Slik ble gårdsplassen et uteparadis

Vi lagde et hagehus som kan alt!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en stor ambisjon å ha, men utgangspunktet for planen med dette prosjektet var å lage et hagehus som kan alt.

For denne plassen er egentlig kjempefin: Den har litt morgensol, masse kveldssol, fin utsikt og et pent rekkehus i en god, mørk farge. Men koselig og lun? Nei. Her trengs forandringer og et fleksibelt hus!

Jeg ønsker at dette skal være et sted å være inne i, samt et sted å sitte utenfor. Veggene skal skape lune kroker, huset skal virke i morgensol, og det skal virke som plass for større kalaser i kveldsstunder.

Det skal stoppe vind og innsyn, men det skal likevel virke lett og naturlig plassert, et åpent hus med 3 vegger og åpen front mot utsikt og kveldssol. 

Utfordringene

Dem var det mange av. Høyeste ønske fra huseier er for eksempel et sted å sitte under tak når været ikke er på sitt beste, sitte under tak med et ildsted… 

For å få best mulig utnyttelse av plassen må vi plassere huset helt på grensen av tomten, og det innebærer utarbeiding av byggesøknad. Du kan nemlig ikke sette opp dette bygget slik som vi gjør her uten å innhente godkjenning fra naboer, samt få byggeløyve fra myndighetene. 

Videre jobber Anne Britt som bor her i Nordsjøen, og hun trenger en frodig hage som kan ta vare på seg selv i lengre perioder. Det vil si at hun må kunne reise bort uten at alle planter enten drukner eller tørker fullstendig ut når hun er bortreist. 

Bygget

Vi plasserte utehuset helt på grensen.
Vi plasserte utehuset helt på grensen.

Det var heldigvis ikke mye å rydde bort eller særlig grunnarbeid å gjøre. Det eneste er faktisk å sørge for god forankring for huset. Vi graver hull som vi fyller med betong og støper fast søyleskoene.

Deretter monterer vi stolper og reisverk, legger tak i kryssfiner og kler huset med ferdigmalt kledning i samme farge som rekkehuset. Husets utforming er bestemt slik at det skal passe til rekkehuset, ganske stramt og firkantet det også. 

Ildsted

Det gikk med mye lecastein!
Det gikk med mye lecastein!

Siden vi skal ha et ildsted, en åpen gruepeis, må vi opp med skorstein og vegg i ikke-brennbart materiale. Valget faller på et Leca pipesystem, og vi murer også hele kortveggen i Leca som deretter blir pusset. Inne i ildstedet må vi ha ildfaste steiner.

Vi finner noen fine mørkebrune steiner fra Borgestad fabrikker. Murer Pål gjør en ganske stor jobb her, og det er imponerende å se den fine finishen det til slutt blir på pussen, samt hvor fint han legger bruddskifer på benken som fortsetter ved siden av ildstedet. Dessverre får vi aldri prøvd å tenne opp i peisen, den må herde i noen uker før man tar den i bruk.

Vinduskuppel og vinduer

Slike hagebygg med tre vegger kan fort få litt «busskur»-aktig følelse. Derfor har jeg lyst til å sette inn vinduer for å myke litt på dette preget. To høye slanke vinduer som vender bakover mot naturen, og en stor vinduskuppel i taket.

Vi monterte en stor vinduskuppel!
Vi monterte en stor vinduskuppel!

Siden alt treverket skal være mørkebrunt, tenker jeg at det kan bli spennende med et stort lysinnslipp fra taket. Kuppelen er hele 120 x 120 cm, ganske stor! Og det er viktig når man lager uteområder – tenk stort! Natur, fjell og trær er store, våre saker kan fort bli litt puslete. 

Vinduskuppelen er enkel å montere, og når den og pipen er ferdig slippes taktekker til på taket for å gjøre det hele tett og fint. 

Middelalderinspirasjon

Det var gøy å frese mønster!
Det var gøy å frese mønster!

Kanskje en rar inspirasjon å ha i et moderne rekkehusområde, men det er noe middelaldersk som har tegnet seg i hodet mitt. Mørkt treverk, mur til ildsted, skifer på benk, gode dimensjoner på stopler… Det mangler bare litt dekor.

Så dermed gyver jeg løs med fresen min, en lett og fleksibel overfres. Masse lek på ca 10 cm brede furubord resulterte i dekorplanker i kanskje litt for mange forskjellige mønstre, men pytt… Fresefryd kan vi kalle det!

Du kan eksperimentere med ulike fresejern og gå over med en god kniv etterpå. Supermoro, men støvete og bråkete. Skikkelig gøy å se hvordan det ble med den brune beisen på til slutt. 

Møbler

Vi lagde et fleksibelt bord med benk til.
Vi lagde et fleksibelt bord med benk til.

Denne gangen har vi satt oss fore å bygge nesten alt selv. Mye av det man kan kjøpe i butikken er pinglete og lett, det kan tas av vinden og er ikke alltid like heldig i designet.

Jeg ønsket at alt skal henge sammen her, og at det kan settes sammen på ulike måter. Vi lagde et nedfellbart bord inne i utestuen med fin dekor på undersiden slik at det gjør veggen spennende når det er slått opp. Vi lager en bukk som det ligger på når det er nede.

Vi lagde et langt bed med en hyggelig sitteplass til.
Vi lagde et langt bed med en hyggelig sitteplass til.

Så lager vi et frittstående bord som har samme bredde og høyde som det nedfellbare, slik at disse kan disse settes sammen til langbord om man vil. Eller de kan utgjøre to forskjellige miljøer. Vi bygger 4 benker som passer til bordene, som kan brukes som sittebenker, blomsterbenker eller småbord.

Solsengene bygger vår møbelsnekker Halvor. Og det var mye mer arbeid enn jeg hadde trodd – unnskyld Halvor!

De to godstolene inne i hagehuset er kjøpt, jeg har ønsket meg dem lenge. 

Kjempelekre synes jeg, lette og utrolig gode å sitte i, lite dominerende i miljøet. De koster flesk, men siden vi bygget alt det andre… (Se produktliste for mer informasjon.)

Blomsterbed

Det var store mengder jord som gikk med i de store blomsterkassene.
Det var store mengder jord som gikk med i de store blomsterkassene.

Plassen trenger en innramming og noe som mykner overgangen til naboene foran/nedenunder. Jeg velger derfor å bygge en ca 70 cm bred, 45 cm dyp kasse som går langs hele fronten og siden av området. Mot nord setter vi opp levegger med runde vinduer i.

En slik plantekasse vil kunne holde bra på fuktighet, og den blir utformet slik at den også vil sørge for god drenering. Videre blir den konstruert slik at toppen inn mot plassen består av brede bord i fin sittehøyde. Vi har tenkt på alt! (Bortsett fra hvor mye jord slike store plantekasser sluker. Tungt å bære!)

Alt treverk, møbler, blomsterkasser, huset innvendig blir beiset mørkt. Det er også med på å skape en helhet. Vi bruker Jotun Trebitt oljebeis.

Baksiden av huset

Det er ikke mye plass som trengs for å lage en liten kaffeplass. Bak huset er det akkurat rom nok til å lage en fin terrasse som overgang til terrenget. Levegg og plantekasser gjør dette til et superhyggelig og usjenert ekstrasted.

Beplanting og belysning

Einar lager en bitteliten terrasse bak uthuset.
Einar lager en bitteliten terrasse bak uthuset.

De to tingene henger sammen. Få ting er så stemningsskapende som lys i bed på dunkle kvelder. Derfor velger jeg planter som har godt bladverk og som kler å bli lyst opp.

Foran huset er det astilber som får dominere, en gammeldags staude som tåler nesten absolutt alt. Sol, tørke, skygge, regn og snegler. Nydelig mørkegrønt, blankt bladverk og spir med bittesmå blomster i kremhvitt og mørkerødt.

Frodig med masse planter bak huset.
Frodig med masse planter bak huset.

Innimellom planter jeg tuer av gressplanter, samt den vakre ettårige blomsten sjokolade-cosmos. Bak huset der det er mer skygge velger jeg bladliljer (Hosta) som i hvert fall aldri har sviktet meg, samt klaseormedruer (Cimicifuga) for høydens del. Jeg planter nok for tett, men det er for TVens skyld, og jeg har gitt Anne Britt beskjed om at hun kan dele og flytte litt stauder senere.

Gunnar plasserer så deilig belysning mellom plantene, han monterer et par lamper for å sørge for ganglys på den åpne delen av uteplassen, og han monterer bittesmå spotter som gir et vakkert varmt lys på interiørdetaljer inne i huset. Jeg er stor tilhenger av hagebelysning som lyser på vakre ting mer enn å være en lampe som opplyser. Og dette blir kjempefint synes jeg!

Gress

Vakker belysning skaper god stemning!
Vakker belysning skaper god stemning!

Nå mangler det bare en løsning på skråningen bak huset. Den består nemlig av grus, ugress, små frøsådde trær og annet rusk som ingen har planlagt. Her hadde det vært fint med for eksempel store rhododendroner, men jordsmonnet er ganske skrint og det er steinete, så det er for mye arbeid for oss å tilrettelegge for den slags. Vi velger derfor plen på rull, en «bankers» løsning i de aller fleste tilfeller. Vi fjerner ugress, bearbeider toppjorden og ruller ut. Det blir en øyeblikkelig forandring! 

Husk å vanne om du legger slik plen!

Kortvegg laget som foldedør

Kortveggen kan åpnes helt hvis man ønsker å slippe inn formiddagssola!
Kortveggen kan åpnes helt hvis man ønsker å slippe inn formiddagssola!

Kortveggen som vender mot huset blir altså laget som en foldedør. Den kan åpnes helt (bortsett fra hjørnet) og danne en vegg mot skråningen bak, den kan åpnes halvveis som en dør, eller den kan være lukket.  

Tanken er at på formiddagen når det er sol på denne siden så kan det være trivelig å spre lyset også inn i huset. Gulvflaten vil føles større og åpnere, og jeg er sikker på at jeg selv hadde digget å ha det sånn.

Så derfor ble det slik. Tanken er at på fine dager skal huset føles mer som levegger og beskyttelse enn som noe man går inn i. Viske ut grensene mellom inne og ute altså.

Markise gir plass til langbord

Om man skal lage et overbygg der man skal ha plass til langbord og stoler, så må det være ganske stort. Vårt hagehus er 5 meter langt og kun 2,5 meter dypt.

Markisen fordobler nesten området som er under tak!
Markisen fordobler nesten området som er under tak!

Det er for at det ikke skal ta noe sol fra naboer og for at det skal bli nok plass igjen utenfor overbygget. Vi trenger også litt avstand til ildstedet, så eneste måte å plassere et langbord på her, er å lage en fleksibel løsning.

Vi monterer derfor en stor markise på fronten av huset, den åpne siden mot utsikten. Denne har motor og kan fjernstyres. Når den er ute blir den en forlengelse av taket, og det gjør at området under tak nesten dobles.

Og det smarte med dette, er at det krever ingen byggesøknad, dette er ikke som et permanent bygg å regne. Vi har likevel trukket huset så langt tilbake som mulig på tomten, og jeg håper med det at et kalas under markisen ikke vil sjenere naboen. 

Lykke til med uteplassen, håper på fint vær for deg Anne Britt!

Tusen takk for oss.

Har du et rom eller en uteplass du ønsker å få hjelp til å pusse opp? Meld deg på «Tid for hjem» nå!