Ekteparet Lippestad fikk pris:  – Nesten litt uvirkelig

Signe Husebye Lippestad og Geir Lippestad ble mandag tildelt årets Livsvernpris for sitt arbeid for menneskeverd. 

Under et arrangement i Oslo mandag ettermiddag mottok ekteparet Lippestad prisen av tidligere statsminister og leder ved Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik. 

Livsvernprisen deles årlig ut av organisasjonen Menneskeverd til personer eller institusjoner som har bidratt til å verne om menneskeverdet. 

– Det er nesten litt uvirkelig for oss. Jeg ble veldig rørt over det som ble sagt. Det jeg har gjort har jeg gjort ut i fra enten kjærlighet til min datter og familie, og ut i fra de interesser og grunnverdier vi står for, sier advokat Geir Lippestad til TV 2. 

Vil ha debatt

I juryens begrunnelse for å tildele prisen heter det blant annet at ekteparet begge har bidratt til å synliggjøre at menneskeverd gjelder alle mennesker, uansett handling eller bakgrunn. 

– Det finnes så mange mennesker som kanskje har litt ekstra utfordringer og som har veldig mye å gi, men blir oversett. De trenger å komme frem som alle andre og få brukt sine ressurser, sier Signe Husebye Lippestad som i likhet med sin mann er overveldet over hyllesten under prisutdelingen mandag ettermiddag. 

– Hva betyr menneskeverd for dere?

– For meg er det å se mennesket ut i fra de egenskapene mennesket har, og ikke putte mennesket i en gruppe eller en bås. Ikke forhåndsdømme. Vi diskuterer jo livskvalitet som en objektiv størrelse. Men det er en subjektiv størrelse, og det er viktig å tenke på, sier Geir Lippestad som etterlyser større debatt rundt menneskeverdet. 

– Avhengig av kona

Geir Lippestad var spesielt glad for å ha mottatt prisen sammen med sin kone. Han har også i tidligere intervju fortalt hvor viktig det har vært med hennes støtte. 

– Jeg er veldig avhengig av kona mi på alle måter. Uten henne hadde det vært dårlig stelt, det er det ingen tvil om. 

Prisvinnerne ble hyllet med en rekke taler og musikalske innslag. 

Ole Paus og Sigvart Dagsland spilte

Generalsekretær Liv Kjersti S. Thoresen i Menneskeverd mener at ekteparets engasjement for mennesker med nedsatt funksjonsevne er forbilledlig.

– De er åpne og deler med seg  av livene sine. Det å vise sårbarhet er en styrke som de er veldig gode på. De fremmer verdien av mennesket helt uavhengig av egenskap og funksjon. 

Etter ønske fra prisvinnerne opptrådte både Ole Paus og Sigvart Dagsland. 

– Jeg synes paret har stått for en utstråling av verdighet og ærlighet i den norske offentligheten. De er viktige stemmer å høre på, sier Dagsland som reiste fra Bergen til Oslo kun for å opptre for Lippestad-ekteparet. 

Prisen ble feiret med en middag. 

 

Vis flere