TV 2s ekspert: – Ståle Sandbech burde fått gullet

Andreas Ygre Wiig mener den norske sølvvinneren ble bortdømt.

Sage Kotsenburg ble historiens første OL-gullvinner i slopestyle lørdag med en poengsum på 93.50.

PALLEN: Mark McMorris med bronsen, Sage Kotsenburg med gullet og Ståle Sandbech med sølvmedaljen.   AFP PHOTO / POOL / MORRY GASH
PALLEN: Mark McMorris med bronsen, Sage Kotsenburg med gullet og Ståle Sandbech med sølvmedaljen. AFP PHOTO / POOL / MORRY GASH

På sølvplass fulgte Norges Ståle Sandbech med 91.75 poeng. 

Ganske mange mener sluttplasseringen burde vært omvendt. Det gjør også TV 2s snowboardekspert Andreas Ygre Wiig.

– Jeg synes Sandbech ble bortdømt. Han skulle kommet foran Kotsenburg. Han kjørte renere og var mer kontant i hele runnet. Sandbech kjørte også med høyere vanskelighetsgrad. 

Se Andreas Ygre Wiig analysere runnet til Sandbech øverst.

– Han burde helt klart kommet foran. Men dette er dømming. Det er ikke alltid man kan kontrollere det, sier snowboardeksperten, som ikke klarer å se hvor Sandbech ble trukket i poeng.

Gullvinner Kotsenburg får ros for å kjørt et run som er kreativt og annerledes, men:

– Han har en liten hånd nedi på nest siste hoppet og er dyp i landingen på sistehoppet. Sandbechs run var en del bedre, slår Andreas Ygre Wiig fast.

Nordmennene vil ikke klage

Landslagssjef Thomas Harstad forteller til TV 2 at de har fått med seg at det er delte meninger om hvem som burde ha vunnet.

- Vi har fått mye meldinger på at Ståle burde tatt førsteplass i dag, men personlig må jeg se hele videoen om igjen for å kunne gjøre med opp en mening selv da. Det er jo alltid hyggelig at folk forteller oss at Ståle burde vunnet, men vi feirer uansett sølvmedaljen, og det er det vi har fokus på nå og det er fantastisk uansett. 

Selv tar sølvvinneren det hele med tilsynelatende godt humør. Han stilte til medaljeseremonien med splitter ny hanekam.

– Mange har sagt det til meg i dag, men jeg kan ikke tenke på det. Jeg er glad for kompisen min som vant, sier Ståle Sandbech til TV 2. 

– Ståle gjorde mer avanserte triks enn meg, og han landet godt. Jeg vet ikke helt hvordan dommerne vurderte det, men jeg var nok kanskje litt bedre i toppen, sier olympisk mester Sage Kotsenburg til NRK.no.

Støtte fra svenskene

Sven Thorgren fra Sverige, som tok fjerdeplassen, var kritisk til dommerne etter slopestylefinalen i OL lørdag. Han mener at Ståle Sandbech burde vunnet.

– Jeg synes både jeg og Mark (bronsevinner McMorris) kjørte bedre enn Sage. Jeg tror dommerne la stor vekt på at Sage gjorde noen spesielle «grabs» som gjorde hans triks vanskeligere, men han hadde ikke like vanskelige tricks som oss, sa Thorgren.

– Akkurat nå er alle litt forundret over dommerne. Jeg synes Ståle burde vært nummer en, sa han.

Sveriges sportssjef Olle Danielsson er enig.

Vis flere

– Ståle Sandbech ble nummer to med en omgang som var helt syk. Han burde vunnet i dag. De andre pallplassene burde gått til Mark og Sven, slik jeg ser det. Dommerne ødela for seg selv da de ga så høye poeng til Sage Kotsenburg i første omgang, sa han.