Slik kan vi alle få lavere rente på boliglånene 

Storbanker får strykkarakter i ny måling. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konkurransen mellom landets banker fungerer ikke. Det mener Norsk Familieøkonomi som har sammenlignet bankenes betingelser – og i år får storbankene strykkarakter.

Sjekk hele kåringen her: Norges beste og verste banker i 2013

 

Reid Krohn-Pettersen, Sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.
Reid Krohn-Pettersen, Sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.

Bankene har aldri tjent mer

– Vi har jo lav rente i Norge i dag, sammenlignet med ti til tjue år bak i tid. Men bankene har jo aldri tjent så mye penger som de gjør nå. Det vil si at de har jo veldig god gevinst på de lånene de har ute i dag, med relativt lav rente. Det sier sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi Reid Krohn-Pettersen og fortsetter.

– Når storbankene gjør endringer som øker renten, så følger de mindre bankene med fordi det er ingen konkurransesituasjon som gjør noen krav av storbankene. 

I snart tjue år har Norsk Familieøkonomi kåret landets beste og verste bank. Årets kåring gjør dem provosert. Ingen av storbankene er blant de tretti beste.

– Danske Bank har for eksempel vært grusom. Og DNB og SR-bank har aldri tjent så mye penger som de gjør nå. Aldri. 

Er de bare griske og tar ut så mye de kan?

– I dag er bankene mer opp opptatt av salgsbudsjett enn din personlige økonomi – er min påstand. 

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Storbankene faller

De store bankene faller kraftig på Norsk Familieøkonomis 2013-ranking, som er basert på en pakke av betingelser for lån, innskudd og gebyrer.

DNB, Nordea, Sparebank 1 Nord-Norge, Sparebank 1 Midt-Norge og Sparebanken Vest faller alle med 30-40 plasser ned på listen. Samtidig går Sparebanken 1 SR-Bank fra dårlig til verre.

Verst er likevel bankgiganten Danske Bank som faller hele 74 plasser, ned til jumboplass 103. 

Elisabeth Sjo Jespersen har ikke byttet bank på over femti år.
Elisabeth Sjo Jespersen har ikke byttet bank på over femti år.

Få bytter bank

Aldri før har det vært så lett å bytte bank som det er i dag. Samtidig er det kun 5 prosent som bytter bank i Norge.

Og når så og si ingen bytter bank – så blir det ifølge Norsk Familieøkonomi heller ingen konkurranse mellom bankene. 

Hvorfor er det så viktig at flere bytter bank?

– Fordi det er vi som kunder som kan påvirke dette. Hvis vi begynner å bruke de mindre aktørene på å bytte over lånet vårt, og da mener jeg kun boliglånet vårt, så vil der skje ett eller annet med storbankene, vil jeg anta. 

– Men hvorfor er det så få som bytter bank nå?

– Bra spørsmål. Jeg tror vi har det altfor godt. Vi kjører langt for å kjøpe kjøttdeig – for å få billigere kjøttdeig, mens vi med en halvtimes arbeidsinnsats, ved å gå fra en av bankene her til en av de beste bankene, kan tjene tusen kroner måneden. 

Jan Erik Fåne, Kommunikasjonsdirektør i FinansNorge.
Jan Erik Fåne, Kommunikasjonsdirektør i FinansNorge.

Helt uenig

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i FinansNorge sier det tvert imot viser konkurranse ved at bankene fyker opp og ned på rankingen til Norsk Familieøkonomi.

– Det at bankene fyker opp og ned på listene til Norsk Familieøkonomi viser jo nettopp at konkurransen fungerer og at det er en stor grad av priskonkurranse mellom bankene.

– Kan du utdype det?

– Ja, altså det er 120 forskjellige banker i Norge. Du kan ikke komme til et lite tettsted uten at tre-fire banker ligger på rekke og rad i storgata og konkurrerer med hverandre, svarer Fåne og legger til at kravene fra myndighetene være bakgrunnen for at marginene er så høye.

– Det blir ikke konkurranse med mindre kundene opptrer nådeløst, sier Finansminister Siv Jensen.

Siv Jensen, Finansminister.
Siv Jensen, Finansminister.

Jensen sier hun følger løpende med på at bankene fungerer, samtidig som hun fokuserer på forbrukernes ansvar. 

– Det er litt underlig at vi er mer lojale til banken vår enn vi er til ektefellen. Jeg tror vi skal være litt harde i klypa og gi klar beskjed til banken vår om at hvis vi ikke får de beste betingelsene i markedet så kan vi true med å bytte bank, sier Jensen.

– Storbankene leverer stadig dårligere betingelser – hva sier det om konkurransen?

– Vi har i utgangspunktet et velfungerende konkurransemarked hos bankene, emn skal det fungere godt, så må du og jeg og alle andre som er kunder i bankene være tøffe. Vi må stille krav til bankene våre – da fungerer konkurransen best og da kommer også rentemarginene ned, sier Jensen.

– Jeg har sagt at det egentlig ikke er noen grunn til at de skal ha så høy rentemargin som de har. De er solide og de leverer gode overskudd, men da er det altså opp til oss som er kunde i banken og stille krav.