Beskylder Putin for å gi OL-milliarder til judokompis

OL i Sotsji blir det dyreste noensinne. Korrupsjonsjeger Leonid Martyniuk mener tyveri og korrupsjon er årsaken.

Da Russland i 2007 fikk tildelt vinter-OL i Sotsji, var det en årelang drøm som gikk i oppfyllelse for president Vladimir Putin. 

Tidenes flotteste OL

Han kunngjorde tidlig at dette skulle bli tidenes flotteste OL. Prislappen på arrangementet var allerede da svimlende: 85 milliarder kroner.

Men mye måtte bygges og det måtte bygges fort, for den slitne Sovjetiske badebyen Sotsji var på ingen måte utrustet til å være vertsby for verden.

Uten anbud

En av de aller feteste byggekontraktene gikk til en person Putin visste han kunne stole på: Barndomsvennen Arkadij Rotenberg. 

Kontraktens verdi: 35 milliarder kroner. Helt uten anbudskonkurranse.

– 15 prosent av alle OL-anleggene er bygget av selskaper som tilhører herr Rotenberg, forklarer sosiologen Leonid Martyniuk som sammen med tidligere visestatsminister i Russland Boris Nemtsov har brukt statistiske modeller til å granske pengebruken i Sotsji.

 – OL her koster 150 milliarder kroner mer enn det skulle ha gjort.

Arkady Rotenberg  og Vladimir Putin trente judo sammen i St. Petersburg på 70- og 80-tallet. Og da Putins kometkarriere i russisk politikk startet i 1999 fikk hans gode venn nyte godt av vennskapet.

Ble milliardær over natten

Fra å jobbe som judotrener og vekter i Russlands nest største by, ble han over natten milliardær, da han fikk oppgaven med å lage gassrørledninger til det statlige gigantselskapet Gazprom.

 – Etter at Putin ble president i år 2000, våknet hans talent for forretninger, forteller opposisjonspolitikeren Martyniuk syrlig.

– Han begynte på null i år 2000 og etter kort tid var han blitt den største leverandøren av rør til det statlige selskapet Gazprom.

Det statlige selskapet Putin ledes av herr Putin, i den forstand at han utnevner toppsjefene i selskapet.

Delte ut byggekontrakter til venner

Og kameraderiet fortsatte da broer og veier skulle bygges i Sotsji. Mengder av byggekontrakter ble delt ut til venner og bekjent av Kremls mektige menn, uten noen form for anbud. Det bidro til at kostnadene løp fullstendig løpsk under veis, skriver Martyniuk og Nemtsov i sin rapport. 

Akkurat nå ligger OL 2014 an til å bli fire ganger dyrere enn estimert. 

 Dyrere enn samtlige andre vinter-OL i historien sammenlagt. 

Den nye veien og jernbanen mellom OL-landsbyen ved kysten og skianleggene i fjellene er ett eksempel på pengebruk som nesten er umulig å forklare eller forstå. 

En meter vei til en million

De mindre enn 60 kilometerne med fire felts vei har kostet russiske skattebetalere rundt 60 milliarder kroner.

Det betyr at hver meter har en kostnad på rundt 1 MILLION kroner.

Og dette i et land der arbeiderne i flere tilfeller har jobbet for skarve 10 kroner i timen.

– Vi tror at dette er et resultat av korrupsjon. Eller rettere sagt tyveri. I tillegg har det vært elendig økonomistyring og inkompetanse, slår Martyniuk fast.

Forbannet borgemester

Borgermesteren i Sotsji blir provosert når han får spørsmål om det har foregått korrupsjon i byen hans. I et intervju med TV 2 nylig, fnyser  Anatolij Pakhomov av beskyldningene fra Nemtsov og Maryniuk.

– Ja, påstanden er absurd, av én veldig god grunn, sier borgermesteren og peker megetsigende mot portrettet av den russiske presidenten over pulten sin. 

– Bare løgn!

 – Vladimir Putin følger med på hva vi gjør. Han følger svært godt med. Derfor vil jeg si at disse påstandene bare er løgn. De er tatt ut av løse lufta.

Den siste tiden har Putin fått detaljerte rapporter fra Sotsji annenhver uke. Hver tredje måned har han vært på befaring.

– Putin er laglederen vår. Dersom han hadde oppdaget at noe ikke var som det skulle, ville jeg ikke vært i den ansvarliges sko, forteller borgermesteren megetsigende.

PUTIN FØLGER MED: Sotsji-borgermester Anatolij Pakhomov sier det ikke er grunn for å frykte korrupsjon. Foto: Aage Aune/TV 2
PUTIN FØLGER MED: Sotsji-borgermester Anatolij Pakhomov sier det ikke er grunn for å frykte korrupsjon. Foto: Aage Aune/TV 2

Det er nettopp det som er problemet, mener opposisjonspolitikeren Martyniuk.

– Hos oss styres alle statens institusjoner av én mann. Han gir kontrakter til sine venner uten anbudskonkurranse. Og ingen kan etterforske ham.

Hemmelighetsstemplet rapport

 I Russland har Vladimir Putin de siste 13 år samlet nesten all makt i sine hender. «Den vertikale makt», som ordningen kalles på russisk. Og det er dette som gjør at OL og alt som har med Sotsji å gjøre er et såkalt forbudt tema.

Den russiske riksrevisjonen startet nylig gransking av OL-prosjektet, på initiativ fra opposisjonen i nasjonalforsamlingen.

Men det de fant var tydeligvis nedslående, for rapporten ble hemmeligstemplet.

Til tross for potensialet for hardtslående avsløringer har også russiske medier funnet det tryggest å ligge unna. 

– Det er ren svindel

– Det er fullstendig forbudt å publisere saker om dette.  For utøverne er dette kanskje en idrettsfest. Men egentlig er det et enormt sløseri. Det er ren svindel,  sier Martyniuk.

Av dette er det nødt til å bli en oppvask, mener kommentator Vladimir Mozgovoj i den uavhengige avisa Novaja Gazeta.

– Ja, til våren. Til våren vil Vladimir Putin gjøre opp regnskap. Det vil bli en oppvask, uten tvil. Men et storstilt oppgjør med korrupsjonen vil det ikke bli, av én enkel grunn:  Hvem står egentlig bak det hele?

Når OL-ilden om noen dager lyser over svartehavsbyen, skal Leonid Martynuik fortsette sin gransking. 

Og en ting han er ganske sikker på å finne er at OL-budsjettet sannsynligvis vil sprekke enda en gang.  

– Vi vet allerede at OL vil komme til å koste 350 milliarder kroner. Men det kommer helt sikkert til å bli enda dyrere.

Oppfordrer til boikott

– Vi oppfordrer verdens ledere til ikke å komme på dette OL. Ikke bidra til å skape positiv omtale for en president som setter sine politiske motstandere i fengsel. Og som har laget et OL som har kostet mer enn dobbelt så mye som det skulle, sier Martynuik.

TV 2 har forsøkt å kontakte selskapet til Arkadij Rotenberg, Mostotrest, både per telefon og epost, men har ikke lykkes i å få en kommentar.