Carlsen vant den sterkeste sjakkturneringen i historien

Det ble seier for Magnus Carlsen i Zurich Chess Challenge, til tross for en dårlig siste dag i turneringen.

– Jeg spilte ikke bra nok, det var for dårlig, sier Magnus Carlsen om det som skjedde den siste dagen i turneringen.

Jon Ludvig Hammer var enig i Carlsens vurdering fra sjakkstudio til TV 2

-Det var akkurat nok, og han snublet litt over målstreken, sier Jon Ludvig Hammer.

Etter fem partiet med klassisksjakk, og fem partier med hurtigsjakk gikk nordmannen av med seieren i den prestisjefylte turneringen i Sveits.

Carlsen fortalte til TV 2 at han ikke var i form i dag, hadde sovet dårlig, og at han rett og slett til tider ble utspilt.

– Jeg liker å spille bra. I dag spilte jeg dårlig, så da gir det en litt dårlig følelse å ikke avslutte turneringen på en god måte. Men for all del, resultatet var bra, sier turneringsvinneren på til TV 2’s reporter etter siste partiet var ferdig.

Trøbbel i hurtigsjakk
Etter å ha vunnet den klassiske sjakk-delen overlegent bøy hurtigsjakk delen på mer utfordringer for den norske verdensmesteren, der han bare tok to av fem mulige poeng.

Etter en god start, og seier i første parti, endte de tre neste partiene med to tap og en remis. I det nest siste partiet tapte Carlsen mot Caruana, og gjorde det mer spennende enn vi kunne håpet på. Caruana spilte et godt parti mot Magnus Carlsen, og ikke før vi var ute av åpningen var Magnus i trøbbel. I tillegg fikk han lite tid på klokken, og gjorde feil etter feil. Italieneren utnyttet dem helt korrekt, og vant etter 44 trekk.

Carlsen innrømmer at han gjerne skulle avsluttet turneringen bedre.

– Det hadde vært bedre å fullføre turneringen bedre. Det gir en dårlig ettersmak, men jeg kan ikke klage for mye.

Det kunne fort blitt mer spennende, hadde ikke Caruana gitt Carlsen en hjelpende hånd, da han slo Carlsens farligste utfordrer Aronian det nest siste partiet. Før siste parti ledet Carlsen med ett poeng over Caruana og Aronian, hvor de to sistnevnte skulle møtes i siste parti. 

Dermed trengte Carlsen bare remis i siste parti mot Vishny Anand, samme mann som Carlsen slo i VM. Hvis verdensmesteren hadde tapt, og Aronian eller Caruana hadde vunnet, hadde de ligget likt med Carlsen etter siste parti. 

Spilte akkurat samme parti som i VM
Men det ble aldri noe dramatikk, og etter bare noen trekk var det ganske klart at partiet kom til å ende med remis, og Carlsen-seier i turneringen.

Det mest oppsiktsvekkende var at de to spillerne spilte akkurat de samme trekkene som de spilte i den åttende, og avgjørende kampen i VM, som ga Carlsen VM-seieren.

– På det tidspunktet var jeg sliten, og jeg ville bare sikre turneringsseier. Det var enda mer kynisk enn i går, forklarte Carlsen til TV 2.