Bestevenninnene sikret norsk dobbeltseier på sprinten

Maiken Caspersen Falla vant foran Ingvild Flugstad Østberg. 

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

 Det ble dobbelt norsk på jentenes sprint i Sotsji, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen sikret fjerdeplassen.

Da Marit Bjørgen røk ut i semifinalen tok Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg tak. 

Best hele dagen

Caspersen Falla var den sterkeste gjennom hele ettermiddagen. Hun vant kvalifiseringen, kvartfinaleheatet og semifinaleheatet sitt.

Også i finalen var hun best og det var aldri tvil på oppløpet om hvor gullet skulle havne.

– Det er helt enormt. Jeg skjønner ikke hva som har skjedd i det hele tatt. Jeg har gått rundt her og følt meg i bra form, met at det skulle gå så bra som dette hadde jeg aldri trodd. Jeg skjønner ikke hva som har skjedd, sa Caspersen Falla til TV 2 etter at gullet var i havn.

– Kan du beskrive følelsen?

– Det føles kanskje litt som jeg har falt ned fra månen. 

Her er sprintresultatene

– Målet var medalje

Kampen om sølvet var langt jevnere. Slovenske Vesna Fabjan hadde andreplassen i lomma, men Flugstad Østberg hadde kjempekrefter i spurten og klarte å få kastet skoen foran Fabjans.

Det måtte fotofinish til. Den viste at Flugstad Østberg var to hundredeler foran, og de to gode venninnene jublet hemningsløst sammen etter dobbeltriumfen.

– Dette er helt rått. Jeg er lettet og glad. Helt uvirkelig. Det betyr veldig mye for meg, sa Ingvild Flugstad Østberg til TV 2.

– Hadde du trodd det på forhånd?

– Jeg har sagt en stund at medalje var målet, men jeg føler kanskje jeg har trodd mer på det enn andre. Men alt skal klaffe om du skal komme deg på pallen i en sprint, og jeg følte meg bedre og bedre utover dagen. Det er en uvirkelig drøm som har gått i oppfyllelse.

– Hva tenkte du på oppløpet, da du merket at du kunne ta sølvet?

– Jeg følte jeg hadde god fart inn på stadion, og hadde god fart i svingen. Kanskje jeg ble litt defensiv akkurat i svingen, men så skjøt jeg fart de siste hundre og da skulle jeg kjempe alt for så edelt metall som mulig. Sølv er som gull for meg.

– Hva tenker du om en teamsprint nå?

– Jeg har sagt lenge at jeg har lyst til å gå den. Jeg har gått bra i hele år, men det må man se. Det er mange som går fort. Jeg skal ikke ta ut noe lag, men jeg er klar hvis jeg får lov til å gå, 

Gode venninner

FEIRET: Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla etter å ha sikret gull og sølv på sprinten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FEIRET: Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla etter å ha sikret gull og sølv på sprinten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Flugstad Østberg og Caspersen Falla har konkurrert mot hverandre hele oppveksten, og har vært landslagsvenninner lenge. Begge er født i 1990.

– Ingvild kom og sa «du vant, du vant» - og hun ble nummer to! Vi har trent så mye sammen og vært på lag i mange, mange år. Det er så stort å dele dagen med Ingvild og det fantastiske norske teamet vi har med smørere, fysioterapeuter, leger og trenere. Vi har så vanvittig bra støtteapparat og utrolig bra gjeng rundt oss, sier gullvinneren.

– Det er så mange å takke at jeg vet ikke hvor vi skal starte. Vi på damelaget har støttet hverandre og har et så utrolig miljø som jeg trives så godt i.

Se den spennende spurten i videovinduet øverst.

Jacobsen imponerte

Astrid Uhrenholdt Jacobsen endte på fjerdeplass. En sterk prestasjon etter brorens dødsfall rett før lekene startet.

– Det varmer en hel nasjon at hun ikke bare stilte opp, men nådde så langt, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

Registrer deg nå: Se hele OL gratis på tv2.no

Marit Bjørgen var den eneste norske jenta som ikke gikk til sprintfinalen etter at hun falt på oppløpet i sin semifinale.

Til tross for at hun og Petter Northug ikke gikk til finalene ble det seier både for jenta og gutta i Sotsji. Jentelaget imponerer TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Vi har så mange å ta av. Det jobbes utrolig bra på landslags- og klubbnivå på jentesiden. Når Marit detter, så er det andre som lykkes. Det sier alt om damelaget vi har, sa Aukland.

 

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien