Her er tallene som kan gi Norge et gull-OL

Vi trenger bare å kopiere resultatene fra i fjor.

2013 var et gyllent år for norske vinterhjerter. Om Norges største vinteridrettsprofiler kopierer fjorårets prestasjoner i årets OL, kan lekene i Sotsji bli en artig opplevelse med norske øyner.

I fjor tok Norge 17 VM-gull i det som er OL-øvelser i Sotsji i år. Til sammenligning tok Norge kun to OL-gull i uåret 2006 i Torino. 

Med tilsvarende gullfangst som i 2013, vil Norge smadre den olympiske medaljerekorden i Sotsji. Canada innehar den nåværende rekorden med sine 14 gull fra 2010. Sovjetunionen klarte 13 gull i 1976. Det samme gjorde Norge i gullåret 2002. USA og Tyskland er de øvrige nasjonene som har kapret et tosifret antall gull i ett og samme vinter-OL.

– Det er ikke umulig å gjøre det bedre enn fjorårets 17 gull, sier TV 2 Sportens ekspertkommentator, Johan Kaggestad.

– Samtidig er det ingen tvil om at vi hadde veldig god uttelling i fjor. Selv har jeg tippet 14 gull til Norge i år. Det er flere forhold som kan gjøre det vanskeligere i OL, som eksempelvis høyden og de vanskelige snøforholdene, mener Kaggestad.

Han påpeker samtidig at disse aspektene ikke nødvendigvis behøver å tale til Norges disfavør.

– Det kan jo slå ut begge veier. Norges fordel er at vi har store ressurser og skal være godt forberedt også på disse områdene, sier 70-åringen.

– Norge bør definitivt ha et mål om å være beste nasjon i OL, konkluderer Kaggestad.

Russerne mobiliserer
Et vesentlig moment er dessuten at de største nasjonene konsentrer satsingen i OL-år. Spesielt USA og Canada er kjent for å mobilisere ekstra hvert fjerde år. 

Hjemmenasjonen Russland blir definitivt også å regne med i Sotsji. Russerne tok kun tre OL-gull i Vancouver i 2010. Satsingen inn mot Sotsji-OL ga imidlertid avkastning i VM i fjor med respektable åtte gull i det som er OL-øvelser i år. Hvorvidt denne utviklingen fortsetter foran egne fans, blir spennende å se.

– De som arrangerer OL, gjør det gjerne ekstra bra. Det er bare å se på Norge i 1994 og Canada i 2010. Russerne blir farlig i Sotsji med annerledes høyde, snø og løyper, tror Kaggestad.

Blant annet er langrennsløypene betydelig hardere enn i ordinære verdenscuprenn, hvilket er i pakt med hva Aleksander Legkov, Maksim Vylegsjanin og co. foretrekker. 

– Løypene passer bra for Martin Johnsrud Sundby, og mange av langrennsjentene våre også. For Petter Northug og Marit Bjørgen er ikke løypene helt ideelle, mener Kaggestad.

Full TV-guide til alle OL-øvelsene

Utklasser Sverige 
Hele 15 av Norges 17 OL-gull kom i paradegrenene langrenn og skiskyting forrige vinter. Anders Bardal og Aksel Lund Svindal tok de to øvrige medaljene av edleste valør. 

Spesielt skiskytterleiren imponerte enormt med åtte VM-gull i fjor. En tilsvarende fangst i år kan neppe forventes.

Derimot kan langrenngjengens sju gull muligens overgås i Russland. I tillegg er det lov til å håpe at kombinertgutta, som har seks mann inne blant de elleve beste i verdenscupen denne sesongen, endelig leverer varene i mesterskap igjen.

– Vi har lov til å håpe på et gull fra kombinertgutta. I alpint kan det også bli enda mer jubel enn i fjor. Men først og fremst er vi avhengig av at de store stjernene leverer, som Marit Bjørgen, Petter Northug, Emil Hegle Svendsen, Tora Berger, Aksel Lund Svindal og Anders Bardal. Samtidig har vi mange andre gull- og medaljekandidater bak disse, mener Kaggestad.

Full TV-guide til alle OL-øvelsene

– Sender Norge tidenes beste OL-tropp til Sotsji?
– Det er vanskelig å svare kategorisk på det, men hvis OL-rekorden slås, går det jo an å argumentere for det. Samtidig må vi ikke glemme at det på Lillehammer var 40 prosent færre øvelser. Det faktum må tas med i betraktning i en slik sammenligning.

I VM-øvelsene i fjor var USA nesten en like suveren toer som Norge var ener. Med 13 VM-gull fra 2013 er amerikanerne i rute før Sotsji-OL. 

Canada tok imidlertid flest medaljer av samtlige i fjor. Med 36 VM-medaljer var de kanadiske utøverne to ganger flere på podiet enn de norske essene i året som gikk. 

Sverige og Finland kan nok allerede nå avfinne seg med å være Norges lillebrødre under OL. Kun tre ganger ble den svenske nasjonalsangen spilt av i fjor, mens Finland bare tok to VM-gull i det som i år er OL-øvelser.