BEKYMRET: Kari Hilde French sier til TV 2 at sønnen hennes har blitt utsatt for vold etter å ha blitt forvist til en madrass i korridoren. FOTO: ROAR DALMO MOTUBAK / TV 2.
BEKYMRET: Kari Hilde French sier til TV 2 at sønnen hennes har blitt utsatt for vold etter å ha blitt forvist til en madrass i korridoren. FOTO: ROAR DALMO MOTUBAK / TV 2.

Moren fortviler:
– Joshua kastet ut fra cella og sover på gangen

Konflikter og håndgemeng i Ndolo-fengselet skal ha ført til at Joshua French er forvist til en madrass på en korridor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den fengslede nordmannens mor, Kari Hilde French, som forteller dette til TV 2 mandag kveld, dagen før sønnen får sin dom i saken om Tjostolv Molands død.

– Han har sovet på gangen i tre netter nå, og det er vi svært bekymret for. Der er det ikke vifte eller myggnett og han har heller ikke tilgang på toalettfasilitetene om natten så vidt jeg forstår, sier French til TV 2.

Ifølge henne har det vært flere fysiske konfrontasjoner mellom Joshua French og medfanger de siste dagene, og moren mener det er den direkte årsaken til at han nå ikke får sove på cellen.

– Flere medfanger fortalte meg at tre andre navngitte fanger banket opp Joshua både fredag og lørdag. Joshua bekreftet at de tre fangene hadde behandlet ham røft to dager på rad, forteller French.

Hun mener sønnen avdramatiserer forholdene i fengselet for å skjerme henne, og forteller at han skal ha fått minst et slag i ansiktet

– Det gjorde at han mistet en del av en tann, hevder moren, som også sier at flere vakter som var til stede ikke grep inn for å stoppe det hun betegner som angrep.

Fengselsledelsen i Ndolo-fengselet har en annen versjon av hva som har skjedd i fengselet de siste døgnene. 

På telefon mandag ettermiddag opplyser en kilde i fengselsledelsen at de har bedt medfanger passe på French.

– Beslag på cella

Tidligere mandag sa visedirektør Michel i Ndolo-fengselet til Dagbladet at de hadde beslaglagt flere ulovlige gjenstander hos French, blant annet et pass og et større pengebeløp. 

Det har ikke vært mulig for TV 2 å få mer informasjon om det angivelige passet mandag kveld.

– De antydet at de fryktet at det kunne være et fluktforsøk på gang, sier Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie-André Mwila Kayembe til TV 2.

Utenriksdepartementet sier til TV 2 at de ikke har hørt noe om det angivelige funnet, men sier til TV 2 at French ikke har fått utskrevet noe nytt norsk pass etter at passet hans ble konfiskert i 2009. 

– Det er ikke naturlig for UD å kommentere hva som eventuelt befinner seg på cella til Joshua French, sier pressetalsmann i UD Svein Michelsen til TV 2.

Dom i saken der Joshua French er tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland 18. august i fjor faller tirsdag formiddag.