FENOMENET: Julia Lipnitskaja tok sitt første OL-gull på søndag i en alder av 15 - den medaljesamlingen kan fort bli større de neste to tiårene. Foto: THE CANADIAN PRESS/Paul Chiasson.
FENOMENET: Julia Lipnitskaja tok sitt første OL-gull på søndag i en alder av 15 - den medaljesamlingen kan fort bli større de neste to tiårene. Foto: THE CANADIAN PRESS/Paul Chiasson.

15-åring vant OL-gull:                           – Jeg blir rørt over hvor talentfullt et ungt menneske kan være

Ekspertene spår at en russisk tenåring kan bli OLs aller største profil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I hvert OL er det en utøver som får den uoffisielle tittelen «lekenes dronning».

I 2010 stakk vår egen Marit Bjørgen av med den hedersbetegnelsen, men foreløpig er det en ung russer som ligger best an til å kronet når lekene konkluderes neste søndag.

Få, om noen, hadde hørt om henne før lekene startet.

Det er kanskje ikke så rart med tanke på at hun ikke engang er halvveis inn i tenårene. 

Fikk Putin til å smile
Hun er 15 år gammel, har blitt hele vertslandets yndling på noen få dager, og heter Julia Lipnitskaja.

Kunstløperen sjarmerte en hel idrettsverden da hun sammen med folkehelten Jevgenij Plusjenko sikret vertslandet deres første gull i årets leker i lagkonkurransen på søndag.

Plusjenko er med sine 31 år ikke gamle mannen selv, men han er likefullt over dobbelt så gammel som unge Julia. Sammen tok de en overlegen seier og ga russerne det befriende første gullet.

Til og med en bivånende Vladimir Putin trakk på smilebåndet.

Se opptredenen under!

Saken fortsetter under videovinduet

Med gullet ble den lett gjenkjennelige Plusjenko den første kunstløperen i moderne historie som har tatt fire OL-medaljer i fire forskjellige leker.

Men det meste handlet likevel om Julia Lipnitskaja.

Med et friløp som var like elegant som det var dominant, ble hun ble nemlig russernes yngste OL-vinner noensinne - og den nest yngste gullmedaljøren siden OL ble arrangert for første gang for 90 år siden.

TV 2s kunstløpekspert, Christer Tornell, er nærmest stum av beundring og sier at det gikk inn på ham å se Lipnitskaja i aksjon på isen.

– Jeg så henne gjøre det samme i EM tidligere denne sesongen, og jeg fikk helt ærlig den samme følelsen da jeg så henne på søndag. Jeg blir rørt over hvor talentfull et ungt menneske kan være. Det er fantastisk det hun gjør.

– Det skal jo være umulig
For de som holder et våkent øye på det som rører seg i kunstløpverdenen, er hun ikke like ukjent som for den gjengse nordmann.

For mindre enn en måned siden tok hun nemlig EM-gull -også det, selvsagt, som den yngste i historien.

– Dette er henne første sesong som senior, og hun begynner med EM-gull og tar så OL-gull. Dette er jo bare et barn, så det må jo på innpå henne. Men det er fantastisk det hun gjør. Det er utrolig imponerende. Noen av elementene i programmet hennes har jeg aldri sett før. Hun er blant annet den eneste som gjør en «Biellmann-spinn» (en spinn med en fot i bakken og den andre strekt over hodet, journ. anm.) med to strake ben. Det skal jo nærmest være umulig, forteller Tornell.

Flere internasjonale kunstløpeksperter - og kommentatorer tror nå at tenåringen fra Jekaterinburg kan bli lekenes ansikt utad.

Tornell er langt fra uenig i det.

– Hun har blitt Russlands store, lille yndling. Hun kan helt klart bli OL-dronninga. Ingen tvil om det. Russland har jo truffet midt i blinken - lekene blir ho holdt der, så dette får jo maksimal oppmerksomhet. Det er en fordel for de på alle mulige måter, sier han.

– Det lureste de har gjort
Lipnitskajas prestasjoner ser dog ut til å ha minst like stor betydning sosialt som rent idrettslig. 

På samme måte som Olga Korbut gjorde i München-OL i 1972, ser Lipnitskaja ut til å være i ferd med å forandre publikums inntrykk av Russland - et inntrykk som i månedene før OL var dominert av den beryktede «homoloven» og den angivelig høye faren for terror.

Ikke overraskende finner de russiske avisene frem superlativene og rydder plass på fremsidene for å gi hjemlandet en utøver som de kan presse til sine metaforiske bryst. 

Plusjenko, «Mr. Kunstløp» om du vil, vant utrolig nok sin første VM-medalje før Lipnitskaja en gang var påtenkt, og Tornell sier det ikke er en utopi å tro at hun i fremtiden kan bli like stor som sin parkollega.

– Jeg tror det er en stor mulighet for det, virkelig. Hun har en utrolig teknikk og er et supertalent. I tillegg har hun et voldsomt arbeidstalent og virker som et intelligent menneske, så hun kommer nok ned på bakken igjen ganske fort, sier han.

Styrkene og kvalitetene til jenta kan vanskelig benektes, men det er personligheten hennes som kunstløpeksperten tror er hennes største våpen.

– Teamet hennes og koreografen har brukt henne til det hun er - de har vært veldig smarte og brukt personligheten hennes til å prege løpet. På den måten blir det ikke bare et rent teknisk fantomnummer. De har fått frem personligheten hennes, og det er det lureste de har gjort, mener Tornell. 

Danset til musikken fra «Schindlers liste»

Å si at Lipnitskaja er født med skøyter på bena er ikke langt fra sannheten.

Som fireåring våget hun seg for første gang ut på isen, og bare 11 år senere ligger altså kunstløpverdenen for hennes føtter.

I langprogrammet på søndag tok hun et noe dristig valg ved å spille den fortapte lille jenta fra filmen «Schindlers liste», den rødkledde jenta som var uforstående til Holocaust og dødstrusselen det stod for.

Med filmmusikken fra John Williams i bakgrunnen, trollbandt hun dommerne og publikum, og neste torsdag vil hun prøve å ta sitt andre gull.

Se opptredenen under!

Saken fortsetter under videovinduet

Da står det individuelle løpet for tur - det mest prestisjetunge kunstløpet som finnes.

– Hun har helt klart en sjanse til å vinne. Kim Yu-na vant OL-gull i 2010 og er kanskje den største favoritten, men Lipnitskaja har kommet inn og blitt en utfordrer for de beste, avslutter Tornell.