GULLHÅP: De norske langrennsjentene stiller som gullkandidater i så godt som alle øvelsene de deltar i. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
GULLHÅP: De norske langrennsjentene stiller som gullkandidater i så godt som alle øvelsene de deltar i. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Disse 22 øvelsene bør du ikke gå glipp av om du vil se Norge ta gull

Se oversikten under for å få med deg de største øyeblikkene fra Sotsji-OL.

Norge er med sine 107 gull-, 106 sølv- og 90 bronsemedaljer den ubestridt beste nasjonen i vinter-OLs historie.

Mye tyder på at nordmenn vil få mye å juble for også i årets leker - ifølge eksperter TV 2 Sporten har vært i kontakt med vil vi innkassere 16 gull, 11 sølv og åtte bronser i Sotsji.

Ekspertene tror med andre ord at Norge vil ta flere gull en de noen gang har gjort i et OL tidligere. Den foreløpige rekorden ble satt i Salt Lake City i 2002 og lyder på 13.

Sannsynlighetsgraden av disse spådommene skal ikke vurderes her. I stedet gir vi deg under en kronologisk oversikt over hvilke dager du bør huke av i kalenderen og skru på TV 2 om du vil se øvelsene norske utøvere har størst sjanse til å vinne.

Her er den komplette TV-guiden

Lørdag 8. februar

Hva: Snowboard slopestyle, menn/15 km skibytte, kvinner/10 km sprint, menn (skiskyting)

Tid: 6:30/11:00/15:30

Hvem: Norge kan fort stå igjen med minst to gullmedaljer på lekenes første konkurransedag.

Marit Bjørgen stiller som den utvilsomt største favoritten på skiathlonet, og viste i Toblach at formen er upåklagelig. 

Emil Hegle Svendsen ser på samme vis ut til å være i kanonform, og har tatt 11 av sine 35 verdenscupseire i sprint. I forrige OL ble det sølv på samme distanse.

I slopestyle stiller Ståle Sandbech som en klar medaljekandidat.

– Han har flere X Games-medaljer og har vært i finalen i alle konkurransene han har deltatt i, sier TV 2 freestyleekspert Elin Flaglien.

Søndag 9. februar

Hva: Snowboard slopestyle, kvinner/Utfor, menn/30 km skibytte, menn

Tid: 7:30/08:00/11:00

Hvem: Jamie Anderson regnes som den kanskje aller største favoritten til å ta slopestyle-gullet, men Silje Norendal viste med sin seier i X Games nylig at hun er å regne med helt der oppe.

Aksel Lund Svindal er for tiden rangert som verdens beste utforkjører, og tok sølv i samme disiplin for fire år siden. 

Ifølge ekspertkommentator Lars Elton Myhre er det ingen tvil:

– Svindal tar gull i utfor, sa han til TV 2 på tirsdag.

Martin Johnsrud Sundby har hatt sitt livs sesong og ser ut til å være like komfortabel i begge stilarter. Når man i tillegg regner med spurtegenskapene han viste i Tour de Ski, skal mye til for å slå Røa-gutten i 30 km skibytte.

Mandag 10. februar

Hva: Jaktstart, menn (skiskyting)

Tid: 16:00

Hvem: Med et godt utgangspunkt fra sprinten to dager i forveien, ligger det meste til rette for at Hegle Svendsen kan kjempe om et nytt gull. 

Skulle han feile, er menn som Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø gode alternativer.

Tirsdag 11. februar

Hva: Sprint, menn (langrenn)

Tid: 11:25

Hvem: Petter Northug har selv sagt at sprinten er hans beste gullmulighet i Sotsji. Medaljegrossisten fra Mosvik vant samme øvelse i prøve-OL i fjor vinter, og har for vane å vinne det han sier han skal. I skrivende stund er det usikkert om Northug i det hele tatt får gå sprinten, men Norge vil uansett stille et meget potent lag.

Torsdag 13. februar

Hva: 10 km klassisk, kvinner

Tid:11:00

Hvem: Flere av de norske, og da spesielt Bjørgen og Therese Johaug, kan stikke av med gullet. Det store usikkerhetsmomentet er hvilken form klassiskspesialist Justyna Kowalczyk møter opp i.

Fredag 14. februar

Hva: Normaldistanse, kvinner (skiskyting)

Tid: 15:00

Hvem: Tora Berger har ikke vært på sitt beste i inneværende sesong, men mesterskapseksperten vil mest trolig bli å regne med. Som regjerende mester på distansen i både OL og VM, kan Berger fort stikke av med den edleste medaljen. 

Lørdag 15. februar

Hva: Stafett, kvinner (langrenn)/Hopp stor bakke, menn

Tid: 11:00/18:30

Hvem: Kun de modigste og rikeste vil sette penger på at Norge ikke vinner kvinnestafetten. Langrennsjentene har ikke «tapt» en stafett på fire år og skal være i en klasse for seg selv. Kvinnestafetten blir ansett som det sikreste gullet for Norge i OL.

Gull eller medalje i stor bakke i hopp er langt fra like sikkert, men Anders Bardal blir nok å regne med helt der oppe.

Søndag 16. februar

Hva: Super G, menn/Stafett, menn (langrenn)

Tid: 08:00/11:00

Hvem: Lund Svindal vil, som i utfor, være en av de aller største favorittene. Leder super g-cupen og er regjerende olympisk mester.

Langrennsherrene er langt fra like overlegne som sine kvinnelige kolleger, men skal på papiret ha et av de sterkeste - om ikke det aller sterkeste - laget. 

Onsdag 19. februar

Hva: Lagsprint, kvinner/Lagsprint, menn/Mix-stafett, skiskyting

Tid: 10:15/11:06/15:30

Hvem: Den meget sterke norske troppen sørger for at både herrene og kvinnene vil stille som gullkandidater i lagsprintene - uansett hvem som går. 

Det samme gjelder i mix-stafettene i skiskyting. Med Berger, Synnøve Solemdal, Ann Kristin Aafedt Flatland, Hegle Svendsen, Bjørndalen og Bø å velge i, stiller Norge som favoritter.

Torsdag 20. februar

Hva: Stafett menn, kombinert

Tid: 09:00

Hvem: Få har så stor bredde som det norske kombinertlaget. Å slå Eric Frenzel i de individuelle øvelsene skal godt gjøres, men i lagkonkurransen skal mulighetene være gode.

Fredag 21. februar

Hva: Stafett skiskyting, kvinner

Tid: 15:30

Hvem: TV 2s skiskytingsekspert mener dette er en åpenbar gullmulighet - det er det vanskelig å være uenig i. 

– Aldri før har en norsk skiskyttertropp vært bedre besatt, mener han

Skal de leve opp til forventningene, må dog samtlige ha klaff på standplass.

Lørdag 22. februar

Hva: 30 km fri, kvinner/Stafett skiskyting, menn

Tid: 10:30/15:30

Hvem: Johaugs beste øvelse i dette mesterskapet - Bjørgen er heller ikke noe dårlig alternativ. Få vil bli overrasket om Johaug gjør som hun gjorde i Oslo-VM i 2011 og går helt til topps. 

I skiskytingstafetten for menn er Norge regjerende olympiske mestre. I tillegg har de vunnet de siste fire i VM. Mye skal gå galt om de ikke går til topps igjen.

Søndag 23. februar

Hva: 50 km, menn

Tid: 08:00

Hvem: Ikke den mest åpenbare gullmuligheten, men femmila er det alltid verdt å få med seg. Northug, Sundby og flere av de andre norske kan på en god dag gå helt til topps på lekenes siste dag.

Alt om OL finner du her