Derfor saltes OL-løypene

Det er varmegrader høyt til fjells i Sotsji, og arrangørene finner frem strøsaltet. Her er forklaringen.

Det er hett i fjellene overfor Sotsji. I toppen av alpinbakkene, 2043 meter over havet, var det 1,8 plussgrader mandag ettermiddag.

I Laura skisenter tusen meter lavere blir det rundt fem varmegrader tirsdag, og det regner lett.

Bløtt

Alle som har gått på ski i påsken vet hva varmegrader og regn gjør med snøen, den blir bløtt og tung. Før langrennsprinten kjørte arrangørene langs løypen og sprøytet på salt for at snøen skal bli fastere, men det ble ikke gjort helt etter boken.

Det kom ikke noe ut av pumpen.... Foto: TV 2
Det kom ikke noe ut av pumpen.... Foto: TV 2

– De brukte en metode jeg ikke har sett før. Hovedproblemet var vel at det ikke kom salt. Nå må de salte manuelt, men jeg tror det blir bra. Det blir iallfall likt for alle, sa Åge Skinstad, langrennssjef i Norges Skiforbund.

... så saltet måtte ut på gamlemåten. Foto: TV 2
... så saltet måtte ut på gamlemåten. Foto: TV 2

Se videoen øverst

Salt stjeler varme

Saltvann har lavere smeltepunkt enn ferskvann, og vi salter veier og fortau fordi saltet får is og snø til å tine og renne bort.  Men OL-arrangørene vet hva de gjør.

Det kreves nemlig varme når ferskvannet skal løse opp saltkornene som strøs på. Varmen hentes fra omgivelsene, så samtidig som snøen smelter - blir blandingen av snø, vann og salt kaldere og kaldere.

Er blandingsforholdet perfekt synker temperaturen ned til 21,2 kuldegrader.

Når det er overskudd av snø, som i skiløypene i Sotsji, smelter bare litt av den. Den snøen som ligger igjen i løypene blir kald og fast. Akkurat slik arrangørene vil ha den.

Måk først

Dersom du bruker salt på fortauet ditt hjemme er det viktig at du måker før du strør. Er det for mye snø i forhold til salt på fortauet ender du opp som i Sotsji, med hard og glatt snø i stedet for bar asfalt.

Her er flere triks om måking av snø og strøing med salt.