Test av 50-tommere til under 12.000 kroner

Hvilken TV bør du kjøpe?
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Audun Hage, Lyd & Bilde

O store skjerm på veggen der, hvilken billig-TV har det beste bildet i landet her? Vi har testet seks rimelige 50-tommere på leting etter det beste kjøpet i budsjettklassen!

Utviklingen på TV-fronten går i en feiende fart, og hypermoderne teknologi som OLED og 4K er blant årets hotteste trender. Disse kostbare TV-ene er fortsatt uoppnåelige for folk flest, men de bidrar i det minste til at prisen på de «vanlige» TV-ene presses ytterligere nedover. Spesielt nå som januarsalget står for dør, og lageret skal tømmes for fjorårsmodeller.

Tenk på størrelsen

Før du løper ut i butikken og sikrer deg første og beste flatskjermkupp, kan det være lurt å tenke på hva slags TV du er ute etter, og fremfor alt hvor stor den skal være. Den største feilen mange gjør når de handler ny TV, er nettopp det at de velger for liten skjerm. 

Det er mange ting som påvirker bildekvaliteten, men generelt kan man si at jo større bilde, jo bedre blir opplevelsen. Derfor er det lurt å bestemme skjermstørrelsen ut fra seeravstanden, og heller la estetiske hensyn komme i andre rekke. Vårt stalltips som har vist seg å fungere bra, er å alltid velge en hakket større TV enn du først hadde tenkt: Da unngår du skuffelsen når den «fornuftige» TV-en etter hvert føles for liten, og får en TV du kan ha glede av i lang tid fremover. 

Større TV til lavere pris

Heldigvis behøver det ikke lenger å koste en formue for en stor TV. I mange år var 40-/42-tommere bestselgeren og den mest populære størrelsen for folk flest, og inntil nylig var det 46-tommere som var mest vanlig å henge på veggen. Nå er det mye som tyder på at 50-/55-tommere kan bli den nye «folkestørrelsen» her i Norden.

Ja, for tro det eller ei, 50-tommerne regnes ikke lenger som de gigantiske skjermene de en gang var. TV-ene er nå er blitt så slanke og billige og nok at selv en 50-tommers skjerm ikke blir avskrekkende stor i fysisk omfang, og som testen vår viser, behøver den heller ikke være skrekkelig dyr for å gi god bildekvalitet.

Slik testet vi

Vi har samlet et knippe 50-tommer-TV-er fra velkjente TV-produsenter. Felles for alle TV-ene (med unntak av plasmaskjermen TX-P50ST60) er at de er LCD TV med LED kantbelysning. Alle er såkalte Smart-TV-er med internettilkobling, og har et bildepanel med Full HD-oppløsning.

Vi har vurdert TV-ene hver for seg og opp mot hverandre, først med fabrikkinnstillinger opp av esken og deretter justert med kalibreringsdisk. Bildekvaliteten er som vanlig det viktigste testkriteriet, hvor vi vurderer svartnivå, kontrast, lysstyrke og fargegjengivelse med både Blu-Ray og vanlig TV-signal (primært HD-materiale). Målet har vært å finne den TV-en som kommer med best bilde fra fabrikk. I tillegg har vi vurdert lydkvaliteten og brukervennligheten, som også har mye å si for totalopplevelsen av en TV.

Panasonic TX-P50ST60 får karakteren 5.
Panasonic TX-P50ST60 får karakteren 5.

Panasonic TX-P50ST60

50” 3D plasma, 1920 x 1080
DVB-C/DVB-T2 
3 HDMI, 2 USB
Wi-Fi og Smart TV
Aktiv 3D (1 brille medfølger)
2500hz Focused Field Drive
Pris: 8.995 kr

Siste svanesang for plasma (Beste kjøp)

Etter mange år med suveren bildekvalitet er det snart over for Panasonics plasmaskjermer. Men budsjettmodellen 50ST60 er fortsatt et meget godt kjøp.

Panasonics plasmaskjermer har alltid vært et soleklart alternativ for filmentusiastene som verdsetter best mulig bildekvalitet. Men nå er det snart et endt kapittel: Panasonic kunngjorde nemlig i november 2013 at de ville fase ut teknologien for godt. Når du leser dette skal produksjonen etter planen være stanset. Men salget går så langt lageret rekker, og dermed er det fortsatt mulighet til å sikre seg en plasma-TV på «opphørssalg».

Pluss:

Panasonic TX-P50ST60 leverer en bildekvalitet av meget høy klasse. Spesielt kontrasten og svartnivået er imponerende og gjør at TV-en fungerer suverent til film- og serietitting i dunkel belysning. En av de aller beste TV-ene i sin prisklasse og et soleklart eksempel på fordelen med plasma. 

Minus:

Til denne prisen er det vanskelig å finne ankepunkter, men lysstyrken er ikke på høyde med LED-skjermene og man må derfor ta litt forholdsregler i lyse omgivelser.

Karakter: 5

Panasonic TX-L50ET60 får karakteren 5.
Panasonic TX-L50ET60 får karakteren 5.

Panasonic TX-L50ET60

50” 3D LED LCD, 1920 x 1080
DVB-C/DVB-T2 
3 HDMI, 2 USB
Wi-Fi og Smart TV
600Hz Backlight Scanning
Pris: 11.995 kr

Flott fargegjengivelse

Med fine farger og lekker design er Panasonic TX-L50ET60 et bra alternativ til Panasonics plasma-TVer.

Hos Panasonic har det til nå vært plasmateknologien som har stått høyest i kurs, men fremover vil de satse sterkere på LCD med LED-lys. 2013-modellene fikk en kraftig ansiktsløftning på både eksteriør og innholdssiden. 50ET60 har ramme og sokkel i børstet metall, med en stripe gjennomsiktig pleksiglass nederst. Byggekvaliteten er solid og tillitvekkende. Panasonic TX-L50ET60 har en god del å by på: Flott utseende, brukervennlig betjening og flere smarte finesser. Bildekvaliteten er også svært fin, hvor det kun er litt mangel på skikkelig svartnivå som hindrer oss i ta frem toppkarakteren.

Pluss:

Panasonic TX-L50ET60 er en meget gjennomført LED-TV med utmerket bildekvalitet, god brukervennlighet og de viktigste smartfinessene om bord. Spesielt fargegjengivelsen imponerer, med presise og naturtro fargetoner.

Minus:

Mens Panasonics plasma-TV leverer klasseledende svartnivå, blir det bare middels med denne LED-modellen. Dermed blir ikke dette den mest velegnede TV-en til filmtitting i «kinomørket».

Karakter: 5

Philips 50PFL4208 får karakteren 3.
Philips 50PFL4208 får karakteren 3.

Philips 50PFL4208

50” 3D LED LCD, 1920 x 1080
DVB-C/DVB-T2 (støtter RiksTV/Comhem/Boxer etc)
3 HDMI, 2 USB
Wi-Fi og Smart TV
200 Hz PMR & Digital Crystal Clear
Pris: 7.990 kr 

Billig, men ikke spesielt bra

Philips har alltid kjempet om å være i teten av TV-produsentene, og har levert mange gode modeller den siste tiden. Dessverre lander 50PFL4208 litt på kulen og kan ikke helt måle seg med de beste i testen. 

4208-serien er en av de billigste seriene fra Philips, og det merker man allerede på utsiden. Med unntak av den blankpolerte sokkelen er det ikke mange designmessige detaljer å skrive hjem om. Bare en vanlig svart ramme rundt skjermen, som til gjengjeld gjør dette til en diskré TV.

Philips 50PFL4208 er blant de rimeligste utfordrerne denne gangen, men står igjen som et eksempel på at det av og til kan lønne seg å spandere noen kroner ekstra. Bildekvaliteten kan ikke måle seg med de beste i testen, og 50PFL4208 blir bare et middels godt kjøp i denne sammenhengen.

Pluss:

50PFL4208 er en rimelig storskjerm som likevel er spekket med smartfunksjoner og apps. En enkel og brukervennlig TV som er rask å bli fortrolig med.

Minus:

Bildekvaliteten oppfyller ikke helt våre forventninger, med til dels grovkornede og uskarpe bilder, og mangelen på bevegelseskompensering gjør at bildene blir litt ujevne i bevegelse. 

Karakter: 3

Sony KDL-50W685 får karakteren 5.
Sony KDL-50W685 får karakteren 5.

Sony KDL-50W685

50” 3D LED LCD, 1920 x 1080
DVB-C/DVB-T2 
3 HDMI, 2 USB
Wi-Fi og Smart TV
Passiv 3D (4 briller medfølger)
Pris: 9.990 kr

Minimalistisk bildekunstner (Best i test)

Sonys nye budsjett-TV imponerer: Bak den slanke innpakningen skjuler det seg en bildekvalitet av meget høy klasse!

Sony 50W685 er en mektig god allround-TV. Det slanke formatet gjør at denne 50-tommeren kan skvises inn der andre TV-er ikke får plass. Bildekvaliteten er overbevisende, med utmerket svartnivå, kontrast og skarpe, støyfrie bilder. Brukervennligheten er også god, med raske og lett forståelige menyer og fjernkontroll. Lydkvaliteten blir riktignok ganske tam i forhold til bildet, men totalt sett dreier det seg om et bra kjøp. Anbefales!

Pluss:

Imponerende bildekvalitet, med svært bra kontrast, svartnivå og fargegjengivelse gjør at Sony KDL-50W685 kan tilfredstille kresne film- og spillentusiaster. Gode bildeinnstillinger fra fabrikk gjør at denne TV-en fungerer svært bra opp av esken. En svært god TV til prisen. 

Minus:

Lyden er dessverre like slank som TV-en er tynn, så man bør beregne noen ekstra kroner til separat lydanlegg.

Totalt 5

Samsung UE50F5505 får karakteren 4.
Samsung UE50F5505 får karakteren 4.

Samsung UE50F5505

50” 3D LED LCD, 1920 x 1080
DVB-C/DVB-T2 
3 HDMI, 2 USB
Wi-Fi og Smart TV
100 Hz Clear Motion Rate
Pris: 8.490

Ikke helt i mål

Samsungs budsjettmodell byr på flere smarte finesser, men bildekvaliteten er ikke helt på topp.

Samsung UE50F5505 er en TV med flott utseende og en rekke brukervennlige finesser. Den kan nemlig fjernstyre TV-boksen din. Ved hjelp av et ekstra IR-øye som festes foran boksen, kan du bruke TV-ens fjernkontroll til å velge kanal med. Bildekvaliteten er også god, men ikke best i dette selskapet. Begrenset svartnivå, innsynsvinkel og litt rotete bildeinnstillinger trekker litt ned. Lyden får derimot klart godkjent.

Pluss:

UE50F5505 byr på flott design, suveren brukervennlighet og kjekke smart-tjenester som Netflix og HBO. Bildegjengivelsen er lyssterk og egner seg fint for TV-titting i lyse rom.

Minus:

Svartnivået er ikke det beste vi har sett i prisklassen, og bildeinnstillingene gir bare et halvveis inntrykk med ujevn fargebalanse. Mye kan rettes opp i menyene, men flere konkurrenter leverer et bedre bilde opp av esken.

Karakter: 4 

Toshiba 50L7363 får karakteren 5.
Toshiba 50L7363 får karakteren 5.

Toshiba 50L7363

50” 3D LED LCD, 1920 x 1080
DVB-C/DVB-T2/DVB-S2 
4 HDMI, 2 USB
Aktiv 3D
Wi-Fi og Smart TV
200Hz AMR
Pris: 8.995

Ulv i fåreklær (spesielt anbefalt)

Innpakningen er ikke spesielt «flashy», men denne Toshiba-skjermen leverer imponerende bildekvalitet til prisen.

Toshiba var lenge en av markedslederne innen rimelige LCD TV-er, og kjent for å levere god bildekvalitet til en fornuftig pris. De siste årene har de nok fått merke presset fra koreanske LG og Samsung, men med modeller som 50L7363 sikter de seg inn på det tøffe budsjettklassen nok en gang. Og 50L7363 kommer godt rustet til start: Dette er en velutstyrt TV med gode tilkoblingsmuligheter, som støtter direkte kort (CAM) for både bakkenett, kabel og parabol. Designmessig er den enkel, funksjonell og langt fra glorete, men har mye å by på rent bildemessig. 

Pluss:

Toshiba 50L7363 har et anonymt utseende, men det er glemt så fort man ser den flotte bildekvaliteten. Kontrast og svartnivå er utmerket, skarpheten god og bevegelsene er glatte. Utmerket bilde til prisen.

Minus:

Utseendet er som nevnt ikke det mest spenstige, og man må tåle et litt mer kjedelig menysystem med relativt få smartfinesser. Lyden er tam, men det er heller ikke Toshiba alene om i denne prisklassen.

Karakter: 5

LG 50LA660V får karakteren 5.
LG 50LA660V får karakteren 5.

LG 50LA660V

50” 3D LED LCD, 1920 x 1080
DVB-C/DVB-T2 
3 HDMI, 2 USB
Wi-Fi og Smart TV
Cinema 3D
Pris: 8.990 kr 

Smart og lekker

50LA667V har en dreibar sokkel, med mulighet for å dra kablene skjult ned på baksiden. I likhet med Sony har LG-skjermen en veldig smal kant rundt bildepanelet, som gjør dette til en ganske diskré TV selv til 50 tommer å være. Når det gjelder betjening har LG et ekstra fortrinn mot konkurrentene: Fjernkontrollen er nemlig veldig enkel å bruke. Den har bare et fåtall knapper, men inneholder til gjengjeld en bevegelsessensor som lar deg peke en pil rundt om i skjermmenyen. Dette forenkler betjeningen mange hakk, ikke minst når man vil klikke seg rundt i de ulike smarttjenestene.

Pluss:

God kontrast og lysstyrke gjør dette til en utmerket TV for lyse rom, og den har glatte bevegelser selv på utfordrende sport og underholdningsprogrammer. Pluss også for mange smarte finesser og markedets kanskje beste fjernkontroll.

Minus:

Svartnivået er ikke helt på topp – sammenlignet mot testens beste blir LG merkbart gråere med litt blass gjengivelse av film som resultat.

Karakter: 5

Les mer om testen på Lyd & Bilde