Marius Holtet sliter med hodesmerter og går glipp av OL i Sotsji.
Marius Holtet sliter med hodesmerter og går glipp av OL i Sotsji.

Roy Johansen til TV 2: - Umulig å erstatte Holtet

Storhamars Fredrik Lystad Jacobsen inn som erstatter for Marius Holtet som har meldt forfall til OL. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge og Roy Johansen får ikke med seg Marius Holtet til mesterskapet i Russland. Färjestad-forwarden har vært skadet siden en kamp mot Leksand 30.desember, og blir ikke klar i tide. 

– Det viktigste er å bli frisk fra de problemene jeg har hatt, og da har vi kommet fram til at det er best at jeg står over turneringen, sier Holtet til Färjestads hjemmesider.

- Umulig å erstatte

Landslagssjefen mener laget mister en viktig dimensjon med Färjestad-spilleren ute.

-  Vi klarer ikke å erstatte Holtet, fordi han er en type spiller med høyrefatning som vi ikke har flere av. Sånn er det å være et lite hockeyland, så der mister vi et viktig angrepsvåpen – særlig i overtall, konstaterer landslagssjefen.

Johansen har tenkt seg grundig om før han landet på Storhamar-løperen Fredrik Lystad Jacobsen som Holtets erstatter. Dermed får 23-åringen, som fyller 24 dagen etter Finland-kampen den 15. februar, delta i sitt første internasjonale mesterskap i Sotsji.

- Lystad Jacobsen kommer med fordi han har gjort det bra i de landslagssamlingene han har vært med på, og fordi han er veldig rask og god på skøyter. Der har han ferdigheter på et internasjonalt nivå.

Ønsker laget lykke til
Holtet vet foreløpig ikke når han kan være tilbake i full trening på is, men ønsker laget lykke til i OL. 

– Det får ta den tiden det tar. Det viktigste nå er jo å bli frisk! Selvfølgelig er jeg skuffet over at jeg ikke kan bli med til OL, men jeg ønsker gutta all lykke i Sotsji og håper de gjør det bra!, skriver Holtet i en sms til TV 2.

Tiltenkt rolle i tredje/fjerde-rekka

- Så at han har en relativt svak statistikk i Get-ligaen bekymrer deg ikke?

- Det har ikke vært avgjørende for oss, fordi han først og fremst skal gjøre en jobb defensivt i tredje/fjerderekka i OL. På landslaget har han vist seg fram på en god måte og han har en veldig god fysikk, samt farta. Derfor foretrekkes han framfor Lars Erik Spets og Anders Bastiansen, forklarer Johansen.

Tirsdag skal han vurdere om han også trenger å erstatte Sondre Olden og Anders Bastiansen i troppen.

- Vi tar det fortløpende, men det ser ikke så verst ut. Vi får svaret på MR-undersøkelsen til Olden i morgen, mens Bastiansen er positivt, sier landslagssjefen.

Frarådet fra å spille

Storhamars Fredrik Lystad Jacobsen erstatter Marius Holtet i OL-troppen.
Storhamars Fredrik Lystad Jacobsen erstatter Marius Holtet i OL-troppen.

Holtet har slitt med hodesmerter siden trøkken han fikk i romjula. Forrige uke fikk Färjestad-spilleren et tilbakeslag med ytterligere hodesmerter da han forsøkte seg på is, og derfor mener legene at Holtet ikke bør delta under lekene i Sotsji. 

Avgjørelsen ble tatt av Färjestads lege Bosse Lindwall og Norges landslagslege Ole Fosse.

– I dette tilfellet er nok det beste å høre på legene. De har frarådet meg å spille, og det må jeg bare akseptere. Det er selvfølgelig trist, men det viktigste er å bli frisk, sier Holtet.

– Jeg har det ikke veldig bra. Jeg har vondt i hodet og er trøtt, utdyper landslagsspilleren. 

Fryktløs og fysisk

TV 2s ishockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm blir betenkt når han hører at Holtet må melde forfall. 

– Vi mister en fryktløs og fysisk spiller. Holtet har hatt en viktig rolle i overtallspillet de siste mesterskapene, har et godt direkteskudd og det er egentlig ingen i troppen som går naturlig inn i den rollen han har. 

– Marius er en offensiv spiller som samtidig har tatt på seg mange defensive oppgaver. Så jeg ser ingen i troppen per nå som erstatter de egenskapene vi mister med Holtet, beskriver Dahlstrøm.

Han mener landslagssjef Roy Johansen har en stor utfordring i å plukke den spilleren som skal erstatte Holtet, fordi komposisjonen av laget endres med Holtet borte.

– Det Roy må tenke på nå er rollefordelingen i laget. Vi har nok av defensive spillere, men med Holtet ute og spørsmålstegn rundt Anders Bastiansen og Sondre Olden så har vi mistet mye offensiv slagkraft.

Skeptisk Dahlstrøm

Dahlstrøm er ikke utelukkende positiv til at Storhamar Dragons-spilleren Lystad Jacobsen hentet inn for å erstatte Holtet. 

– Med Lystad Jacobsen får du inn en rask spiller, som riktignok ikke har den samme rutinen som Holtet. Han scoret i treningskampene i Arosa like før jul og har prestert helt greit i Get-ligaen, men statistikken hans er ikke imponerende lesning, sier TV 2s eskpert. 

Asker-gutten står med kun åtte mål og tre målgivende pasninger på 27 kamper for Storhamar i inneværende sesong, og minus fire i +/-.

Andre kandidater med bedre poengsnitt

Til sammenligning har to andre potensielle erstattere, Lørenskog-duoen Lars Erik Spets og Steffen Thoresen, 41 poeng på 39 kamper (15+26) og 35 poeng på 39 kamper (20+15).

– Jeg forstår uttaket fordi Lystad Jacobsen antakelig er den raskeste spilleren på laget. Den spisskompetansen gjør nok at han er tatt inn, for han har internasjonalt tempo og orker å henge med de store gutta når det går kvikt, sier Dahlstrøm. 

- Men tallene er oppsiktsvekkende dårlige til at han skal komme med i en OL-tropp. Det er mye annet som skjer på isen enn mål og målgivende, men det er nok noe Roy har tenkt på før han landet på Lystad Jacobsen.

Bastiansen positiv

Når det gjelder Anders Bastiansen ser det derimot lysere ut. Han har slitt med en kneskade siden 14.desember, men skal være på bedringens vei. 

– Det kjennes veldig bra ut, sier Bastiansen til klubben etter rehabtrening med Färjestads fysiske trener. 

Norge åpner OL mot Canada 13 februar. De to resterende landene i gruppe B er Finland og Østerrike.