Sotsji/Bergen (TV 2): IOC-president Thomas Bach gjestet i dag Norway House i Sotsji. 

Tyskeren ble valgt inn som ny president i Den internasjonale olympiske komité da Jacques Rogge ga seg etter 12 år i sjefsstolen i september i fjor.

Sotsji-OL er hans første som øverste leder for verdens mektigste idrettsorganisasjon.

60-åringen har fått med seg det norske langrennslandslagets markering etter dødsfallet til Astrid Uhrenholdt Jacobsens lillebror fredag. Han var selv på plass da Jacobsen brakk staven og ble nummer fire i sprintfinalen i går.

IOC-toppen uttrykker forståelse for situasjonen, men er samtidig klar på at slike markeringer ikke hører et OL til.

– Vi forstår at hun har vært i gjennom en vanskelig situasjon, og jeg så henne bli nummer fire i går. Jeg har den dypeste respekt for prestasjonen. Men vi må også forstå at det er andre utøvere som har mistet noen under lekene opp gjennom årene, og de samme reglene må gjelde, sier Bach til TV 2.

– Å dedisere medaljer har vi sett mange eksempler på, men vi mener det ikke er riktig å vise sorg under konkurransen. Men vi har stor sympati med Astrid og hennes familie i denne vanskelige situasjonen.

De firkantede sørgebånd-uttalelsene fra IOC i etterkant av markeringen skapte harme i den norske OL-leiren.

Der var det ingen som var i tvil om at det eneste riktige var å gå med svarte sørgebånd for å hedre en fallen kamerat.

– Det var viktig å få gjøre det og spesielt viktig for meg. Det skal være en arena for glede, men det kom uventet og vi må få ut sorgprosessen. Du kan ikke bare legge det til siden og glemme det. Dette skjedde dagen før åpningsdistansen. Vi kunne ikke gjøre det på noen annen måte. Jeg syns folk skal akseptere det, sa Therese Johaug.

Hun sto Jacobsens avdøde bror Sten Anders nært.

Gerhard Heiberg uttrykte i går beklagelse rundt håndteringen da han gjestet TV 2-studio i Sotsji. 

– Dette kom maksimalt uheldig ut. Det beklager jeg dypt, sa Heiberg og varslet at IOC nå vil revurdere regelverket sitt etter sorgmarkeringen.

Bach ankom Norway House sammen med kronprins Haakon, som er sjef for hovedkomiteen til ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. Men de to har også snakket om et mulig Oslo-OL i 2022, og IOC-presidenten ga svært positive signaler om en eventuell søknad fra Norge.

– Det kommer til å bli en veldig sterk søknad. Argumentene for Oslo er «tilbake til røttene» og kjærligheten til sport. Og Norge er kjent for effektivitet i organisering. Sammen er det en god kombinasjon, sier Bach. 

Bjørgen markerte sorg med sørgebånd: