UD SENDTE LEGER: Kai Eide i Utenriksdepartementet tilstede under rettssaken mot Joshua French. UD har nå sendt to norske leger til Kongo for å bistå nordmannen. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2.
UD SENDTE LEGER: Kai Eide i Utenriksdepartementet tilstede under rettssaken mot Joshua French. UD har nå sendt to norske leger til Kongo for å bistå nordmannen. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2.

Norske leger på plass i Kongo

To norske leger er nå på plass for å bistå Joshua French. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To norske leger ankom i dag Kinshasa på forespørsel fra Utenriksdepartementet for å bistå Joshua French. 

Det var ventet at dommen mot nordmannen som sitter fengslet i Ndolo-fenglset skulle falle i dag, tirsdag. Dommen ble utsatt etter at en tidligere konfidensiell rapport om helsetilstanden til French ble lagt fram for retten. 

 

Skal bistå

De to norske legene som tirsdag ankom Kongo, er Jens Brovold og Øyvind Ekeberg som er psykiater. 

–Jeg har blitt bedt om å være her nede for å bistå French, sier Ekeberg i en kort kommentar til TV 2. 

 

Konfidensiell

Rapporten, som frem til i dag har blitt behandlet som konfidensiell, ble lagt fram like før dommen mot nordmannen skulle leses opp i retten tirsdag. 

Dommeren i saken ønsket derfor å utsette dommen frem til fredag, for å vurdere det som står skrevet. 

– Vi var kjent med at det kunne komme noe nytt i retten i dag, men at det var denne rapporten som er konfidensiell, visste vi ikke, sier UDs spesialutsending Kai Eide etter at retten er hevet tirsdag.

Eide var heller ikke klar over at det var general Ponde, sjefen for den militære påtalemyndigheten og sjefen til aktor Katende Nkulu, som begjærte rapporten lest opp i retten før domsavsigelsen.

Utformet i januar

Rapporten ble oversendt til domstolen av den norske generalkonsulen mandag, men er kjent av kongolesiske myndigheter fra før. Rapporten ble utarbeidet allerede i januar. 

Brevet inneholder en medisinsk rapport om Joshua French som er utformet i dagene før domsavsigelse og som konkluderer med at han har utviklet en stressrelatert lidelse og at han nå er i en ekstremt sårbar situasjon.

– Når rapporten først ble framlagt slik den ble, synes jeg det er bra at dommeren valgte å avsette hele tre dager for å studere den. Det er et viktig dokument, et konfidensielt dokument, ment for behandling av Joshua French, sier Eide. 

Kai Eide sier til TV 2 at det fortsatt jobbes for å få til en diplomatisk løsning på saken. 

– Det har vært fortsatte møter her i Kinshasa. Vi er jo to partnere her, britene og oss. Noen ganger har de møter, noen ganger har de og noen ganger har vi hatt møter sammen.

Uheldig

Joshua Frenchs norske forsvarer sier det er uheldig for hans klient at dommen blir utsatt til fredag.

– French er veldig syk. Han skulle ikke vært i fengsel, men fått behandling på sykehus. Jo mer saken utsettes, jo verre er det for ham, sier Hans Marius Graasvold til NTB.