Råsterk Kowalczyk fosset inn til gull: – Tok en sterk medisin

Justyna Kowalczyk trosset fotsmertene og utklasset konkurrentene. Bronse til Therese Johaug.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

Sotsji/Bergen (TV 2): Justyna Kowalczyk taklet varmen best av alle og tok en klar seier på torsdagens 10 km klassisk i Laura skisenter.

Justyna Kowalczyk flankert av sølvmedaljør Charlotte Kalla og bronsevinner Therese Johaug under blomsterseremonien etter løpet. (AP Photo/Matthias Schrader)
Justyna Kowalczyk flankert av sølvmedaljør Charlotte Kalla og bronsevinner Therese Johaug under blomsterseremonien etter løpet. (AP Photo/Matthias Schrader)

Hele 18,4 sekunder skilte 31-åringen og svenske Charlotte Kalla på sølvplass.

Kowalczyk er nå den mestvinnende polske utøveren i vinter-OL gjennom tidene med sine fem medaljer. Før dagens 10 km lå hun likt med skihopperen Adam Malysz.

– Det er noen virkelig spesielt for meg. Det er en stor dag. Jeg er glad. Dette er stort, sier Kowalczyk til TV 2.

– Det er bare å ta av seg hatten for Kowalczyk i dag. En skikkelig kraftanstrengelse, sier TV 2s langrennsekspert Jørgen Aukland.

Johaug fikk det tøft i varmen

Therese Johaug knep bronsemedaljen med et stormløp mot slutten – hennes første individuelle medalje i OL.

– Det var et «fighte-løp» hele veien. Jeg er så glad for at jeg klarte den tredjeplassen i dag. Nå kan jeg dra hjem til Norge med en individuell medalje i bag'en som var målet mitt. Jeg er veldig fornøyd. Det var hard kjemping. Jeg er bare så glad, sier Johaug til TV 2.

I stekende sol og opptil 15-20 plussgrader fikk utøverne det tøft i løypa.

– Det var utrolig tøft. Det gikk veldig greit på den første runden, men når du skulle opp og ned, og solen stakk ... Du hadde syre og føttene var så stive, sier Johaug.

Og etter fjerdeplassen på skiathlon-en smakte tredjeplassen derfor ekstra godt.

– Det er så stor forskjell på en fjerde og en tredjeplass. Jeg er veldig glad for at jeg klarte dette. Det er mye å glede seg til her. Nå går det riktige veien. Jeg kjenner at jeg er i slag og form. Det var veldig moro å ta revansj. I alle fall når en startet mesterskapet som vi gjorde, sier Johaug.

– Kowalczyk er i rå form på denne distansen, og Kalla viser vanvittig styrke. Så det var veldig moro å ta det.

– Smaker det nesten som gull?

– Ja, det gjør det nå.

Satset alt på distansen

10 km klassisk var Justyna Kowalczyks hovedmål i Sotsji. Hun ville normalt vært den store favoritten på distansen, men polakken har slitt med skader den siste tiden.

Ni dager før lekene startet la hun ut et bilde på Facebook av sin sterkt forslåtte venstrefot.

Og på 15 km skiathlon lørdag endte 31-åringen på sjetteplass – 56 sekunder bak gullvinner Marit Bjørgen. Derfor var det på forhånd knyttet et stort spørsmålstegn til formen hennes foran den klassiske 10-kilometeren.

Men Kowalczyk gjorde alle dystre spådommer til skamme.

– Jeg har vunnet mange 10 km individuelt. Disse forholdene passer meg. Jeg var sliten før den siste bakken, men tror konkurrentene følte det samme, sier Kowalczyk.

Hun er blitt kritisert av flere for å ha hatt for stort fokus på skaden i foten, og innrømmer at problemene og alt snakket har påvirket henne følelsesmessig.

– Foten er fremdeles brukket. Jeg tok en veldig sterk medisin før start. Da kjenner jeg ikke smerte i tre timer, men så blir det verre, sier Kowalczyk.

Bjørgen måtte ned i kjelleren

Marit Bjørgen hadde en tung dag i sporet og tapte mye de siste fem kilometerne.

– Jeg var med og kjempet første fem, men så fikk jeg det. Siste kilometeren ble fryktelig tung, sier Bjørgen.

Hun sier skiene var gode, og innrømmer at hun på en sånn dag rett og slett ikke hadde det som skulle til.

– Jeg var virkelig langt nede i kjelleren. Det var så vidt jeg holdt meg på skiene. I dag var jeg ikke bedre, så det er bare å ta av seg hatten og gratulere de som er på pallen, sier Bjørgen.

Holdt følge med Kowalczyk i starten

Heidi Weng gikk ut først av de norske med startnummer 42. Justyna Kowalczyk var neste løper i sporet, før henholdsvis Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen tok fatt på den 10 kilometer lange løypa.

Verdenscuplederen på normaldistanse, Therese Johaug, gikk ut som sistemann av de antatt beste. På grunn av forholdene startet ikke Johaug & co sist som normalt. 

I stedet var hele favorittsjiktet samlet innenfor startnummer 37 (Aino-Kaisa Saarinen) til Johaugs 46. Bak Johaug fulgte så ytterligere 30 løpere.

Ved passering 2,2 km var Bjørgen 1,9 sekunder bak leder Justyna Kowalczyk. Therese Johaug lå som nummer tre, 4,2 bak polakken.

Kowalczyk gikk forrykende. Ved passering 5 km hadde hun økt forspranget til Bjørgen til 9,1 sekunder. 

Samtidig snek Charlotte Kalla seg forbi Johaug og opp på tredjeplassen - 12,4 sekunder bak.

Utklassing

Det ble snart klart at ingen kunne hamle opp med det polske klassisk-fantomet. Kowalczyk fortsatt å dra ifra en sliten Bjørgen og økte forspranget til 20 sekunder ved passering 8 km.

I mål var Kowalczyk 18,4 sekunder foran Charlotte Kalla. Bjørgen greide verken tiden til Kowalczyk eller svensken. Til slutt var hun i mål 33,4 sekunder bak vinneren. Det holdt bare til femteplass.

I stedet reddet Therese Johaug Norges ære. Med en formidabel sluttspurt sikret Dalsbygda-jenta bronsemedaljen – to sekunder foran Aino-Kaisa Saarinen.

Heidi Weng ble nummer ni, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen havnet på 19. plass.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2