen til 1-2 sekunder ut i den 3. perioden, men det var Canada som var det dominerende laget i Norges første gruppespillkamp i OL.

Canada - Norge 3-1

– Jeg synes vi gjør en bra 1. periode, sier Patrick Thoresen.

– Men det blir utrolig tungt når man er såpass mye i vår egen sone, legger han til.

Mats Zuccarello Aasen hadde mest istid av de norske. Rangers-proffen skrøt av sitt eget lags innsats.

– Vi jobbet knallhardt, men spilte litt dumt i perioder. Uansett, vi tapte 1-3 mot verdens beste lag, og det er ikke så ille, sier «Zucca».

Hans lagkamerat i New York Rangers, Rick Nash, skryter av det norske laget.

– De spilte godt. Og man ser hvorfor Zucca er en av Rangers' beste spiller.

Ole Kristian Tollefsen var fornøyd med den norske arbeidsmoralen.

– Vi blør for drakta, sier kapteinen.

– Canada fikk mål på sine sjanser, det gjorde ikke vi. De får godfølelsen, og da blir det vanskelig sa Norges beste angrepspiller Mathis Olimb.

Canadas trener Mike Babcock var en av mange som var imponert over det norske innsatsen.

– Vi slet litt i 1. periode, jeg vet ikke om det var nerver eller hva det var. Kanskje var det fordi Norge spilte så hardt. Norge ga oss skikkelig kamp, de sto på som bare det, skrøt treneren.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

De norske hockeygutta kjempet hardt innledningsvis, uten at det så ut til å skremme superstjernene fra Canada.

– Jeg synes vi har kommet ok i gang, kom det fra TV 2s kommentator Morten Langli da det var spilt tre minutter i Bolsjoi ishall.

Og like etter var Morten Ask nære å sende Norge i ledelsen, da han fyrte av gårde pucken fra fem meter. Men Carey Price i det kanadiske målet avverget enkelt.

Også den neste sjansen var det de hvitkledde fra nord som sto for, denne gangen ved kaptein Ole Kristian Tollefsen. 29-åringen siktet mellom bena på Price, men pucken kom aldri lenger.

– Kan det være banen?
– Det stemmer overhode ikke for det kanadiske laget, konstaterte Langli da den første perioden nærmet seg halvspilt.

– Kan det ha med størrelsen på banen å gjøre? Det kan være uvant, og nok til at det ikke går på skinner, repliserte hockeyekspert Bjørn Kristian Erevik.

Se scoringene og reaksjoner nedover i artikkelen!

Minuttet seinere fikk Lars Haugen i det norske buret avverget et skuddforsøk fra John Tavares.

Selv om Tollefsen og Co så ut til å ha temmet de kanadiske NHL-stjernene, vartet Sidney Crosby og resten av stjernegalleriet tidvis opp med pent spill. Likevel resulterte de hurtige kombinasjonen som oftest i lite og ingenting.

Holøs med kanonskudd
Med to minutter igjen fikk Norge spille i power play etter at Mathis Olimb ble taklet på vei oppover langs det venstre vantet.

Og med en spiller mer på banen våknet de norske guttene igjen. Lokomotiv Jaroslavl-spiller Jonas Holøs var nære å score et kjempemål fra nesten 20 meter, men nok en gang fikk den kanadiske sisteskansen hindret norsk jubel.

– En veldig positiv åpning. Lars Haugen har vært bra i mål. Canada har selvsagt hatt sine muligheter, men dette har vært en bra periode, oppsummerte Bjørn Kristian Erevik fra kommentatorboksen da lagene gikk til pause.

– Norges backer har vært veldig gode. Og vi har skapt en del sjanser, spesielt Olimb har vært imponerende, sa Espen «Shampo» Knutsen i studio i pausen.

Registrer deg nå: Se hele OL gratis på tv2.no

– Canada er nok ikke fornøyd med det de leverte her, la Vålerenga-treneren til.

Holdt nullen i 27 minutter
I den 2. perioden så de regjerende olympiske mestrene hvassere ut, og trykket Norge bakover på banen. Skuddforsøkene derimot ble effektivt stanset av burvokter Haugen, i hvert fall i en liten stund.

For sju minutter ut i midtperioden klinket skuddglade Shea Weber til fra snaue 15 meter, og hundredeler etter lå pucken bak Haugen i det norske målet.

– Haugen er sjanseløs. Han ser ikke utgangen av skuddet, analyserte «Shampo» i pausen.

Kort tid etter kunne det stått 2-0, men skuddet fra Balckhawks Jonathan Toews gikk i stolpen.

Kanadierne fortsatte å kjøre, og med fem minutter igjen av midtperioden klarte ikke de norske gutta lenger å stå i mot. Dallas Stars-kaptein Jamie Benn doblet ledelsen til 2-0, og dermed så det ikke særlig lyst ut for Tollefsen og det norske laget.

Stillingen sto seg til den siste pausen, og dermed hadde Norge sluppet inn ett mindre mål på to perioder enn det de gjorde i Vancouver i 2010. Da ledet nemlig Canada 3-0 før den siste perioden.

– Vi skal spille vårt spill og se hvor langt det holder, sa Mathis Olimb om den kommende perioden, på vei ut i garderoben.

– Vi går for en scoring eller to. Men vi kommer ikke til å ofre liv og lemmer, sa 28-åringen videre.

Reduserte etter noen sekunder
Og morsomt nok, fikk Frölunda-spilleren æren av å være spilleren som satte inn 1-2 bare sekunder ut i den siste perioden. 
Kevin Price feilet bak målet, Olimb fikk pucken og fyrte av i Prices korte hjørnet. Seinere viste det seg at Patrick Thoresen var borti pucken før den gikk over mållinjen.

– Utrolig moro at det er Mathis som scorer! Han har vært Norges beste i de to første periodene, kom det fra Erevik.

Men gleden skulle bli kortvarig. To minutter etter Olimbs redusering økte Drew Doughty ledelsen på ny til 3-1.

Et godt resultat
I minuttene etter styrte Canada det meste, og kom stadig til sjanser foran det norske målet. Mathis Olimb fortsatte å imponere innimellom de kanadiske bølgene, men det var det endte aldri opp i de store sjansene.

Etter halvspilt 3. periode fikk Mats Rosseli Olsen pucken fra Olimb, og skjøt mot mål fra skrått hold og lang avstand, men Price sto i veien.

– Olimb har vist godt igjen her i kveld, sa Bjørn Kristian Erevik.

– Også Rosseli Olsen har virket pigg, og har nok ikke gitt opp NHL-drømmen, svarte Langli.

Tross kanadisk dominans ble det ikke flere mål i Bolsjoi ishall, og 3-1 må være et ok resultat for Roy Johansens gutter å ta med seg videre i gruppespillet.

Fredag kl. 18.00 står Finland på motsatt banehalvdel. Den kampen ser du på TV 2 og tv2sumo.no.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien