Dette er 3D-printet godteri

Teknologien stiller Willy Wonkas sjokoladefabrikk helt i skyggen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På den store teknoligikonferansen i Bengalore, India, ble 3D-teknologi som stiller Willy Wonka i skyggen, vist fram.

Spiselig

Detaljerte små figurer, spiselige vaser og formasjoner som hadde vært utenkelig å lage på tradisjonell måte kan man nå bestilles hos innovative produsenter.

3D-printeren bruker ulike sukker og smaksblandinger istedet for plastikk, og er helt spiselige.

Godteri-teknologien fikk mye oppmerksomhet under messen i januar.

Printer kroppsdeler og proteser

Selv om 3D-teknlologi her framstår som noe morsomt og søtt, kan den også ha enorm betydning i framtiden for betydningsfulle prosjekter.

Teknologien brukes allerede innen helsesektoren. I Kina lager de kroppsdeler med levende celler og 3D-printer. De kaller det bioprinting. og man håper den kan revolusjonere ansiktsplastikk. 

Vil printe enebolig

Forskere ser for seg at teknologien kan revolusjonere bygningsindustrien.

Illustrasjon av 3D-huset til den nederlandske arkitekten. Foto: Enrico Dini/Ruijssenaars
Illustrasjon av 3D-huset til den nederlandske arkitekten. Foto: Enrico Dini/Ruijssenaars

Den nederlandske arkitekten Janjaap Ruijssenaars, har planer om å bygge et 3D-hjem i løpet av 2014. Prosjektet er del av en europeisk konkurranse hvor arkitekter fra 15 ulike land deltar.

Han skal samarbeide med en italiensk designer som heter Enrico Dini, som er opphavsmann til D-Shape 3D-printeren, og sammen har de planlagt et toetasjers hus, konstruert i en flytende konstruksjon der tak tranformeres til gulv.

Billig produskjon

Mannen som blir ansett som oppfinneren bak den moderne 3D-printeren tok ut patent på teknologien 1984. I over to tiår ble printerne for det meste brukt til forskning og eksperimentering, og hadde en prislapp på godt over 100.000 kroner.

I 2010 ble prisene kuttet dramatisk, og flere kom inn i private hjem. I dag kan man kjøpe sin egen printer for så lite som 2368 norske kroner. 

Proteser til barn

En så billig måte å produsere gjenstander på åpner for mange muligheter. I oktober fortalte TV 2 om 13 år gamle Leon McCarthy som printer ut sine egne 3D-proteser.

– Nå er jeg bare spesiell, ikke annerledes, sier den glade gutten.