Sotsji/Oslo/Bergen (TV 2): Idar Vollviks Ludo-selskap bruker Marit Bjørgen i en reklame under OL. 

Til tross for IOCs strenge reklameregler under OL, bruker Ludo Marit Bjørgen i en reklame for en type skioppheng.

I reklamen, som blant annet benyttes på Ludo sine hjemmesider, blir det brukt et bilde og en video av Marit Bjørgen, melder NRK.

– Kan miste medaljen sin
Nå varsler IOCs markedsdirektør Gerhard Heiberg at Marit Bjørgen kan miste OL-medaljene dersom reklamekampanjen ikke stopper.

– I ytterste konsekvens kan utøveren miste sin medalje. Jeg sier ikke at vi er der nå. Men jeg appeller til Ludo om å ta det med ro og tenke på konsekvensene, sier Heiberg til TV 2.

Heiberg, som er mangeårig styremedlem i IOC, refser Ludo for å ikke ha satt seg inn i reklamereglene som gjelder under OL.

– De burde tatt en telefon til den olympiske komité og spurt, og fått klar beskjed om hva som gjelder. Jeg håper dette stopper, før det får konsekvenser for Marit Bjørgen, sier Heiberg.

– Men Marit Bjørgen er vel et offer her?

– Ja. Men hun bør vite hvem som bruker henne til hva. Jeg klandrer først og fremst firmaet som tar seg disse frihetene. Jeg synes ikke noe om dette og det bryter med IOC sitt regelverk, fastslår Heiberg.

BRUKER BJØRGEN:
Idar Vollviks selskap Ludo selger et produkt der Marit Bjørgen deltar på en måte som er i strid med markedsføringsreglene under OL. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BRUKER BJØRGEN: Idar Vollviks selskap Ludo selger et produkt der Marit Bjørgen deltar på en måte som er i strid med markedsføringsreglene under OL. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Avtale med fabrikken
Ludo-gründer Ivar Vollvik sier til TV 2 at de fjernet bildet straks de ble gjort oppmerksomme på saken. Han reagerer kraftig på at skytset rettes mot ham og Ludo Store.

– Jeg synes ikke det er rettferdig at kritikken rettes mot oss. Dette er ikke vårt bilde, det er et bilde fra en av våre leverandører. Det har ligget ute hos oss i to år og det ligger på flere andre nettsteder, både hos leverandøren og flere andre butikker. Vi har 30.000 produkter og jeg visste ikke en gang at det lå der, sier Vollvik.

KAN MISTE OL-MEDALJEN: Marit Bjørgen kan miste OL-medaljen etter at hun dukket opp i en reklame for Ludo som bryter med IOC-reglementet.Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
KAN MISTE OL-MEDALJEN: Marit Bjørgen kan miste OL-medaljen etter at hun dukket opp i en reklame for Ludo som bryter med IOC-reglementet.Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Ludo har heller ikke fått noen henvendelse fra Skiforbundet eller den olympiske komiteen med spørsmål om å fjerne bildet, sier Vollvik.

– Dette er storm i et vannglass. Vi ville aldri gjort noe som kunne ødelegge for Marit Bjørgen eller hennes gull. Vi heier like mye på henne som alle andre, sier Vollvik.

Han viser også til Gerhard Heibergs uttalelser om at annonsen kan få konsekvenser dersom den ikke fjernes.

– Nå har vi fjernet bildet, og ingen skade har skjedd, sier gründeren.

– Hva tenker du om at dere av enkelte beskrives som cowboyer i bransjen?

– Vi er en bedrift som jobber hardt og gjør vårt beste hver dag, sier Vollvik.

På sin Facebook-side gjør Idar Vollvik det klart at Ludo har fjernet bildene og videoen av Bjørgen etter truslene fra ledelsen i IOC.

– LUDOstore har i snart 2 år brukt et bilde på våre nettsider med Marit Bjørgen, som vi har fått av vår leverandør www.skipeg.com, og er blitt brukt av alle forhandlerne av skipeg, skriver Vollvik, og slår fast:

– LUDO fjernet dette bildet umiddelbart når vi ble oppmerksom på dette i går! Avtalen om bruk av bildet er mellom vår leverandør og Marit, opplyser han.

SKAPTE FRYKT: Dette bildet på Ski Pegs hjemmesider kan være med å skape trøbbel for Marit Bjørgen.
SKAPTE FRYKT: Dette bildet på Ski Pegs hjemmesider kan være med å skape trøbbel for Marit Bjørgen.

– Vil ikke skape ubehageligheter for Bjørgen
Gründeren håper nå at saken blir lagt død en gang for alle.

– Vi i LUDO vil selvsagt ikke lage noe ubehageligheter for Marit i denne sammenheng, føler vel at det er svært feil at all denne oppmerksomheten er rette mot oss som en av sikkert 100 aktører dette gjelder!

– Var ikke klar over reglene

Ski Peg, et firma som produserer ski og stavoppheng, var ikke klar over de strenge reglene under OL før saken sprakk i media mandag.

De har selv hatt et bilde av Marit Bjørgen på sine hjemmesider, men bildet skal nå være fjernet også fra deres sider.

– Jeg har akkurat gitt en instruks om at det skal tas bort. Det er greit å korrigere det når vi først vet om det, forklarer Jan Erik Arentz i Ski Peg til TV 2.

– Vi har ikke noe ønske om å ødelegge for Marit Bjørgen.

Han ble gjort oppmerksom på det uheldige i situasjonen av Fred Børre Lundberg, Marit Bjørgens kjæreste.

– Vi har ikke vært klar over de reglene, og vi har ikke tenkt på det som reklame. Vi har ikke vært aktivt ute og brukt henne i noen form for markedsføring. Ludo har tatt i bruk disse bildene på eget initiativ og vi har ikke tenkt at det var noe galt med det, sier Arentz.

– Det ligger jo masse ting ute på nettet og generelt som er vanskelig å holde kontroll på. Det ble laget en video en gang med Fred Børre og Marit, som ikke vi har ute på nett, men som nok eksisterer der.