FANT DØTRENE: En far fant de to døtrene sine i Syria i desember i fjor, men har fortsatt ikke fått dem hjem. De ble meldt savnet i oktober i år. FOTO: TV 2 / PRIVAT
FANT DØTRENE: En far fant de to døtrene sine i Syria i desember i fjor, men har fortsatt ikke fått dem hjem. De ble meldt savnet i oktober i år. FOTO: TV 2 / PRIVAT

Nordmenn vil ut av Syria – bønnfaller UD om hjelp

Flere norske statsborgere har den siste tiden kontaktet Utenriksdepartementet. De bønnfaller om hjelp til å komme seg ut av Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 vet at de nye henvendelsene til Utenriksdepartementet kommer i tillegg til de to norsk-somaliske søstrene fra Bærum.

Faren deres reiste i fjor for å hente døtrene sine hjem, uten å lykkes.

– Har Utenriksdepartementet (UD) fått henvendelser om å bistå norske statsborgere ut av Syria?

– Ja, UD har kjennskap til enkelte norske statsborgere som ønsker bistand til utreise fra Syria, sier Frode Andersen, kommunikasjonssjef i UD, til TV 2.

– Hvor mange norske borgere ønsker per dags dato å få hjelp fra UD til å komme seg ut av Syria?

– Det dreier seg om et svært begrenset antall, sier Andersen.

Kommenterer ikke lenger antall nordmenn i Syria

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslo i fjor at mellom 30 og 40 personer som er tilknyttet Norge har reist for å kjempe i Syria. Nå holder de kortene tett til brystet og vil derfor ikke kommentere opplysningene til TV 2.

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, henviser til den nasjonale trusselvurderingen som vil legges frem om noen uker. Der vil situasjonen i Syria og dens påvirkning for trusselbildet i Norge være et element.

KRIGSSONE: Innbyggerne i Deir Ezzor, som ligger øst i Syria, går forbi en bygning som skal ha blitt truffet av en missil 26. september i fjor. Foto: AFP / AHMAD ABOUD
KRIGSSONE: Innbyggerne i Deir Ezzor, som ligger øst i Syria, går forbi en bygning som skal ha blitt truffet av en missil 26. september i fjor. Foto: AFP / AHMAD ABOUD

Fritt vilt

Ifølge TV 2s kilder skal det være både menn og kvinner som i løpet av de siste ukene har bedt om hjelp fra norske myndigheter.

Årsaken er en dramatisk utvikling i Syria hvor personer tilknyttet organisasjonen ISIS, den islamske staten i Irak og Levanten, er regnet for å være fritt vilt.

Flere norske statsborgere skal ha deltatt i kamphandlinger sammen med ISIS. I tillegg har utenlandske statsborgere blitt et attraktivt mål for kriminelle bander som spesialiserer seg på kidnapping og utpressing.

Organiserer flukt

Familiene til flere av de som har reist til Syria forsøker, i tillegg til å be norske myndigheter om hjelp, å organisere en sikker flukt for sine kjære til den tyrkiske grensen, får TV 2 opplyst fra kilder i det islamistiske miljøet i Norge.   

PST  og Etterretningstjenesten har tidligere vært bekymret for at krigere som kommer tilbake fra Syria kan utgjøre en trussel. TV 2 vet at flere av de som har reist for å kjempe mot Assad regimet er konvertitter. 

UD: – Vanskelig å yte bistand

Selv om flere norske borgere nå bønnfaller om hjelp har Utenriksdepartementet begrensede muligheter til å yte bistand i Syria.

– Jeg tror alle som følger situasjonen i Syria i dag skjønner at det er svært vanskelig å kunne yte bistand fra norske myndigheters side inne i Syria. Situasjonen i landet er både farlig og uoversiktlig. Vi forsøker likevel å bistå de som henvender seg med blant annet med råd og veiledning så langt det lar seg gjøre, sier Andersen i UD.

Strengt reiseråd

På grunn av borgerkrigen i Syria har UD har i lengre tid hatt et strengt reiseråd som fraråder alle reiser og opphold i Syria, samt oppfordret nordmenn til å forlate landet.

– Reiserådet er både knyttet til den ekstreme sikkerhetssituasjonen og vår begrensede mulighet til å hjelpe siden vi har stengt vår ambassade i landet, sier Andersen.