Carlsen fikk revansj over Caruana - satte ny verdensrekord

Nordmannen hadde full kontroll og tok sin tredje seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi fulgte hele søndagens parti i vårt livesenter

Magnus Carlsen satte ny verdensrekord med en liverate på 2882 poeng etter at han slo Fabiano Caruana i det fjerde partiet av Zürich Chess Challenge søndag.

– Lettere i dag
Etter et krevende parti mot Hikaru Nakamura lørdag fikk 23-åringen fra Lommedalen det enklere med hvite brikker mot den 21 år gamle sjakkometen fra Italia.

– I dag var det jeg som hadde føringen hele veien. Så det var lettere for både meg og de som så på, sier en fornøyd Carlsen til TV 2.

NY SEIER: Her har Magnus Carlsen akkurat avgjort partiet mot Fabiano Caruana.
NY SEIER: Her har Magnus Carlsen akkurat avgjort partiet mot Fabiano Caruana.

Carlsen hadde føringen i store deler av partiet. Men den unge italieneren forsvarte seg godt og kjempet lenge for remis.

– Dette liker jeg ikke helt. Det kan se ut som han mangler en plan, sa Jon Ludvig Hammer i TV 2s studio.

Men Carlsen var fast bestemt på å hevne tapet for Caruana i juni i fjor og fant nye åpninger. Caruana havnet også i tidsnød og begynte etter hvert å gjøre avgjørende feil. Det utnyttet verdensmesteren og til slutt kunne han innkassere sin tredje seier for turneringen.

– Det var på et tidspunkt hvor det ikke var så enkelt å forbedre stillingen min. Det jeg måtte gjøre var å foreta meg noen forbedrende trekk. Det ga han nok tid til å «henge seg selv». Han gjorde noen feil, og da kom bøndene mine rullende. Og da var det over, sier han.

ENGASJERT: Panelet i TV 2s studio var godt fornøyd med Magnus Carlsens prestasjon.
ENGASJERT: Panelet i TV 2s studio var godt fornøyd med Magnus Carlsens prestasjon.

– Fortjent seier
I TV 2s studio var Hans Olav Lahlum enig i Carlsens evaluering.

– Det er jo faktisk en kjent strategi i en sånn stilling at man gjør noen trekk som forbedrer din egen stilling og som gjør at motstanderen skader sin egen uansett hva han foretar seg. Og det var litt det som skjedde her. Det var en fortjent seier til Magnus, sier han.

Dermed har Carlsen spilt eg opp til sju poeng og leder turneringen sammenlagt før han møter fjorårets VM-motstander Vishy Anand mandag.

Inderen tok søndag sin første seier i turneringen da han slo Boris Gelfand. Anand er nok også ivrig etter å revansjere nederlaget mot Carlsen i november.
Se hele partiet under