«Mesternes mester» forfulgt av skader

Erik Solér: – Jeg sliter med å puste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Mesternes mester» på NRK har gjennom flere sesonger blitt forfulgt av små og store skader og ulykker. Det har bydd på tøffe tak for mange av deltakerne. 

Susann Goksør Bjerkrheims venstre arm fikk hard medfart i «Mesternes mester».

Etter et fall på sykkel og bueskyting på «Mesternes mester» var armen til Susann Goksør Bjerkrheim (43) både gul og blå.

– Jeg hadde et litt uheldig velt på sykkel en av de første dagene. Jeg kjente det, sier hun til «God kveld Norge».

Vi møtte henne fjorten dager etter ulykken.

– Jeg ser jo pen ut nå altså. Jeg hadde jo skrubbsår på begge sider, og så var jeg blå herfra og opp hit, sier hun og peker på armen.

– Skranten kropp

Den tidligere fotballproffen Erik Solér fikk brist i ribbeinet under «Mesternes Mester».

– Jeg har en ganske skranten kropp nå. Det har vært tøffe tak. Jeg har noen ribbein som har fått seg en kjempetrøkk, så jeg sliter med å puste. Og jeg har to hovne, veldig vonde knær...Jeg har et stort sår nede på ryggen. Jeg har veldig stive skuldre. Det eneste som er noen lunde brukbart er beina. Jeg kan fortsatt gå, sier Erik lattermildt.

Skadet kneet

Og listen over skader i «Mesternes mester» er lang.

Ailo Gaup fikk hard medfart da han deltok i programmet i 2011.

Med en skadeliste lang som et uvær, og som inneholder både brukne bein, ødelagt nyre og rygg- og nakkeskader, hadde tidligere motorcrossfører Ailo Gaup planer om å ta det forholdsvis rolig i årets sesong av «Mesternes mester».

Underveis i innspillingen måtte Gaup sendes til sykehus på Kypros på grunn av astmaproblemer. Under en annen øvelse skadet 32-åringen kneet stygt.

– Det var da vi skulle gjennom en hinderbane med en 20 kilo tung sekk på ryggen, at jeg gjentatte ganger slo det beste kneet i bakken, uttalte Ailo til NRK.no.

Slet med ødelagt skulder 

Tidligere håndballspiller, Trine Haltvik, skadet seg allerede før deltakelsen i «Mesternes Mester».

Hun stilte i tv-konkurransen med tre nesten avrevne leddbånd i skulderen. 

Dermed måtte hun slite med en ødelagt skulder gjennom hele konkurransen.

Måtte trekke seg

Sprinteren Frode Rønnings ryggproblemer startet på tampen av skøytekarrieren og har plaget sprinteren med jevne mellomrom siden. Men det var en overbelastning i lagkonkurransen på «Mesternes Mester» som gjorde at Rønning til slutt måtte trekke seg.

– Det var noen som brukte ryggen min som stige under lagkonkurransen, og da smalt det skikkelig til. Den gamle skaden kom tilbake og fra da var det vel bare et tidsspørsmål før det kom noen fysiske øvelser som gjorde at jeg måtte kaste inn håndkle, sa Rønning til NRK.no i 2011.

– Sikkerheten har førsteprioritet

Ifølge NRKs prosjektredaktør Pia Basberg skorter det ikke på sikkerheten rundt deltakerne i «Mesternes mester».

– Førsteprioritet i «Mesternes mester» er sikkerhet. Vi har noen av de flinkeste med oss på sikkerhetssiden. Dette er toppidrettsutøvere som fortsatt er i veldig god form, og som gir jernet hver eneste gang. De er vant til skader, og da er det heller ikke unaturlig at det går litt hardt for seg, sier hun.

Hun mener at det ikke er uansvarlig av NRK å sende utøverne ut i alskens fysiske konkurranser.

– Det er definitivt forsvarlig, det er vårt hovedfokus. Her er det ingen som blir utsatt for noe de ikke vil. Og ofte er det i de minst risikable konkurransene, hvor man gir jernet litt ekstra, at man skader seg. Slike skader skjer jo, men sikkerhetsmessing så er vi godt rystet.

– Så det er ikke farlig å være deltaker?

 Det er ikke farlig å være med. De er vant til skader, og de har skader fra før som fort blir slått opp, sier Basberg.