– Jeg er helt slapp der nede!

Sigrid Bonde Tusvik sliter med slapp bekkenmuskulaturen. Her er tipsene for trening etter fødselen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor ble komiker Sigrid Bonde Tusvik (33) mamma for første gang. Etter fødselen har det dukket opp mange ukjente problemer for småbarnsmammaen, blant annet slapp bekkenmuskulatur. I et klipp vist i programmet «Sigrid blir mamma» får Sigrid beskjed av legen om å «spise fingrene hennes med underlivet». Noe hun ikke klarer å gjennomføre. 

– Ånei! Jeg er helt slapp der nede! utbryter Sigrid. 

Se klippet her: 

Urinlekkasjer og livmorfremfall

Ifølge eksperter og mødre er det å slite med å få fart i de usynlige, men viktige bekkenmusklene et vanlig problem etter en fødsel.

Muskulaturen former bunnen i bekkenet og skal blant annet ivareta plassering av organer som livmor, blære og tarm. En svekket bekkenmuskulatur kan gi problemer som urinlekkasje, skjedeveggfremfall, fremfall av tarm i skjede og livmorfremfall senere i livet. 

Tisset på seg

Bonde Tusvik kjenner seg igjen. 

– Jeg tisset hele tiden! Og når jeg lo, hostet eller nøs tisset jeg på meg, avslører Sigrid, som har innsett at hun har et problem – og tatt tak i det. 

– Jeg har aldri skjønt hvordan man skal knipe! Ikke før jeg møtte Helle, sier hun og viser til sin personlige trener og forfatter av boken «Smart mamma». 

– Hun ber meg trekke inn magen opp under ribbeina mens jeg pusser tenna, noe jeg gjør med stor iver hver eneste kveld, forteller Bonde Tusvik. 

Les også: Det beste og verste med å være mamma

– Tren så tidlig du kan!

Personlig trener og tobarnsmor Helle Bornstein understreker viktigheten av trening av bekkenmuskulaturen. 

– Alle bør ha et sett med vekter, også de som ikke har født, sier hun og viser til vektskiver som også kalles vaginakuler. 

Ifølge den personlige treneren bør man begynne å trene opp bekkenmuskulaturen så fort du orker etter fødselen. 

– Gjerne test om du kan knipe allerede på sykehuset. Deretter starter du treningen gradvis. Begynn med bekkenbunn, og deretter rygg, rumpe og lår, tipser Bornstein. 

Hun understreker at man ikke trenger å trene hardt og mye, men smart: Gjøre det enkelt og ta utgangspunkt i sin egen form. 

Mindre trening enn før

Bonde Tusvik får mindre tid til trening nå enn før hun fikk barn, men trener når hun kan. 

– Det går sakte! Det gjør det etter en graviditet. Trikset er å trene korte intervaller, gå lange turer og bruke de triksene man har, sier Bonde Tusvik.