Lahlum: – Dette er monster-heatet Carlsen må overvinne

– En kritisk første test av Carlsen som verdensmester, sier Hans Olav Lahlum før kveldens åpning av Zürich Chess Challenge.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se samtlige kamper fra Zürich Chess Challenge gratis og direkte kun på TV2.no og TV 2 Sportskanalen fra 30. januar

Se lynsjakkpartiene direkte på tv2.no i kveld (fra kl. 19.30) | Chat med Erle Marki Hansen (fra kl. 19.30)

Torsdag går startskuddet for Magnus Carlsens første turnering siden VM-bragden i Chennai i november. Allerede i kveld snikstarter imidlertid Zürich Chess Challenge med lynsjakk i ballsalen på Hotel Savoy fra kl. 19.30.

Og for et heat den norske verdenseneren redebuterer i. På startstreken står seks menn med en offisiell snittrating på historiske 2801. Et slikt felt har aldri før vært samlet i sjakkhistorien.

Tapende VM-duellant Vishy Anand er med sin niendeplass ranket som den svakeste spilleren (!) i turneringen. I tillegg skal Carlsen opp mot verdenstoer Levon Aronian, amerikanske Hikaru Nakamura (3), amerikansk-italienske Fabiano Caruana (6) og israelske Boris Gelfand (8). 

– Det er alltid stor interesse for den første turneringen til en nybakt verdensmester. Magnus skal spille i en av de sterkeste seksmannsturneringene i historien. Her kan alle vinne med den rette dagsformen. Magnus vil være i forsvarsposisjon og må leve med forventninger om å vinne, sier Hans Olav Lahlum til TV 2. 

SJAKKUNIKUM: Hans Olav Lahlum mener Zürich Chess Challenge blir en kritisk indikator på om Magnus Carlsen kan levere også med stempelet som regjerende verdensmester.
SJAKKUNIKUM: Hans Olav Lahlum mener Zürich Chess Challenge blir en kritisk indikator på om Magnus Carlsen kan levere også med stempelet som regjerende verdensmester.

Spesielt partiet mot verdenstoer Aronian blir spesiell, tror Lahlum.

– Dette vil mange følge med ekstra interesse. Partiet kan fort bli en forsmak på den kommende VM-matchen senere i år, sier sjakkoraklet.

Lahlum sitter i TV 2s studio i siste halvdel av turneringen, sammen med en rekke andre norske sjakkprofiler. Han tror turneringen blir viktig for Magnus Carlsens videre liv som sjakkspiller.

CHATTER PÅ TV2.NO: Erle Marki Hansen (17).
CHATTER PÅ TV2.NO: Erle Marki Hansen (17).

– Det blir en veldig kritisk første test av Magnus etter at han vant VM. Dette blir annerledes fordi det der kun var to spillere. Her er det mange nye spillere som Norge ikke kjenner så godt. Her er det også tre partier samtidig, som gjør at vi også må følge med på de andre brettene. Det blir mer dramatisk sjakk her enn i et VM der mer handler om ikke å tape. Vi ser nok flere tidsnødstilfeller hvor sjakk ligner mer på bordtennis, sier Lahlum.

 

Han trekker frem at Carlsen også kan sette å verdensrekord i sjakkrating hvis han vinner nok kamper i Sveits. Carlsens nåværende rekordrating er på 2872.

- Magnus legger veldig mye i dette. Han hater å tape, og han vet at han er presset nå som han er verdensmester, sier Lahlum.

På oppfordring fra TV 2 har 40-åringen rangert Carlsens fem motspillere i Sveits.

Dette er Carlsens utfordere, slik Lahlum ser dem:

KJENT UTFORDER: Vishy Anand.
KJENT UTFORDER: Vishy Anand.

Vishy Anand (44)
Lahlum: – En legendarisk spiller, og tidenes beste asiat. Nå har han mistet VM-tittelen, og mange lurte på hvordan han ville takle det. Noen spekulerte i om han ville legge opp, men han sier selv at han vil kvalifisere seg til ny VM-kamp. Her stiller han ikke som favoritt. Han er nå ranket som niende i verden, den lavest rangerte i denne turneringen. Men alle vet at om han finner tilbake til motivasjonen og gløden, så er han veldig fort oppe i verdenstoppen igjen.

STERKESTE KONKURRENT: Levon Aronian. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
STERKESTE KONKURRENT: Levon Aronian. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Levon Aronian (31)
Lahlum: – Nesten ti år eldre enn Magnus. Dette blir OL-mesteren mot verdensmesteren. Han spilte for Armenia og vant sjakk-OL sist. Han er også nummer to på verdensrankingen, så denne kampen blir det spenning knyttet til. Aronian er en formidabal sjakkspiller, ganske sikkert topp fem i historien. Han har vært nummer to eller tre i verden siden 2010. Han er en het utfordrer til å utfordre Carlsen i årets VM-kamp. Magnus har likevel sagt at han liker spillestilen til Aronian, som har en klart negativ score mot Magnus Carlsen. Mer ujevn enn Carlsen, og gjorde ett katastrofetrekk i sin siste turnering. Han er nok den her som har størst tabbekvote, men skal nå bevise at han er en seriøs utfordrer til Magnus Carlsen om verdensherredømmet. At han ikke er en evig toer.

YNGRE ENN CARLSEN: Fabiano Caruana. AFP PHOTO / ANP / KOEN SUYK
YNGRE ENN CARLSEN: Fabiano Caruana. AFP PHOTO / ANP / KOEN SUYK

Fabiano Caruana (21)
Lahlum: – Eneste spiller som er yngre enn Carlsen. Oppvokst i USA, men representerer Italia. En kreativ, aggressiv spiller som vinner mange knusede angrepsseire mot tilsynelatende sterke motsandere. Han er uforutsigbar, og er klart bedre når han angriper. Det er typisk for unge, kreative spillere. Kan knuse hvem som helst med hvit i rett stilling. Har et enormt potensial og har den beste scoren mot Magnus. Ikke en Magnus vil møte i en kommende VM-match. Mest sannsynlig heller ikke en kandidat til VM-match i år fordi han ikke er direkte kvalifisert.

LØS KANON: Hikaru Nakamura.  Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
LØS KANON: Hikaru Nakamura.  Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Hikaru Nakamura (26)
Lahlum: – En litt typisk representant for det nye multikulturelle, fremgangsrike, unge USA. Født i Japan, men bodd i USA nesten hele livet. Han er nå den store sjakkstjernen i landet, og har fått opp interessen for sjakk der. Han sier han skal slå Magnus, men den innbyrdes scoren tyder ikke på det. Han har aldri vunnet et seriøst parti mot Magnus, og har et klart kompleks der. En kreativ, ung angrepsspiller. Spiller veldig løs sjakk og er en kanon på dekk. Kan dermed trille på havet, eller skyte ned hvem som helst. Han spiller veldig underholdende sjakk, men mange mener han er utradisjonell i stilen. Er heller ikke kvalifisert til kandidatturneringen i år.

RUSSISK MESTERHJERNE: Boris Gelfand.  Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
RUSSISK MESTERHJERNE: Boris Gelfand.  Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

Boris Gelfand (45)
Eldste spiller i feltet. Vokste opp med den sovjetiske sjakkskolen på 1970 og -80-tallet. Hadde et sterk defensivt spiller som sitt forbilde og bærer preg av det. Er den sterkeste spilleren i Israel, en sterk sjakknasjon. Veldig seriøs spiller som spiller mye uavgjort, remis. Sliter ofte med å holde med i svingene når han spiller mot unge spillere som mestrer spark angrepssjakk. En veldig solid spiller som er veldig vanskelig å slå med svart. Spilte en nøkkelrolle i turneringen der Magnus Carlsen ble klar for VM. Magnus vant kampene mot Gelfand, men han tok poeng fra flere av de hardeste konkurrentene. Det hjalp Carlsen til å vinne. Et hårsbredd unna VM-seier i 2012, da han tapte for Vishy Anand etter lynsjakk.

PS: Endelig rekkefølge på kampene blir først klart etter lynsjakken i kveld

Sendingene starter på TV 2 fra kl. 14.30 hver dag fra i morgen, til 4. februar.