SAMMENLIGNER CARLSEN MED SAURON: Hikaru Nakamura er kjent som en utradisjonell sjakkspiller.  (Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix)
SAMMENLIGNER CARLSEN MED SAURON: Hikaru Nakamura er kjent som en utradisjonell sjakkspiller.  (Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix)

Carlsen sammenlignes med «mørkets fyrste» av motstanderen

– Jeg synes ikke han er helten i denne historien, sier Hikaru Nakamura til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se samtlige kamper fra Zürich Chess Challenge gratis og direkte kun på TV2.no og TV 2 Sportskanalen fra 30. januar!

Det var under VM-duellen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand i november at den amerikanske sjakkspilleren Hikaru Nakamura kom med den mye omtalte tweeten.

– Begynner å innse at jeg er den eneste som kan stoppe sjakkens Sauron, skrev han og sammenlignet dermed nordmannen med karakteren som er kjent som mørkets fyrste i Ringenes Herre-trilogien.

– Han er ikke helten
Etter at to partier er unnagjort i Zürich Chess Challenge har Carlsen og Nakamura like mange poeng etter at begge har tatt én seier og spilt én remis.

Lørdag sitter de ansikt til ansikt i turneringens tredje parti. TV 2 snakket med Nakamura fredag kveld og konfronterte han da med utspillet han kom med i november.

– Jeg hadde det bare litt moro. Jeg prøvde å være morsom, men jeg vet at mange tok det langt mer alvorlig. Men det er slikt som skjer på Twitter, sier han. 

– Hvilken karakter er du i Ringenes Herre i forhold til Magnus?

– Hehe, jeg synes i alle fall ikke at det er han (Carlsen) som er helten i denne historien. Vi kan la det være med det, smiler han.

I tweeten skriver han også at han tror det bare er han som kan slå nordmannen. Men én dag før han får sjansen til å bevise akkurat det, velger han å justere svaret sitt.

– Jeg mente det på det tidspunktet. Akkurat nå så spiller Aronian litt bedre enn meg, men jeg tror fortsatt at jeg har en god mulighet mot ham i framtiden, sier han.

Og han er helt klar på at han går for seier mot verdensmesteren allerede lørdag.

– På dette nivået spiller man alltid for å vinne. Dersom man ikke gjør det så skjønner jeg ikke vitsen med å stille opp, sier han.

– Pleier å ha et godt tak på ham
Magnus Carlsen smiler lurt når han får spørsmål om hva han synes om amerikanerens tweet.

– Det må nesten han stå for selv. Jeg er ikke enig, sier han kort.

Han er optimistisk med tanke på lørdagens kamp.

– Nakamura spiller alltid interessant sjakk. Men jeg pleier å ha et godt tak på ham. Så jeg tror det skal gå fint. Men det er ikke lett når man spiller med svart. Han prøver nok å spille skarpt for å slå meg. Men det kan fort slå tilbake på ham, sier han.

– Løs kanon på dekk
Sjakkentusiast Hans Olav Lahlum beskriver amerikaneren som utradisjonell og sammenligner han med en løs kanon på dekk.

Hør hvordan Lahlum vurderer Nakamura til høyre i artikkelen

– En litt typisk representant for det nye multikulturelle, fremgangsrike, unge USA. Født i Japan, men bodd i USA nesten hele livet. Han er nå den store sjakkstjernen i landet, og har fått opp interessen for sjakk der. Han sier han skal slå Magnus, men den innbyrdes scoren tyder ikke på det. Han har aldri vunnet et seriøst parti mot Magnus, og har et klart kompleks der. En kreativ, ung angrepsspiller. Spiller veldig løs sjakk og er en kanon på dekk. Kan dermed trille på havet, eller skyte ned hvem som helst. Han spiller veldig underholdende sjakk, men mange mener han er utradisjonell i stilen. Er heller ikke kvalifisert til kandidatturneringen i år.

Se partiet på TV2.no og TV 2 Sportskanalen fra kl. 14.30.