TV 2 SENDTE STATISTEN «HELENE» UT PÅ GATEN:

Mulig sexkjøper: – Hvor mye koster en halvtime?

Antall menneskehandelsaker med fellende dom har økt kraftig etter at sexkjøpsloven ble innført, og i hver eneste sak er ofrene utenlandske kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se TV-reportasje i vinduet over: Slik gikk det da lokkeduen «Helene» lurte sexkjøpere.

 

For drøyt ti år siden ble det vedtatt at menneskehandel kan straffes med fengsel i inntil 10 år.

Fra 2003 til 2008 ble det registrert 5 fellende dommer for menneskehandel. Fra 2009, da sexloven ble vedtatt, og de neste fem årene ut 2013, er det registrert hele 33 dommer. Kun noen få av disse er ikke rettskraftige.

Men i alle sakene er den prostituerte av utenlandsk opprinnelse.

– Viktig instrument

– Det er helt åpenbart at sexkjøploven førte til at politiet fikk et økt fokus på menneskehandel og har vært et viktig instrument for politiets arbeid opp mot å bekjempe menneskehandel, mener statsadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland statsadvokatembeter

Christoffersen har i flere år jobbet med menneskehandelsaker og var i flere år sentral i Hordalandpolitiets ekspertgruppe, Exit, som er opprettet for å bekjempe menneskehandel.

– Ville bli sugd

Det er en sen januarkveld kveld i Bergen. Menn i alle aldre cruiser rundt i vinterkulden, de jakter på kvinner som selger sex. Etter sexkjøploven er kundene blitt mer diskret, men de er der fremdeles.

TV 2 har plassert en kvinnelig statist på strøket for å se hvordan sexkundene agerer. To fjernsynsteam overvåker seansen. I løpet av denne fredagskvelden stopper en rekke ulike biler opp. Og de ønsker alle å kjøpe sex.

– De ville alle ha sex, de ville bli sugd, de ville ha en kjapp en. Tidvis var det ganske ubehagelig å stå der, sier «Helene» som er statist. Av frykt for represalier ønsker ikke hun å stå frem med navn.

I løpet av tiden hun rusler rundt på strøket i Bergen får hun flere henvendelser, mange virker forsiktige. Og flere hadde ikke noe i mot å vente til hun var ferdig med andre kunder:

– Et kjøttstykke

– Jeg synes det er ganske ubehagelig at du er et kjøttstykke som sultne gribber skal ha kloen i, og at de kan få det så lett ved å punge ut, sier «Helene».

Sexkjøploven ble vedtatt blant annet fordi Norge har forpliktet seg til å bekjempe menneskehandel. Fra 2009 har det vært straffbart å kjøpe sex. Men få kunder synes å bry seg.

Flere kvinner som selger sex opererer selvstendig. Men fra flere hold rapporteres det også om kvinner som har bakmenn, og som har vært utsatt for svært tøffe bakmenn.

– Solgt flere ganger

 – Kvinner vi bistår nå har vært utsatt for ekstrem vold fra bakmenn i flere år, vi har kvinner fra Bulgaria som er i begynnelsen av 20 årene og har allerede vært i prostitusjon i syv år, tvunget ut i det, utsatt for både psykisk og fysisk vold, solgt flere ganger mellom bakmenn, forteller Mildrid Mikkelsen, daglig leder i ROSA-prosjektet i Oslo.

I de 33 sakene som TV 2 refererer til er det kun utenlandske kvinner og barn som er ofre. Ingen norske kvinner er registrert som offer for menneskehandel. 

– Sexkjøploven gir politiet muligheter til større fokus på prostitusjonsarenaen og å forebygge at barn blir brukt til prostitusjon. Førti prosent er mindreårige og i Bergen har vi flere tilfeller knyttet opp mot barn som blir brukt til prostitusjon, forklarer Christoffersen.

– Så naive!

I timene ute i vinterkulden følte «Helene» seg aldri truet, men hun reagerer på hvor kyniske og pågående sexkundene virket.

– De ville ha meg fortest mulig inn i bilen. De tenkte ikke på å spørre hvor jeg kom fra eller om jeg hadde en hallik eller sjef.

– Så menneskehandel var ikke tema? Ingen spurte deg om du jobbet frivillig?

– Nei.

– Hva tenker du om det?

– Det er jo helt forferdelig. At noen kan være så naive.

– Var det noe annet du reagerte på?

– Det som var ekkelt var at jeg sa hele tiden at de måtte komme tilbake senere, for jeg hadde en avtale. At jeg kun var et gjenbruksprodukt var helt greit, sier «Helene».