Rekordblått Norgeskart

Både Høyre og Frp går frem på TV 2s første kommunevalgbarometer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunevalget neste høst kan bli det blåeste noen sinne. Det viser det første nasjonale kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2.

Kamp om å bli størst

Dersom det var kommunevalg i dag ville både Høyre og Fremskrittspartiet gått frem sammenlignet med valget i 2011.

Både Høyre og Fremskrittspartiet går frem med 1,4 prosentpoeng til henholdsvis 29,4 og 12,8 prosent, mens Arbeiderpartiet går tilbake 2,1 til 29,6 prosent. Dermed ville det vært så godt som dødt løp i kampen om å bli størst.

– Det er morsomt og et kjempegodt utgangspunkt for mange av våre dyktige Høyre-ordførere foran valget i 2014, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Rekordblått kart

TV 2 har beregnet hvordan det nasjonale kommunevalgbarometeret ville slått ut i alle kommuner med over 10.000 innbyggere. I disse 114 kommunene bor 76 prosent av innbyggerne.

I 82 av de 114 største kommunene ville et slikt resultat gitt flertall til de borgerlige partiene, mens de rødgrønne ville fått flertall i 26 og ulike lokale lister ville havnet på vippen mellom blokkene i seks av de største kommunene.

Norgeskartet kan dermed bli blåere enn noen gang ved neste kommunevalg.

– Den gallupen dere har tyder på det. Jeg synes vi ser veldig mye godt borgerlig samarbeid rundt omkring i Norge, sier Solberg.  

Ap har styrt i 103 år

I Skedsmo på Romerike har Arbeiderpartiet hatt makten sammenhengende i 103 år. Ved valget i 2011 var det nær ved å rakne, men Ap beholdt makten med støtte fra KrF og Venstre.

Nå håper Høyres ordførerkandidat i kommunene at de kan få til bred borgerlig samling og sikre maktskifte i AP-bastionen.

– Fra Høyre sin side er det viktig at vi nå klarer å slå en hull på opplegget Arbeiderpartiet har hatt i 103 år. Jeg er sterk i trua og håper KrF og Venstre ser det formålstjenelig å samarbeide med Høyre slik at vi kan få mer borgerlig politikk i Skedsmo, sier Kjartan Berland (H).

Vil ha bredt samarbeid

Statsminister Erna Solberg sier de vil oppfordre til bredt borgerlig samarbeid i så mange kommuner som mulig, men erkjenner at lokale saker kan spille inn på hvem partiene velger å samarbeide med.

– Vi oppfordrer faktisk til bredt borgerlig samarbeid, samtidig som vi sier at det er et lokalt ansvar å finne frem til hvordan man samarbeider. Min erfaring er faktisk at det viktigste er å ha gode alliansepartnere for å få makt, sier Solberg.

Her blir det helblått

TV 2s beregninger viser at Høyre ligger an til flertall alene i fem av de største kommunene. I Asker, Bærum, Oppegård, Røyken og Lillesand kan Høyre styre alene.

Sammen med Fremskrittspartiet vil Høyre få flertall i ytterligere 38 av de største kommunene. 

De to partiene kan få flertall sammen i Eidsberg, Moss, Rygge, Enebakk, Ski, Ullensaker, Vestby, Elverum, Kongsvinger (med Pensjonistpartiet), Drammen, Lier, Nedre Eiker, Øvre Eiker, Holmestrand, Nøtterøy, Sandefjord, Tønsberg, Bamble, Arendal (med Pensjonistpartiet), Mandal, Søgne, Haugesund, Karmøy, Klepp, Sandnes, Sola, Stavanger, Time, Askøy, Bømlo (med De Kristne), Kvinnherad, Os i Hordaland, Ålesund, Bodø, Narvik, Sortland, Harstad og Tromsø.  

Her må de ha med sentrum

I ytterligere ni av de største kommunene vil Høyre, Frp og Venstre få flertall. Dette gjelder Fet, Frogn, Nannestad, Kongsberg, Nittedal, Oslo, Grimstad, Flora og Alta.

Med støtte fra KrF har Høyre og Frp flertall i ytterligere 10 kommuner: Larvik, Stokke, Kristiansand, Vennesla, Egersund, Gjesdal, Bergen, Lindås, Stord og vestvågøy.

Sammen med enten KrF eller Venstre har Høyre og Frp flertall i ytterligere åtte kommuner: Askim, Sørum, Horten, Randaberg, Fjell, Molde, Ørsta og Lenvik.

Med støtte fra begge de to partiene i sentrum er det flertall i ytterligere 12 kommuner: Halden, Eidsvoll, Lørenskog, Nes, Skedsmo, Ås, Kragerø, Notodden, Skien, Strand, Tysvær og Førde.  

Rødgrønt flertall

I de 114 største kommunene ligger Arbeiderpartiet bare an til flertall alene i Hammerfest.

I følgende 21 storkommuner ligger det an til flertall for de tre rødgrønne partiene som inntil i fjor høst satt i regjering sammen: Fredrikstad, Auskog-Høland, Rælingen, Ringsaker, Stange, Gjøvik, Vestre Toten, Østre Toten, Modum, Ringerike (sammen med Solidaritetslista som var en fellesliste av SV og Rødt i 2011), Voss, Kristiansund, Malvik, Melhus, Levanger, Namsos, Steinkjer, Stjørdal, Verdal, Vefsn og Sør-Varanger.  

De Grønne på vippen

Miljøpartiet De Grønne havner på vippen og kan sikre rødgrønt flertall i Sarpsborg, Nesodden, Lillehammer og Trondheim.

Selv om De Grønne på det første kommunevalgbarometeret bare får 1,8 prosent, som er en del lavere enn hva de får på TNS Gallups stortingsmålinger, ville partiet som var nykommer på Stortinget i fjor høst likevel kommet inn i 43 kommuner.  Med samme nivå som på stortingsmålingene kan det være snakk om rundt 100 kommuner.

Hamar, Gran, Porsgrunn, Hå, Orkdal og Rana havner lokale lister på vippen mellom de to blokkene.

JANUAR 2014: Slik svarer folk på spørsmål om hva de ville stemme dersom det var kommunevalg.
JANUAR 2014: Slik svarer folk på spørsmål om hva de ville stemme dersom det var kommunevalg.

Dette er kommunevalgbarometeret

Beregningene baserer seg på TNS Gallups nasjonale kommunevalgbarometer for TV 2 laget i januar 2014 og er tatt opp samtidig med stortingsmålingen i januar. Barometeret baserer seg på 956 personer med stemmerett. 79,1 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på? 

I de 114 kommunene som har over 10.000 innbyggere har TV 2 regnet på hvordan et slikt nasjonalt valgresultat ville slått ut. I disse kommunene bor 76 prosent av landets innbyggere.

Vi har tatt utgangspunkt i de borgerlige og de rødgrønne som blokker, selv om det i noen av kommunene er lokale samarbeidsavtaler på tvers av blokkgrensene.