I januar fikk Storbritannia 35 prosent mer regn enn normal.

Aller våtest har det vært i sørøst, der kom det dobbelt så mye som vanlig. Rekorden fra 1988 ble slått med nesten ti prosent.

Tusenvis av hjem i fare

Tirsdag 11. februar er flere hundre boliger i Berkshire og Surrey oversvømt av elven Thames. 

Nedbør i prosent av normalen. Kart: Met Office
Nedbør i prosent av normalen. Kart: Met Office

Flomvernet er ødelagt flere steder, og tusenvis av hjem er nå i fare. Politiet går fra dør til dør og advarer innbyggerne. Også elvene Severn og Wye er nå i fare for å flomme over.

Veier og jernbanestrekninger står under vann, noe som fører til store forsinkelser i trafikken inn og ut av London.

Opp fra bakken

Oversvømmelsene har fått grunnvannet til å stige over 20 meter enkelte steder de siste to ukene.

Nedbørkartet viser at det fortsatt kommer en stadig strøm av lavtrykk inn mot Storbritannia. Kart: storm.no

Selv områder langt fra elver flommer nå over. Vannet stiger rett og slett opp fra bakken og lager nye innsjøer der det normalt er tørt land.

British Geological Survey anslår at 1,6 millioner hjem i England og Wales kan bli oversvømt på denne måten, og har sent ut varsler for deler av sør-London, Kent, Surrey, Berkshire, Wiltshire, Hampshire og Dorset.

Helt til mai?

Det høye grunnvannet gjør at flommen kan vare i flere måneder.

Selv om det slutter å regne i dag, er det så mye vann som siver ned i bakken at grunnvannet sannsynligvis fortsetter å stige i to måneder til, sier Andy McKenzie ved British Geological Survey til Sky News.

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 27859117


Varnish cache server

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 27957597


Varnish cache server

– Risikoen for flom kan være høy helt til mai, sier han.

Varme vinterstormer

Nedbøren i vinter er kommet med sterke og varme vinterstormer. De samme som ga Sørlandet over dobbelt så mye nedbør som normalt i januarLavtrykkene kom inn fra Nord-Atlanteren, møtte det kraftige høytrykket over Nord-Skandinavia, og gikk sørover inn mot Storbritannia.

Her hos oss slapp vi stort sett unna med nedbør. Vinden var det britene som fikk, og kraftig pålandsvind og digre bølger inn mot kysten har gitt stormflo som har ført til store skader.

Veier og jernbanestrekninger er skylt bort og bygninger ødelagt.

Britiske meteorologer tror det ekstreme vinterværet skyldes klimaendringene. Stadig flere av stormene i Atlanteren følger en sørlig bane, slik vi har sett i vinter.

– Nedbøren blir mer intens, og økningen er i tråd med det vi forventer i en varmere verden, skriver Met Office i en artikkel.

Varsler fare for liv

Og om ikke nedbøren var nok. Vindkast på over 100 meter i sekundet er blitt registrert.

Met Office utstedte onsdag vinterens første såkalte rødvarsel. Advarselen gjelder til klokken 21 lokal tid onsdag kveld og betyr både «fare for liv» og at folk burde «unngå farlige områder», melder BBC.

21.000 personer er uten strøm, og vinden har ført forstyrrelser på vei- og jernbane, ifølge The Guardian.

Statsminister David Cameron gjentok onsdag sitt løfte om at det ikke skal stå på penger under hjelpearbeidet. Han kunne også informere om en tiltakspakke som skal hjelpe bedrifter og huseiere med å reparere flomskadde eiendommer.