STJERNE: Russlands Alexander Ovetsjkin er lagets største stjerne. Hele landet forventer at det skal bli gull i ishockey.   REUTERS/Brian Snyder
STJERNE: Russlands Alexander Ovetsjkin er lagets største stjerne. Hele landet forventer at det skal bli gull i ishockey. REUTERS/Brian Snyder

Russlands største stjerne: – Føler ikke noe press

Alexander Ovetsjkin bærer en hel nasjons gull-forventning på sine skuldre.

Sotsji (TV 2): De russiske ishockeystjernene har et enormt forventningspress på seg før OL på hjemmebane.

Mandag kveld trente laget for første gang fulltallig etter at NHL-profilene landet i Sotsji, sammen med blant andre Mats Zuccarello Aasen, tidligere på dagen.

I pressesonen etter økta kokte det blant russiske journalister som hadde møtt opp i hopetall. TV 2 talte minst 150 fotografer, reportere og teknikere fra forskjellige land.

Brorparten av de russiske stjernene tok seg god tid til å snakke med pressen.

- Det er spennende, vi har ikke sett hverandre på lenge og det er godt å se all latteren og smilene, sier Ilja Kovaltsjuk til TV 2. 

Akkurat lagånd er ikke kjent for å være det russiske ishockeylandslagets største styrke.

- Mange av gutta var faktisk overrasket over de gode forholdene i deltakerlandsbyen og i hallen, for det er første gang de er her, forteller lagkameraten til Patrick Thoresen i SKA St. Petersburg.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

Liveoverført på TV

Mandagens drøyt en time lange trening ble liveoverført på russisk fjernsyn.

- Dette er det det dreier seg om for russerne. Gull i ishockey er det som betyr mest for vertsnasjonen og det sier det meste at treninga ble sendt direkte på TV. Her vi står med Ovetsjkin og gutta bak oss så ser vi hvor stort dette er, sier TV 2s ishockeyekspert Bjørn Erevik i den såkalte «mixed zone». 

Det summer av spørsmål og svar - mange av dem handler om at president Vladimir Putin nærmest har forhåndsbestilt gull. De meritterte spillerne takler forventningene på ulikt vis.

- Det er mitt første OL og jeg håper vi vil gjøre det bra. Selvsagt er det press med TV og media, men det må vi bare takle, sier Edmonton Oilers-spilleren Anton Belov.

Han er blant de ferskeste i troppen. Superstjernen Alexander Ovetsjkin har lang fartstid og var den som tok seg best tid til intervjuer. Han har en noe annen tilnærming til presset.

- Jeg føler ikke press, sier han enkelt og greit til TV 2.

- Press uansett

Colorado Avalanche sin sisteskanse Semjon Varlamov er russernes førstekeeper. Heller ikke han lar seg tilsynelatende prege.

- Jeg er så gira for å spille her i Sotsji foran fansen, og kan ikke vente på starten.

- Hva med forventningene?

- For det første må vi fokusere på vår egen hockey. Vi har press uansett om vi spiller i NHL eller i OL, sier 25-åringen.

- Vi vet det er mange bra lag og må spille opp mot vårt beste for å vinne, slår Kovaltsjuk fast.

Bjørn Erevik tror de russiske spillerne skjuler de skyhøye forventningene.

- De kan godt si at de ikke kjenner på presset, men det er helt klinkende klart at disse gutta bærer en tung bør på sine skuldre. Hele nasjonen forventer gull, sier han.