– Høy terrorfare i Russland under OL

Flere har oppfordret til terror under OL, blant dem den beryktede opprørslederen Doku Umarov. Dermed tar russerne ingen sjanser med sikkerheten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sikkerhetspoliti og soldater patruljerer Sotsjis gater. Man får ikke gå særlig langt før man møter på en av de 40.000 som er satt til å vokte OL-byen. Den østerriske alpinisten Michaela Kirchgasser føler seg likevel trygg i Sotsji.

– Jeg tror vi er trygge her. Jeg tror ikke noe kommer til å skje mens vi er her, sier hun til TV 2.

Men faren for terrorangrep er reell, mener eksperter. Terroristen Doku Umarov, kjent som Russlands svar på Osama bin Laden, har tidligere oppfordret sine tilhengere til å gjøre alt de kan for å ødelegge OL i Sotsji.

– På gravene til våre forfedre planlegger de nå å arrangere OL. Jeg oppfordrer dere, alle mujahedin, enten dere er i Tartarstan, Basjkortostan eller Kaukasus, til å gjøre alt som står i deres makt på Allahs vei, for å forpurre denne djevelske dansen på våre forfedres graver, sa den tjetsjenske opprørslederen i juli.

– Åpenbar anledning

Umarov knyttes til flere store terroraksjoner de siste årene, blant annet terroren mot Domodjedova-flyplassen i januar 2011 og de to terrorangrepene mot Volgograd i desember.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen mener faren for terror er helt åpenbar.

– Her finnes det mennesker som er villige til å begå så desperate handlinger, og OL i Sotsji er en helt åpenbar anledning fordi det er Putins baby, Putins prestisjeprosjekt. En helt åpenbar anledning til å ramme han og ødelegge dette prestisjeprosjektet, sier Wilhelmsen. 

Men innbyggerene i Sotsji tar terrorfaren med knusende ro. Én politimann per tiende innbygger er nok til å føle seg trygg.

– Jeg tror ikke at det skjer noe. Så vidt jeg vet, er det slik på alle store arrangementer, sånn som OL, sier en innbygger til TV 2.