I 2013 svevde de aller første pollenkornene ut i luften 6. mars. Men så kom kulden, og blomstringen satte ikke i gang for alvor før et stykke ut i april. 

Den kalde våren gjorde at hundre tusenvis av nordmenn kunne nyte våren ekstra lenge. Normalt begynner or og hassel å blomstre i slutten av februar.

Den første snøklokken dukket opp i Ørskog på Sunnmøre 9. februar. Foto: Birte Sæterbø
Den første snøklokken dukket opp i Ørskog på Sunnmøre 9. februar. Foto: Birte Sæterbø

I år er det pollenkorn i fellene til Norges Astma- og Allergiforbund allerede 10. februar.

- Kontrasten til oppstarten for fjoråret er ekstrem, sier kommunikasjonssjef i Astma- og Allergiforbundet, Bo Gleditsch i en pressemelding.

Mildværet

Det er or og hassel i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som er i gang med blomstringen, nesten en måned før normalt ytterst på Vestlandet.

Den milde vinteren har skylden.

Dette er de verste pollen-plagerne

 

Or er i slekt med bjørk. I Norge har vi to arter, gråor og svartor, mest i Sør- og Vest-Norge. Hovedspredningen foregår i mars.

Hassel liker seg godt i lavlandet sør for Lofoten, og blomstrar vanligvis mellom februar og april.

Bjørk er svært vanleg i hele Norge. Det finst hengebjørk, vanlig bjørk, fjellbjørk og dvergbjørk. Pollensesongen i lavlandet er fra mai til ut i juni.

Gress blomstrer det meste av sommeren, med juli som den verste måneden.

Burot vokser ofte i veikanter, og er vanligst på Sørlandet, Østlandet og i Trøndelag. I Nord-Norge er den vanlig til Lofoten, sjelden lenger nord. Burot blomstrer fra midten av juli og frem mot slutten av august. 

- En så tidlig start som dette tar nok mange på sengen, vi er overrasket selv også. Vi så for oss en potensielt tidlig start, men allerede i begynnelsen av februar var ikke forventet, sier Gleditsch

En million nordmenn er allergisk for pollen, og Gleditsch oppfordrer dem om å begynne å ta medisiner nå.

– Starte medisineringen én til to uker før oppstart av sesongen, slik at kroppen er klar for det som skal komme.

Kan bremse opp

Akkurat som i fjor kan en kald periode få trærne på Vestlandet til å ta en pause. Og det er ikke sikkert at or, hassel og bjørk i resten av landet følger på.

Storm.no/pollen gir deg oppdatert pollenvarsel og gode råd om hvordan du skal unngå de verste plagene.