Carlsen om Kasparov: – I det siste har han vært veldig hyggelig

Magnus Carlsen snakker om sitt turbulente forhold til sjakk-legenden han møtte første gang som 13-åring.

Oslo/Bergen (TV 2): Garri Kasparov er en levende sjakk-legende – Magnus Carlsen er på vei til å bli en. Én eneste gang møttes de to i en turnering. Det var i Reykjavik i mars 2004. Kasparov var verdensener, mens en 13-åring fra Lommedalen nylig hadde startet sin klatring mot toppen.

Og gutten i hettegenseren holdt på å sjokkere stormesteren fra Aserbajdjan. Men Kasparov berget en remis i første duell, og vant det andre partiet de spilte på Island. Likevel lot Kasparov seg imponere av unge, lovende Carlsen.

– Jeg var veldig fornøyd med å vinne, fordi jeg visste at dette trolig var vårt første og siste møte ved sjakk-brettet. Han viste et fenomenalt potensiale, ikke bare til å bli verdensmester, men til å bli ledende for sin generasjon, sa Garri Kasparov i Norsk Fjernsyn-dokumentaren «Magnus Carlsen from Norway», som ble sendt på TV 2 8. november, dagen før Carlsens første parti i VM-kampen mot Vishy Anand.

MAGNUS CARLSEN: Snakker om sitt forhold til Garri Kasparov.
MAGNUS CARLSEN: Snakker om sitt forhold til Garri Kasparov.

Slik følger du Zürich Chess Challenge på TV 2

Vraket sjakk-legenden som trener

Sjakklegenden tok Magnus Carlsen under sine vinger, og ble treneren hans. Det gikk bra i starten, men karismatiske Kasparov er kjent for å ta mye plass overalt hvor han befinner seg. Han sier ifra om både positive og negativ ting, med til tider overvekt på sistnevnte. Til slutt ble han for dominerende for Team Carlsens smak, og den selvsikre unggutten avsluttet samarbeidet. Etter noen år uten særlig mye kontakt, har nå Carlsen funnet en omgangsform som gjør at han får akkurat den dosen Kasparov han selv ønsker. De to snakker når de møtes, men har ellers ikke så mye direktekontakt, Carlsen foretrekker mail eller Skype.

– I det siste har han vært veldig hyggelig. Han har egentlig alltid vært positiv, men ofte har det vært både ris og ros. De siste par årene har det egentlig bare vært ros, så det setter jeg pris på, sier Magnus Carlsen til TV 2.

Gir litt VM-ære til Kasparov

Og da det virkelig gjaldt under VM i Chennai i november dukket Kasparov dukket opp som en slags lykkeamulett. Alle i sjakkmiljøet vet at forholdet mellom Vishy Anand og Kaparov er meget anstrengt, og etter Kasparovs ankomst plutselig begynte Carlsen å vinne partier, inntil han vippet Anand ned fra tronen med utklassingssifrene 6,5 – 3,5.

– Jeg tror kanskje det var litt forstyrrende for Anand at han (Kasparov, journ. anm.) kom ned dit. Og så klart, var det forstyrrende for Anand, så var det bra for meg, gliser Carlsen.