MANGLER TILLIT: Robert Hedin har ikke lenger spillergruppens tillit.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MANGLER TILLIT: Robert Hedin har ikke lenger spillergruppens tillit.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sterk misnøye med Hedin

Brorparten av håndballherrene mener noe må gjøres med landslagsledelsen.

Allerede før EM i Danmark var TV 2 kjent med at det var sterk misnøye med Robert Hedin og hans lederstil blant de norske spillerne.

Misnøyen toppet seg under mesterskapet. Mangelfulle forberedelser, dårlig kommunikasjon, dårlige taktikkmøter og manglende coaching under kampene er hovedårsakene. 

– Da er det et voldsomt sykdomstegn. Jeg kan ikke stå på utsiden og si at det er sånn. Men hvis følelsen i gruppen er sånn, da må det kommuniseres. Da må det gjøres noe med. Sånn kan det ikke være i en prestasjonsgruppe, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Ikke forberedt mot Island
Norge trente knapt mot offensivt forsvar før møtet med Island i åpningskampen, selv om spillerne skal selv ha bedt om det. De ti første minuttene av kampen ble Norge fullstendig avkledd av islendingenes offensive forsvar.

Heller ikke foran skjebnekampen mot Ungarn ble det brukt tid på motstanderens spill på trening. Noe som forundret flere spillere.

– Vi har sikkert gjort en del feil. Det er derfor vi skal evaluere nå. Jeg synes det er rart at spillerne har sagt det til deg. Det tror jeg ikke de har heller. Nå skal vi ta en runde med spillerne. Dette er ikke noe man tar gjennom media. Da har man ingenting på et landslag å gjøre, svarer Hedin på kritikken.

Tør ikke være ærlig i evaluering
Spillerne ble etter Ungarn-kampen informert om at Hedin og assistenttrener Zeljko Tomac skal ta seg av evalueringen av mesterskapet.

Før helgen fikk likevel spillerne tilsendt et evalueringsskjema. Dette skal de fylle ut under fullt navn og returnere til Hedin. Før de skal ha møte med landslagssjefen, som skal ta dette med i sin evaluering til Norges Håndballforbund.

- Jeg kommer i hvert fall ikke til å være ærlig, sier en spiller til TV 2.

Savner åpne kommunikasjonskanaler
Spillergruppen har følt at de ikke har hatt noen mulighet til å nå frem til NHF. De har følt at alle kommunikasjonskanaler har vært stengt av Hedin og kretsen rundt ham.

Espen Karlsen er hovedleder for landslaget, og forbundsstyremedlem. Han er den spillerne har fått beskjed om å bruke i sin kontakt med forbundsstyret. Det var også Karlsen som ledet trenerjakten i 2008, og var en av dem som valgte Hedin til jobben - på et tidspunkt det norske landslaget var svært attraktivt for større trenernavn i Europa.

Den andre spillerne har å forholde seg til, dersom de skal følge kommandolinjene, er generalsekretær Erik Langerud, som også oppfattes av spillerne å være en god venn av Hedin.

På den måten føler spillergruppen at de er avskåret fra å kunne komme med sin oppriktige mening om landslagssjefen og hvordan laget ledes.

– Hvis de mener alvor med at alt skal frem i en evaluering, så kan man ikke sende inn et evalueringsskjema til landslagssjefen under fullt navn, mener Svele, og fortsetter:

– Hvis det er tilfellet at spillerne ikke føler de kan være ærlige i en evaluering fordi de frykter represalier, så må jo noen andre på banen. Da må noen andre få disse tilbakemeldingene.

– Latterlig
Generalsekretæren synes det er synd at spillerne ikke stoler på ham, men vil gjøre det klart at han ikke har noe annet forhold til Hedin enn i jobbsammenheng.

– Jeg har ikke noe annet forhold til Robert enn jeg har til andre i ledergruppen. Det er et leder/medarbeider-forhold. Ikke noe annet enn det, forklarer Langerud.

Hedin reagerer også på at spillerne føler seg kneblet.

– Det er latterlig. Det er en prestasjonskultur vi snakker om. Dersom man ikke har mot til å ta det direkte, så er man ikke klar for å spille på landslaget, sier landslagssjefen.

Vurderer å gi seg på landslaget
TV 2 kjenner til at tilliten til Hedin nå er så tynnslitt at flere spillere teller på knappene om de ønsker å fortsette på landslaget.

Rundt to tredeler av spillergruppen skal etter det TV 2 erfarer være negative til Hedin og hans regime.

Misnøyen er nå så sterk og kjent blant så mange, at det også skal ha nådd frem til forbundsstyret.

– Jeg oppfatter det ikke som noen misnøye. Det er dine ord. Det er ikke sånn jeg oppfatter det. Vi har hatt den samme evalueringen etter tidligere mesterskap hvor det er kommet frem ting som vi har endret på. Det skal vi gjøre nå også. Det er stor takhøyde, sier Hedin.

Fikk ny langtidskontrakt
Hedin overtok som landslagssjef etter Gunnar Pettersen i 2008. Pettersen hadde da ledet Norge til sin beste mesterskapsplassering med en sjetteplass under EM på hjemmebane.

I sitt første mesterskap var Hedin svært nær ved å toppe dette. Under VM i 2009 var Norge bare sekunder unna en semifinale i den siste mellomspillkampen mot Polen, men det vippet feil vei og man måtte ta til takke med en niendeplass.

De siste årene har pilen bare pekt en vei for norsk herrehåndball. En 13. plass i EM i 2012 ga en tøff kvalifisering til VM året etter. Der ble det tap for Ungarn og ingen VM-deltakelse. Og i år ble det 14. plass i EM.

Til tross for manglende resultater, ble kontrakten til Hedin forlenget like før VM-playoffkampene mot Ungarn sommeren 2012. Svensken fikk en ny fireårskontrakt, til tross for at han hadde to år igjen av sin daværende kontrakt.

Også da var det reaksjoner i spillergruppen på at de ikke var blitt spurt om sin mening før man valgte å gi Hedin en ny langtidskontrakt.