Frp har stanset seks bomstasjoner – utgjør kun en liten prosent

Til tross for kutt vil regjeringen kreve inn ni milliarder kroner i bompenger, men skylder på de rød-grønne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 31. januar vil bli husket som en gledens dag for Fremskrittspartiet. Tre forskjellige steder i landet har nemlig Frp-politikere fått æren av å skru av bompengeinnkrevingen på bomstasjonene.

Totalt har partiet stanset eller hindret oppstart av seks bompengeprosjekt siden de kom i regjering.

– Dette er noe Fremskrittspartiet har jobbet lenge for, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) da han på tirsdag skrudde av strømmen på bompengeanlegget ved Batnfjordsøra på E39 mellom Kristiansund og Molde.

Likevel påvirkes det totale bompengenivået minimalt av Fremskrittspartiets rivningsiver.

TV 2s bomometer: Se hvor mye regjeringen har krevd inn i bompenger! 

Liten rabatt

De seks prosjektene som Fremskrittspartiet har stanset vil spare norske bilister for rundt 126 millioner kroner i året. Men med anslåtte bompengeinntekter på over 9 milliarder kroner i 2014 betyr det at «Frp-rabatten» totalt sett ikke blir på mer enn 1,4 prosent.

– Det er jo bare en dråpe i havet?

– Ja, bompengeomfanget har økt voldsomt under den rødgrønne regjeringen. Derfor er det en veldig jobb å fjerne det igjen, svarer Solvik-Olsen.

I 2014 vil regjeringen anslagsvis kreve inn tett oppunder 9 milliarder kroner i bompenger til tross for de seks bomprosjektene de nå har stanset.

Må rive mer

For partiet som gikk til valg på å gjøre Norge bompengefritt betyr det at de må rive mange flere bommer dersom «Frp-rabatten» skal bli høyere enn 1,4 prosent.


Men Ketil Solvik-Olsen vil ikke svare på om han vil rive flere bommer.

– Den som lever får se, sier han til TV 2. 

Samferdselsministeren begrunner valget av de seks bomstasjonene de har valgt å stenge med at det har vært bomprosjekter hvor store deler av inntektene har gått til å dekke administrasjon og drift istedenfor å betale for selve veien.

Mener det er en suksess 

– Hva slags nivå må dere legge dere på i reduksjon av bompengenivået i Norge totalt sett for at det er en suksess for Frp?

– Jeg synes allerede dette er en suksess, for i 40 år har vi kjempet mot bomstasjoner og tapt samtlige kamper. Nå, ved å være i regjering, klarer vi å forhandle frem seire. Vi vinner ikke alle saker, men vi begynner å vinne en del, mener Solvik-Olsen.

Før jul bevilget Stortinget en halv milliard kroner til å betale ned gjelden i bompengeprosjektene som nå er blitt stengt. Om det blir penger til overs skal det gå til å betale ned gjelden på bompengeprosjektet ved riksvei 19 mellom Kirkebakken og Re i Vestfold.