– DOPTATT: Irina Starykh, her i oppvarming i januar i år, skal ha testet positivt rett før OL. AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE
– DOPTATT: Irina Starykh, her i oppvarming i januar i år, skal ha testet positivt rett før OL. AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE

Hevder russisk OL-håp i skiskyting er doptatt

Skal ha testet positivt sammen med en annen russisk jente.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske medaljekandidaten i OL, Irina Starykh (26), skal ha testet positivt på en dopingtest like før OL.

Det melder det russiske nettstedet rsport.

Det er ikke kjent hvor eller når sprintspesialisten, som er del av den russiske troppen til Sotsji, avla den positive prøven. Det er heller ikke kjent hva hun har testet positivt for.

Ifølge nettstedet har Starykh gjort seg bemerket internasjonalt de siste to årene, etter å ha kommet nærmest ut av intet. Hun er regnet som medaljekandidat i skiskyting i mesterskapet som starter 7. februar.

Den oppfatningen deler TV 2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg.

– Hun kom brått inn i sirkuset for to år siden. Hun er en av de nyere løperne som klart er et medaljehåp i OL, sier Stoltenberg til TV 2.

EKSPERT: Ole Kristian Stoltenberg er TV 2s skiskytterekspert under OL.
EKSPERT: Ole Kristian Stoltenberg er TV 2s skiskytterekspert under OL.

Les også: Tre skiskyttere doptatt

Starykh er en av to russiske jenter som er navngitt i doprapporten. Den andre er Ekaterina Iourieva, som tidligere har testet positivt for EPO i 2009.

Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko nekter å kommentere nyheten.

– Jeg har ikke hørt om dette. Jeg har ingen informasjon om dette. Kanskje jeg har gått glipp av noe, men det har ikke blitt rapportert til meg. Jeg aner ikke hvilken av skiskytterne våre som kan være tatt, sier han til rsport.

Det internasjonale skiskytterforbundet meldte i en pressemelding i går at Den internasjonale olympiske komité (IOK) er orientert om suspensjonene fordi vinter-OL er nært forestående.

TV 2-ekspert Stoltenberg er overrasket over den positive testen, men tror ikke skiskyting er noen dopversting.

– Jeg syns ikke man skal mistenke et helt system på grunn av en enkeltutøver. Jeg er heller glad for at det internasjonale antidopingarbeidet til Wada fører frem. Det er selvsagt mulig å fuske i faget, og noen vil alltid benytte seg av shortcuts. Man har aldri garantier, sier Stoltenberg.

Han har ikke registrert noe unormalt ved de russiske skiskytterprestasjonene så langt denne sesongen.

– I lys av Mads Dranges bok om doping i idretten, er du ikke redd for at dette kan være toppen av isfjellet?

– I lys av den boken vil man alltid være redd for at alt er toppen av et isfjell, men det blir det vanskelig å forholde seg til. De som er tatt, er tatt. Resten må man anta at antidopingmyndighetene tester og at positive tester blir fremlagt.