FORTVILER: Wolfgang Pichler er oppgitt over at de russiske skiskytterne blir dopingmistenkt. Foto: TV 2
FORTVILER: Wolfgang Pichler er oppgitt over at de russiske skiskytterne blir dopingmistenkt. Foto: TV 2

- Får vi gode resultater, vil alle tenke at vi er dopet

Russlands dametrener fortviler over doptatt skiskytter. 

Sotsji (TV 2): Rett før OL havnet to russiske skiskyttere, Irina Starykh og Jekaterina Jurijeva, i dopinggarnet.

Førstnevnte har to pallplasseringer i verdenscupen denne sesongen og var en medaljekandidat i Sotji, mens sistnevnte også testet positivt på EPO i 2009. 

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

– Må få si unnskyld

Wolfgang Pichler ble ansatt som trener for de russiske skiskytterdamene for tre år siden, med Sotsji som det store målet. Det er dette mesterskapet han vil bli målt på og vurdert ut fra, men det er ikke kravet om to gullmedaljer som bekymrer ham mest. 

– Jeg må si unnskyld for det som har skjedd. Det er en katastrofe for OL. Jeg var aldri sikker på Jurijeva, men jeg var virkelig sikker på at OL på hjemmebane var noe spesielt. Når man vet hvor viktig det er for Russland, for Sotsji og ikke minst for mr. Putin, trodde jeg alle var redd for å gjøre noe, sier Pichler til TV 2 Sporten. 

Den russiske landslagsmodellen er annerledes enn i for eksempel Norge. Pichler er én av to trenere, og hver av dem har sin gruppe med utøvere. Verken Starykh eller Jurijeva var i gjengen til Pichler, som består av Ekaterina Shumilova, Olga Zaitzeva, Ekaterina Glazyrina og Yana Romanova. 

– Håper jeg tar feil

Men det hjelper uansett lite for troverdigheten og imaget til russisk skiskyting - og Pichler skjønner det godt. 

– Det er klart at alle kommer til å tenke at de andre utøverne også er dopet, hvis vi får gode resultater nå. Jeg håper jeg tar feil. Jeg kan bare si at min gruppe med utøvere er rene. Min følelse er også at det russiske forbundet jobber godt mot doping, sier han. 

Pichler var tidligere trener for Sverige, og gikk i strupen på russerne og deres frynsete dopingrykte flere ganger. I VM i Pyeongchang i 2009, etter at tre russere ble kastet ut for doping allerede før mesterskapet hadde kommet i gang, kommenterte han syrlig den magre medaljefangsten til Russland. 

– Hvis jeg møter dem, skal jeg spørre: «Hva skjer med skitidene deres?» Det gjelder Sleptsova og de andre. Hvor er skiformen deres? Hvor har den blitt av siden dopingsakene kom, har dere mistet den? sa Pichler den gang. 

Alt om OL: Resultater TV-guide

– Ikke hyggelig for meg

Nå føler han seg alene om å stå skolerett etter de siste dopingavsløringene. 

– Det er ikke hyggelig for meg, jeg står alene og svarer på dette. Jeg var alltid en hard kritiker av stilen der russerne holder kjeft. Jeg sier hva jeg tenker. 

Et av de store problemene, ifølge Pichler, er den russiske mentaliteten der man tenker at alle andre nasjoner også doper seg - men at det bare er russerne som blir tatt. 

På samme måte som utdanningskompensasjon eksisterer i fotballen, har de et system i Russland der trenere som var involvert på et tidspunkt i en utøvers karriere får en bonus dersom det for eksempel blir VM- eller OL-gull. 

Følg våre chattere gjennom hele OL i livesenteret på TV2.no

– 99 prosent sikker

I de ulike regionene er det derfor mange som har personlig interesse i at en russisk skiskytter lykkes - og da øker kanskje også sjansen for at noen tar en snarvei. 

– Russland er så stort, det går ikke å sammenligne med Tyskland eller Norge. Det er så forskjellige, det er store regioner. Jeg sier fra hele mitt hjerte, og med hele min kunnskap: Min gruppe er rein. Jeg har jobbet med dem i tre år. Min følelse er at de forstår hvor fælt det er å dope seg. 

– Så du er 100 prosent sikker på at dine elever er rene?

– Hvem i verden kan si 100 prosent? Men 99 prosent, det er jeg, sier Pichler