PRESENTERT: Juan Mata ble presentert som Manchester Uniteds rekordkjøp. Det er han, på et vis.  FOTO: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
PRESENTERT: Juan Mata ble presentert som Manchester Uniteds rekordkjøp. Det er han, på et vis.  FOTO: AFP PHOTO/PAUL ELLIS

Rekordkjøpet Mata er ikke Manchester Uniteds dyreste

Sjekk listen over Premier Leagues 25 dyreste spilleroverganger - justert for inflasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester United-Cardiff på TV 2 Sport Premium 2 og tv2sumo.no kl. 20.45.

Trodde du at Juan Matas overgang til Manchester United er det dyreste spillerkjøpet de røde djevlene har gjennomført?

Da må du tro om igjen.

Kun fjerde dyrest

På tidspunktet for overgangen er riktignok 380 millioner kroner (37,1 millioner pund), det meste klubben har betalt - men dersom man justerer for inflasjon er tre spillere dyrere.

Ifølge en oversikt satt sammen av Paul Tomkins, forfatter av boken «Pay As You Play», var både Wayne Rooney, Rio Ferdinand og Juan Sebastian Vèron dyrere - om man justerer for pundets verdi for fotballklubber.

TV-avtalen sentral for fotballinflasjon

I forbindelse med boken, publisert i 2010, laget han og medforfatter Graeme Riley en modell for justering av overgangspriser, Transfer Price Index (TPI).

– Fotballen følger ikke den normale verdens inflasjon, men lever i sin egen økonomiske boble på siden av den, skriver Tomkins på sin blogg.

Særlig sentral i inflasjonsjusteringen av overgangssummer er fotballens TV-rettigheter. Hvert eneste år etter en ny TV-avtale innebærer en større økning i overgangssummer enn ett vanlig år ellers.

Denne sesongen ble en ny, og historisk stor, TV-avtale inngått. Overgangssummer har gått opp med 33,6 prosent gjennomsnittlig - og det er før Mata-overgangen er tatt med i betraktningen.

– De siste fem TV-avtalene har sett en umiddelbar økning i gjennomsnittlig overgangspris. Der har også vært i økninger midt i eksisterende avtaler, men kun én av særlig betydning (i 2008/2009). I tillegg har det vært to minimale økninger og i tre år har det vært regresjon, skriver Tomkins.

– Med andre ord: nye TV-avtaler ser ut til å virke som en garantert kreditt som klubber vil handle på.

Torres bare sjette dyreste

Inflasjonsjusteringen betyr blant annet at det som er den dyreste overgang i ren sum der og da, Fernando Torres overgang til 50 millioner pund (i overkant av 500 millioner kroner) bare er den sjette dyreste etter TPI-indeksen.

DYRE: Andrej Sjevtsjenko og Didier Drogba fra tiden i Chelsea. FOTO: AP Photo/Sang Tan
DYRE: Andrej Sjevtsjenko og Didier Drogba fra tiden i Chelsea. FOTO: AP Photo/Sang Tan

 Juan Matas overgang fra Chelsea til Manchester United er nummer 14, mens Andrej Sjevtsjenkos overgang fra Milan til Matas tidligere klubb blir rangert som den dyreste.

Chelsea og Manchester United dominerer topp 100-listen som Tomkins har satt opp, i tillegg til Manchester City. Listen baserer seg på Premier League-æraen og ser 28 Chelsea-spillere, 18 fra Manchester United og 16 fra Manchester City får plass på listen. 

Roman Abramovitsjs inntreden i Chelsea er direkte linket til at klubben har 14 av de 30 første på listen.

Forventer gigantkjøp i Premier League

Det kan virke som om det denne sesongen skal brukes mer penger på hver overgang enn noen gang tidligere, noe som vil skru inflasjonen opp ytterligere. Ifølge en kalkyle fra Tomkins, dersom klubbens forbruk på spillere fortsetter på den måten det gjør nå, vil  for eksempel Sjevtsjenkos overgang være verd i overkant av 780 millioner kroner i det han kaller «2013/14-penger.»

Derfor forventer Tomkins at vi innen kort tid kan få se en overgang i Premier League i den prisklassen.

– Historien har vist meg at den inflasjonsjusterte overgangsrekorden ligger litt foran den reelle overgangsrekorden, men at den ekte snart tar den inflasjonsjusterte igjen. Dette forteller meg at det ikke vil gå så lenge før et Premier League-lag vil betale den type summer for en spiller, skriver forfatteren.

Han nevner ryktene om Manchester Uniteds bud på Gareth Bale og ønske om å få Cristiano Ronaldo tilbake til England som eksempel på at dette ikke er urealistisk.

Hva tror du? Når får vi en overgang verd i overkant av 750 millioner kroner i Premier League? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under saken.

NEST DYREST: Wayne Rooney er fortsatt den dyreste Manchester United-spilleren, justert for inflasjon. Her da han ble presentert av Sir Alex Ferguson. FOTO: AFP PHOTO    PAUL BARKER
NEST DYREST: Wayne Rooney er fortsatt den dyreste Manchester United-spilleren, justert for inflasjon. Her da han ble presentert av Sir Alex Ferguson. FOTO: AFP PHOTO PAUL BARKER