Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frykt for at det kinesiske telekomselskapet har tette bånd til landets etterretning har skapt alvorlige samarbeidsproblemer med flere land, men fremst i rekken står USA.

I kveld gikk også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ut og advarte mot at et land Norge «ikke har et sikkerhetssamarbeid med» har fått bygge ut mobilnettet, som anses som kritisk infrastruktur. 

GRUNNLEGGER: Ren Zhengfei er grunnlegger og administrerende direktør i telegiganten Huawei. Foto: REUTERS/Bobby Yip
GRUNNLEGGER: Ren Zhengfei er grunnlegger og administrerende direktør i telegiganten Huawei. Foto: REUTERS/Bobby Yip

Omsetter for 40 milliarder dollar

Huawei ble etablert i 1987 og passerte i 2012 Ericsson som den største leverandøren av telekomteknologi. I 2013 omsatte de globalt nærmere 40 milliarder dollar, regnes for å ha oppunder 150 000 ansatte og de aller fleste teleoperatørene i verden som kunder.

Hovedvirksomheten til selskapet er utbygging av mobilnett og det er også oppgaven til en verdi 400 millioner kroner de ble tildelt av norske myndigheter i 2009.

Den globale ekspansjonen til selskapet har vært fulgt av sterk skepsis i en rekke land, deriblant USA og Australia.

Huawei avviser påstander om spionasje og sikkerhetsproblemer i et intervju med TV 2.

Obama sa nei
I USA har frykten til ledende politikere, CIA-analytikere og myndighetspersoner vært at kinesiske myndigheter ville skaffe seg en bakdør gjennom Huaweis teknologi og slik avlytte kommunikasjon, samle etterretning og utøve kontroll over den kritiske infrastrukturen i nasjonale kriser.

President Barack Obama valgte derfor å ikke ta risikoen og satte kjepper i hjulene på den første store avtalen Huawei var i ferd med å gjøre i USA: En kontrakt på å bygge ut 4G-nettet for teleoperatøren Sprint verdsatt til fem milliarder dollar.

Motgangen Huawei har møtt i USA endte med at selskapets leder, Ren Zhengfei, før jul i fjor annonserte at han ikke vil jakte nye kontrakter i landet, slik at Huawei ikke lager problemer for relasjonen mellom de to supermaktene. 

Dette skjedde parallelt med at USA har lagt press på Sør-Korea, hvor et femsifret antall amerikanske soldater er stasjonert, til å ikke slippe Huawei til.

– Kinesiske myndigheter har ubegrenset tilgang

I Norge har ikke mange politikere engasjert seg mye i problemstillingen, men Anders Werp (H), stortingsrepresentant og nestleder i Justiskomiteen, er en av unntakene.

– Fellestrekket i vurderingen til de land som har stengt Huawei ute er hensynet til sikkerheten og integriteten i kritisk infrastruktur, sier Anders Werp til TV 2.

– Burde Norge gjort som USA og stengt Huawei ute?

– Jeg tror kanskje det er å gå litt langt. Problemene er ikke selskapet i seg selv men de bakenforliggende strukturene. Kinesiske myndigheter har ubegrenset tilgang og innsyn i alt som skjer hos disse kinesiske selskapene, svarer Werp.