DØDE LØRDAG MORGEN: Luis Aragones var mannen som ledet Spania til nasjonens første mesterskapstriumf på 44 år. Lørdag morgen døde han på en klinikk i Madrid. AFP PHOTO/SAYGIN SERDAROGLU
DØDE LØRDAG MORGEN: Luis Aragones var mannen som ledet Spania til nasjonens første mesterskapstriumf på 44 år. Lørdag morgen døde han på en klinikk i Madrid. AFP PHOTO/SAYGIN SERDAROGLU

Luis Aragonés er død

Mannen som brøt den spanske mesterskapsforbannelsen er død, 75 år gammel. 

Luis Aragonés døde lørdag morgen på en klinikk i Madrid. Spanjolen er kanskje først og fremst kjent for å ha ledet det spanske herrelandslaget til EM-gull i 2008, Spanias første mesterskapsseier på 44 år.

Størsteparten av sin aktive karriere spilte han for Atlético Madrid. Spissen fikk også elleve kamper med det spanske flagget på brystet. 

Etter at tiden som spiller var over, overtok han ansvar for "Atleti" alt i 1974. Totalt var han trener for de røde og hvite fra Madrid hele fire ganger, senest fra 2001 til 2003. 

Spania mislyktes fullstendig i EM i 2004 og Iñaki Sáez ble sparket. Han ble erstattet av Aragonés. 

Under verdensmesterskapet to år senere, lekte Spania seg lett videre fra gruppespillet, før det sa bom stopp da laget møtte et svart opplagt Frankrike-lag med Zinedine Zidane i spissen.

Men to år senere var det endelig slutt på den spanske mesterskapsforbannelsen. Fernando Torres ble matchvinner i finalen mot Tyskland. Med det var også 44 år med ventetid over.

HYLLET: De spanske spillerne kastet Aragonés i været etter EM-triumfen i 2008.
HYLLET: De spanske spillerne kastet Aragonés i været etter EM-triumfen i 2008. "(AP Photo/Michael Probst, File)

Etter seieren gikk ferden videre til Fenerbahce. Han var trener for den tyrkiske klubben i omtrent ett år. 

Aragones levde et langt liv med fotballen og har blant annet vært trener for Barcelona, Atlético Madrid, Sevilla og Valencia.