HENLAGT: Politiet har henlagt siktelsen mot Morgan Andersen i skattekrim-saken i Fredrikstad Fotballklubb. Foto: Scanpix
HENLAGT: Politiet har henlagt siktelsen mot Morgan Andersen i skattekrim-saken i Fredrikstad Fotballklubb. Foto: Scanpix

Skattekrimsaken mot Morgan Andersen henlagt

– Dette er første gang jeg har vært fri på mange år, er Andersens reaksjon. Han er funnet uskyldig i grov skatteunndragelse. 20 personer rundt FFK har vært mistenkt i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Østfold politidistrikt har påtaleavgjort etterforskningen omkring Fredrikstad fotballklubb vedrørende mistanke om skattekriminalitet.

To tidligere spillere er siktet for skatteunndragelse på til sammen vel 2 millioner kroner. Sakene er antatt å gå som tilståelsessaker for retten. En av disse er Brian West, skriver Fredrikstad Blad.

Fem tidligere ledere som har vært tilknyttet klubben er bøtelagt for medvirkning til skatteunndragelse og manglende dokumentasjon.

Både FFK Sport ASA og Fredrikstad Fotballklubb er tidligere bøtelagt i saken, mens to tidligere ledere har fått påtaleunnlatelser.

Politiet: – Ukultur i FFK

Totalt har 20 personer vært mistenkt og/eller siktet i sakene. For 13 personer er saken henlagt på grunn av bevisets stilling.

Ifølge politiet har etterforskningen av FFK avdekket en ukultur i klubbens ledelse over flere år, med manglende ledelse og kontroll. 

– Ledernes manglende evne til dokumentasjon og kontroll, og påfallende manglende hukommelse, er årsaken til at så mange ble mistenkt, noe som igjen medførte mer etterforskning enn antatt, sier politiadvokat Kåre Solvoll ved Østfold politidistrikt i en pressemelding.

Spiller ilagt straffeskatt

En tredje spiller er også etterforsket, også her er saken henlagt under henvisning til bevisets stilling. Spilleren er ilagt straffeskatt fra skattemyndighetene.

– På generelt grunnlag er det viktig å minne om at påtalemyndigheten har bevisbyrden i straffesaker som skal føres for retten, forklarer Solvoll.

– For de som har fått saken sin henlagt, er det ikke funnet bevis for skyld og de er å anse som uskyldige, sier politiadvokaten.

– Politiet vil redde sitt eget skinn

En av de som får saken henlagt er Morgan Andersen som har vært mistenkt for grov skatteunndragelse og en av de siktede i den såkalte Piiroja-saken.

– Dette er første gang jeg har vært fri på mange år, sier Morgan Andersen til Fredrikstad Blad.

Han vurderer om han skal gå videre på politiets henleggelsesgrunn - bevisets stilling.

– Politiet vil nok redde sitt eget skinn i denne saken, så det er det de skriver, sier Andersen.

– Siktelsen har vært som å sitte to år i varetekt. Det er svært lenge. Kombinert med Mikel-saken, så har jeg ikke følt meg fri siden 2008. Dette er en lettelse, sier han.